Политика

Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията! ДОКУМЕНТ

Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията! ДОКУМЕНТ

боби865977

 

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация (обзор)“

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация“

„Бойко Борисов: Разпореждам на МВР и ДАНС ревизия на прехода“

„Борисов обеща ревизия на всички 5000 сделки за приватизация“

 

Денят е 26 октомври 2016 г. Това са само част от заглавията все на водещите печатни и електронни медии. Всички те информират как министър-председателят, тогава и сега, Бойко Борисов се е заканил да ревизира прехода, или приватизацията – по избор.

Периодът е предизборен. Само след няколко дни се провежда първи тур на изборите за президент, които кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи катастрофално.

Изказването на Борисов е от заседание на Министерски съвет. От стенограмата към него става ясно, че той се бил „поядосал“ малко, че му се приписва приватизацията на „Булгартабак“. И в типичния си стил се заканва да оправи работата като прати всички приватизационни сделки в ДАНС.

 

Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да им кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава – това, което са ми докладвали – и беше продаден от Агенцията за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Ситибанк“ – една от най-големите банки с опит точно в такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?! И затова, понеже виждам, че някак си бързо и конюшните забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност – и затова с МВР разпоредбите, които ще дам на ДАНС, е да направим ревизия на целия преход на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Така че, в тази сфера (живот и здраве да минат изборите) ще се съсредоточим в пълния му обем.

 

Да отидат и всичко, което има за „Булгартабак” да го извадят като сделка щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал „Булгартабак”, както всеки един от вас сега, когато продава нещо.“

(Стенограма 44 на МС, от 26.10.2016 г.)

 

Близо година след тази закана от ревизията на приватизацията няма почти нищо. Или поне не в тази форма, която е представена от премиера.

„Студия Трансмедия“ поиска по реда на Закона за дистъп до обществената информация данни от Министерски съвет кои служби са се включили в ревизията за приватизация, какви са резултатите, кога ще бъде обявен доклад, или резултат от проверките.

msОтговорът от Министерски съвет казва, че въпросите са препратени „по компетентност“ към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Това, обаче, е орган, който така, или иначе е натоварен с контрол над приватизационните сделки. А това означава само едно – извънредна ревизия за „целия преход“, на „цялата приватизация“ няма да бъде извършен от служби извън АПСК. Нито МВР, нито ДАНС.

Което пък значи, че „ревизията на приватизацията“ е поредният публичен балон, хвърлен от министър-председателя Бойко Борисов. Балон, който няма как да се изпълни със съдържание.

И това дори нямаше да е толкова притеснително ако в стенограмата от заседанието на МС личат наистина важни думи, изречени от Борисов.

„…поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност…“.

От изказването на Борисов вече измина една година. Ако неговите думи са верни, то до изтичането на абсолютната давност вече остават не повече от 12 месеца. После всичко приключва. И колкото и ревизии да има те ще бъдат безсмислени.

ТРАНС МЕДИЯ

Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията
loading...
0
Политика

More in Политика

марков660_103a2d60f15216a4bfc1456679888a35

Георги Марков за скандала с опасността от Русия: Заплахата за Европа и България са Меркел и Юнкер с техните мигранти!

септември 13, 2017
МС1490763408-1

ИЗВЪНРЕДНО! Правителството на Борисов обяви Русия за една от основните заплахи за България!

септември 12, 2017
vlajkovarest

Прокурор: Няма как детето да е убило мъжа във Виноградец!

септември 12, 2017
сделка768x432

ТАСС: Русия и България със сделка за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан!

септември 12, 2017
zeleni-696x459

„Зелените“ си купили 1000 дка земя, за да отглеждат червеногуша гъска! Искат от държавата 50 млн., за да се грижат за тях!

септември 12, 2017
940401-1

Скандално! Разследван за корупция – в борда за българското председателство на ЕС!

септември 11, 2017