Политика

Каракачанов: Комисията по досиетата е излишна, това е неоправдано разхищение на 3 млн. лв. годишно!

Каракачанов: Комисията по досиетата е излишна, това е неоправдано разхищение на 3 млн. лв. годишно!

КАРАКАЧАНОВ860795

Патриотите официално потвърдиха, че са против по-нататъшното съществуване на Комисията по досиетата. По този повод в коалицията от три партии различия няма – смятат я за излишна и за неоправдано разхищение на държавни пари в размер на 3 млн., които могат да се дадат за по-смислени неща, та дори и за институции и държавни органи, които се нуждат от допълнително финансиране.

“Отдавна съм казал, че Комисията по досиетата е изключително излишна вече”, коментира в парламента Красимир Каракачанов по повод искането на БСП комисията да бъде закрита. По думите му служителите на Комисията по досиетата са с министерски заплати и служебни автомобили, харчат 3 млн. годишно, а покривите на Държавния исторически архив текат и няма къде да се съхраняват документите.

Въпросните пари от тази комисия, която според ОП трябва да бъде закрита, могат да са от огромна полза и да се разпределят между военното, цивилното разузнаване и ДАНС, които имат крещяща нужда от още средства, е позицията на Обединените патриоти. Те още не са обсъждали темата в парламентарната група, нито номинацията на ГЕРБ за шеф на комисията – депутата Антон Тодоров. Те обаче ще го подкрепят вероятно, ако се стигне до гласуване в пленарната зала, прогнозираха депутати от ОП.

По повод увеличението на заплатите в отбраната военният министър каза, че държи да няма уравниловка, а диференциация – най-голямото увеличение да бъде за онези военни, които са на терен с оперативни бойни функции.

“Ако вдигнем заплатите с 10%, увеличението за един войник ще бъде само 60 лева, а за други позиции в министерството ще се стигне до над 200 лева”, подкрепи тезата си Каракачанов. А едно е да работиш на топло до телевизора, друго е навън в студа да провеждаш учение, убеден е военният министър.  Според него на първо място трябва да се стимулира войнишкият, сержантският и младшият офицерски състав, защото там е недокомплектът.

Каракачанов потвърди информацията на икономическия министър Емил Караниколов, че “Емко” не си плаща наема на Министерството на отбраната. Фирмата дължи за наема на военните складове 2-3 млн. с лихвите.

За някои помещение фирмата на Емилиян Гебрев не е плащала още от 2009 г., разкри Каракачанов. Заведени са 11-12 дела. Имало няколко фирми, които не плащали наема на МО за държаната от тях продукция на склад.

Министърът на отбраната допълни, че им дава 6 месеца срок да изнесат продукцията, но те нямало къде да я пренесат и продължават да я държат в базите на МО.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/61718-Karakachanov%253A-Komisiyata-po-dosietata-e-izlishna
loading...
0
Политика

More in Политика

1515766682-991-ratio-bylgarsko-predsedatelstvo

Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство, няма да повярвате защо!

януари 12, 2018
ЮНКЕРсвали-2

Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък!

януари 12, 2018
мсМСphppts3zt_800x

Безобразен диктат насред европредседателство! Кабинетът послушно вкара Истанбулската конвенция в парламента. Натискали ни европосланици!

януари 12, 2018
768x432 (2)

ГЕРБ, патриоти, Воля и ДПС дружно отхвърлиха президентското вето! Властта сама ще разследва себе си!

януари 12, 2018
77379_660_370

Сидеров пита Караянчева: Бутилка ракия за Юнкер корупция ли е? Следобед ще му я подаря!

януари 12, 2018
ЮНКЕРсвали-2

Юнкер: Не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов! България е страна, към която изпитвам особена слабост…

януари 11, 2018