ОБЩЕСТВО

Нов грабеж с нови правила в закона за местните данъци и такси: такса „смет“ може да скочи в пъти!

Нов грабеж с нови правила в закона за местните данъци и такси: такса „смет“ може да скочи в пъти!

smet-1

 

Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо четене парламентарната бюджетна комисия, съобщи БТВ.

Новите правила в закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени от депутатите от бюджетната комисия, предвиждат „замърсителят да плаща“. Това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет и именно затова е възможно измененията да влязат в сила след местните избори (есента на 2019 г.). Засега се предвижда това да стане от началото на 2019 г., но промените срещнаха отпор и от страна на общините, и на бизнеса.

Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата – на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.

Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.

Причината – в момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители – 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над два пъти. „Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци – на база генерирани количества. На принципа „замърсителят плаща”, обясни Бойко Атанасов – зам.-министър на финансите.

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира.

По думите на председателя на постоянната Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба към Столична община Орлин Иванов това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет. Той е категоричен, че по този начин за големите общини, каквато е Столична, ще бъде нарушен балансът при разпределянето на финансовата тежест и 70% от нея ще бъде посрещаната от гражданите, не от бизнеса.

„Проблем ще бъде предложената основа за начисляване, защото на практика е невъзможно да се посочи кой точно е ползвателят и съответно замърсителят. Накрая ще се стигне до „данъчна миграция“ и хората масово ще си сменят адресните регистрации с такива в малки общини, за да плащат по-малко за такса смет“, обясни Иванов, цитиран от Инвестор.бг.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че, за да има приет закон, трябва да има основа, върху която да се работи. Тя припомни, че има 264 общини в България и няма как всяка от тях да бъде оставена сама да решава. По думите ѝ отлагането на приемането на закона на първо четене не е решение, защото този въпрос вече се отлага твърде дълго.

Източник: Nbox.bg
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1504802024-2111448245

Хлапета от Стрелча със смразяващи разкрития за 11-годишния Вени, който си дръпна спусъка (СНИМКИ)

септември 7, 2017
1504808367-1

Изненадваща рокада шокира работещите в Нова тв: Анна Цолова изхвърлена от сутрешния блок, Николаев ще води сам!

септември 7, 2017
1494186606-chuski-sirene-domat

E, това вече е прекалено! Пловдивчанка отиде в Несебър, купи си две порции пълнени чушки и съжали жестоко! (СНИМКА)

септември 7, 2017
capitalizm

ИНИЦИАТИВА на в. „ДУМА“: Да издигнем паметник на децата – жертви на фашизма, срещу този на техните палачи до НДК!

септември 7, 2017
кришнаmain_1490281831

Кабинетът ще изплати 4000 лв. на Асен Генов за накърнено кришна съзнание!

септември 7, 2017
ЗЛАТКОВ1504792497-1504181911-1504167117-adrian-1

Извънредно! Страховит знаков мафиот отвлякъл Адриан Златев, вижте мутрата му! (СНИМКА)

септември 7, 2017