Икономика

Той е прост, но другите не са! Ето как хитрият Ципрас надигра самовлюбения Борисов и превърна България в заден двор за Гърция!

Той е прост, но другите не са! Ето как хитрият Ципрас надигра самовлюбения Борисов и превърна България в заден двор за Гърция!

КОРИДОР179-170220-1_wide

Проектът за бърза жп връзка между Егейско море, Черно море и Дунава на практика обрича на смърт коридор №8. Стойността на проекта само от гръцка страна за бърза жп връзка между Егейско море, Черно море и Дунава ще е в рамките на 4 млрд. евро, заяви гръцкият министър на транспорта Христос Спиридзис пред медии.

Меморандумът за изграждане на жп коридорът ще бъде подписан в Кавала от премиерите на двете държави.

Само че ограничаването на разбирането за нова жп връзка на Балканите само до транспорта е палиативно и не води до лечение на старите болки на полуострова ни. Към този извод ни насочват плановете за свързване на гръцките пристанища Кавала и Александруполис с Бургас и Варна, а след това и с Русe.

Кой има полза от този проект, известен като Sea2Sea? Колкото и елементарно да звучи, това е само Гърция, посочва БГНЕС. Защо? Защото тази сложна геополитическа гръцка игра цели „закачането“ на цяла Северна Гърция – от Солун до Александруполис, за българските черноморски пристанища. Така от Солун – преминавяйки през цяла Македония и Западна Тракия – товарите ще стигат до рогчето на българо-турско-гръцката граница, където се намира Свиленград. Досега Атина бягаше от това. Но сега иска с един куршум да удари два заека: да развие собствената си територия покрай Егейско море от Солун до Александруполис, завъртайки на север до Свиленград и да го използват като международен коридор. И да привлекат за себе си, което не е лошо, инвестиции за северните си пристанища Кавала и Александруполис.

София не настоява пътят да се резне. Това става от Солун направо като се стигне до Комотини, през Комотини до Подкова, а след това е ясно. Разстоянието между тяхната най-северна ж.п. гара – Состис, и нашата най-южна – Подкова, е 42 км. Още преди 30-тина година е разработван такъв проект за свързване на двете жп мрежи – българската и гръцката – само с по 21 км нови железни пътища на територията на съответните страни.  Да, обаче къде остава Александруполис? Ами забравен, на гръцко-турската граница, пише Фрог нюз. Сега, с новата „мултимодална“ връзка ще бъдат постигнати няколко неща.

Първо, Александруполис става абонат за наливане на фондове и развитие на региона около него. Второ, Северна Гърция използва българските черноморски пристанища като хинтерланд. И, трето, Sea2Sea слага кръст на коридор №8, който теоретично трябва да свърже България през Македония и Албания с Адриатическо море и Бургас и Варна да си кореспондират директно с „тока на италианския ботуш“. Ние какво правим? Вместо София да е ръководител движение на коридор №8, тя се превръща в стрелочник, изпълняващ заповедите на гръцки началник гара. И идващите през Гърция стоки получават директен достъп: а/ до българските пристанища на Черно море; б/ до Дунава и оттам – нагоре. Т.е. вместо стоките да минават през целия Балкански полуостров – Албания, Македония, България, те минават през Гърция и малко през нас. Това е просто една безмислица, която няма обяснение от българска гледна точка.

Защото транспортният коридор България-Македония-Албания е жизнено важен за нас от геополитическа гледна точка. Така стои и въпросът с Македония. С новата връзка и зачеркването на коридор №8 София на практика се съгласява стоките от гръцките средиземноморски пристанища да вървят през Македония към Белград и оттам към Европа. Т.е. крехко Скопие отново попада в клещите на своите „приятели“ Атина и Белград. Опираме до геополитиката, която винаги е целяла да направи от България геополитическа дупка. Заобикалят ни отвсякъде. Кой откъдето дойде, гледа да завърти нещата така, че или максимално да се облагодетелства за наша сметка, или изобщо да ни сложи кръста.

БГНЕС, Би Нюз

http://www.bnews.bg/article/229387-eto_kak_hitriyat_tsipras_naigra_samovlyubeniya_borisov_i_prevarna_balgariya_v_zaden_dvor_za_gartsiya
loading...
0
Икономика

More in Икономика

Дунаритdunaritli

Шумът около военните заводи даде очакван резултат: Държавата ще национализира ”Дунарит”!

август 28, 2017
boiko2

В „стабилна“ България едва 5% от фирмите оцеляват за 5 години, а в някои сектори дори и това е невъзможно!

август 1, 2017
газпром1470123368-d8e313620eb058d3d4d8ba193536ae767dabe147

ИЗВЪНРЕДНО! Брюксел ни спря „Южен поток“, но дава зелена светлина за пускането на руски газ през България от „Турски поток“!

юли 27, 2017
пари91aa_0

Българският бизнес в дъното на класацията по редовност на плащанията, сочи европейско изследване!

юли 25, 2017
ТЕЦ768x432

ЕС затваря 40% от българската енергетика, токът ще скача главоломно!

юли 3, 2017
Петкова4784311

Брюксел ни съди за 2,5 млрд., дадени на американските ТЕЦ-ове у нас като незаконна държавна помощ!

юни 19, 2017