ОБЩЕСТВО

Тази трогателна история от соца ще ви просълзи: Граничарското куче Верни, което плачеше като човек (СНИМКИ)

Тази трогателна история от соца ще ви просълзи: Граничарското куче Верни, което плачеше като човек (СНИМКИ)

1504936896-150493566419716
„Това е един спомен от 80-те, който завинаги ще остане във съзнанието ми… Тогава бях заместник-командир на гранична застава в 16-и Граничен отряд, гр. Гоце Делчев. Беше в средата на лятото. Седях на пейката пред заставата, когато при мен дойде дежурният. Той ми обясни, че на портала на съоръжението, който е на пътя от селото за заставата, е дошъл със семейството си бивш войник, служил на заставата преди пет години.
Искал разрешение да влезе в района и да покаже на съпругата и децата си къде е служил. Въпреки че тогава такива посещения не бяха разрешени без открит лист, казах да ги пропуснат да влязат. След около 20 минути пред заставата спря лек автомобил лада и от него слезе висок мъж, съпругата му и двете им деца. Веднага забелязах някакво особено напрежение в мъжа. Отдадох го на спомените, които го бяха налегнали.
Първите му думи, след като се представи, бяха: „Другарю лейтенант, мога ли да видя моя брат?”. Учудих се кой е той и защо не са ми казали, че идва братът на някой от войниците. Мъжът продължи: „Това е служебно куче Верни”. След тези думи извика: „Верни, тук съм!”.
rodina
В този момент от питомника се чу страхотен вой и блъскане по една от вратите на клетките. Разпоредих на младши сержанта, който в момента беше инструктор на Верни, да го доведе. Какво ти довеждане – след излизането от клетката кучето прескочи оградата на питомника (около 1,5 метра мрежа) и като стрела се озова при бившия си водач. Двамата със сълзи на очи се хвърлиха в прегръдка, която продължи най-малко 5 минути. Тогава за пръв път видях куче да плаче като човек. Гледката беше неописуема – повече от сърцераздирателна.
След шока на семейството му, Верни нацелува децата и съпругата на бившия водач (макар и с много страх от тяхна страна). Два часа човек и куче си говориха – единият с думи, а другият по свой си начин – със скимтене и лек лай. Когато дойде времето на раздялата, стана страшно. Верни не приемаше никакви команди от сегашния си инструктор. Наложи се бившият му водач да го прибере в питомника.
025705981
Три дни след това Верни непрекъснато виеше, искаше да разруши питомника и не допускаше никой до себе си. Той беше едро куче и никой не искаше да му бъде учебен нарушител за задържане. След една година Верни внезапно почина. Погребахме го близо до границата, която той заедно със своите водачи и инструктори беше охранявал 10 години…
Това е една история, която ще помня до края на дните си. Това е историята на едно истинско приятелство между човек и куче, между бойни другари, които се срещнаха отново след 5 години“, пише бивш граничар във форума granichar.org.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/unikalno-trogatelna-istoriya-ot-sotsa-granicharskoto-kuche-verni-koeto-placheshe-kato-chovek-snimki_news542293.html
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1504943561-36-01-01-vergil-katsov-e1504886567136-765x510

Маскирани обраха автокъщата на дупнишки политик и стъжниха живота му! Пиперливи подробности!

септември 9, 2017
радев768x432

Президентът Радев поздрави БСП за 9 септември!

септември 9, 2017
768x432

Зрее скандал между президентството и МО заради разпореждане на Каракачанов!

септември 9, 2017
78902_660_370.jpg.pagespeed.ce.kHwAr7aNiG

Живко Суджука: Не съм искал 4 тона! Този, който ме е натопил, ми е длъжник…

септември 9, 2017
volgn

На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд!

септември 9, 2017
kevorkian

Оглупиха и живота, на човек чак му се гади! Глупостта на Големите, която пък е Библията на малките – такива като нас!

септември 8, 2017