Анализи

Politico: Таен US доклад сее паника: Армията на САЩ не може да спре Русия в Европа – отстъпва по всички показатели!!

Politico: Таен US доклад сее паника: Армията на САЩ не може да спре Русия в Европа – отстъпва по всички показатели!!

dad4d36a35e9095454622dd644aa05c8
Силите за бързо реагиране в Европа на американската армия не са достатъчно подготвени, за да отговорят на военна агресия от страна на Русия, съобщи „Политико“, позовавайки се на доклад, разпространен в кухнята на въоръжените сили на Щатите.

Изданието се е добрало до вътрешното проучване и анализ, според който US силите, разположени на Стария континент, отстъпват по оборудване и екипировка, численост и организация на руснаците.

173-ата въздушнодесантна бригада на американските въоръжени сили – разположена в Италия – е лишена от способности, необходими за ефективно възпиране и решителна скорост за реакция, се казва в доклада.

„Когато Русия нахлу в Украйна“ през 2014 година, парашутисти от същата бригада бяха първите американски войници, които акостираха в балтийските държави, за да възпрат потенциална агресия на Москва по източния фланг на НАТО, твърди изданието.

Елитните части на САЩ обаче са установили редица пропуски и пукнатини по време на неотдавнашното учение с украинските си колеги. Един от пропуските е прекомерната зависимост от сателитните комуникации и навигационни бойни системи.

Полковник Грегъри Андерсън заяви, че американската армия трябва да погледне критично към възможностите си, за да отговори на предизвикателствата. Докладът е бил разпространен по вътрешните канали в американската армия.

Докладът излиза наяве на фона на планираните мащабни учения на Русия с беларуските сили, в които ще вземат участие 100 000 руски военнослужещи. Във Вашингтон се стремят да увеличат усилията си за възпиране на Русия.

173-ата въздушнодесантна бригада, базирана във Виченца, наброява близо 4000 войници. Тя не може да възпре действия на Русия, но при бъдещ конфликт ще има задачата да отговори първа на агресията по източния фланг на НАТО, преди да получи подкрепа от другите подразделения на въоръжените сили.

Някои от другите проблеми, за които се споменава в доклада, са нискотехнологични решения, с които армията иска да заблуди противника. Изумително е, че камуфлажните мрежи, използвани за „скриване“ на бойните машини от вражески хеликоптери или дронове, са „труден за намиране лукс“ за тактическите единици.

В доклада пише също, че американският високопроходим джип „Хъмви“(Humvee) би бил лесна плячка за руските въоръжени сили. Препоръчва се да бъде заменен от много по-леки и мобилни бойни превозни средства. Направено е и предложени за по-леки танкове, които биха били по-трудни за поразяване от руските системи.

След „анексирането на Крим“ отношенията между Кремъл и Запада достигнаха нива, невиждани от края на Студената война насам.

Анализът излиза наяве, в момент, когато Русия се подготвя за едно от най-големите военни учения в постсъветската епоха – маневрите с показателното име „Запад 2017“, в които се очаква да участват около 100 000 войници, ще се проведат по-късно този месец в Беларус.

Същевременно Пентагонът се стреми да увеличи възможностите си за възпиране на Русия, включително чрез ротацията на американски наземни части в Източна Европа и балтийските страни, за да демонстрират решимост.

Но проблемите на американската армия в Европа са много. Данните от анализа на нейните бойни способности показват абсурдни факти, като този, че маскировъчните мрежи за прикриване на превозни средства, хеликоптери или безпилотни кораби, са „труден за намиране лукс за тактическите единици“.

173-ата въздушнопреносима бригада разчита основно на бронирани автомобили Хъмви, които вършат чудесна работа в Ирак, но биха били „лесна плячка“ за руските оръжия. При това американската армия обяви, че ще закупи близо 300 от леко въоръжените превозни средства.

Също така Русия разполага с модерни оръжия за водене на електронна война, с които би могла да блокира GPS навигацията и комуникацията на американските части за бързо реагиране от разстояние над 100 км. Решението на проблема е просто – високочестотни радиосистеми, като тези, използвани от армиите в Източна Европа.

Те са изоставени от американските военни, които разчитат на сателитната навигация и комуникации дори за поразяване на близки цели.

Парадоксално, но разположените в Полша американски части за бързо реагиране е трябвало да разчитат на румънските си колеги при ученията, включващи използване на противовъздушни оръжия на къси разстояния.

Факти БГ, БГНЕС

https://fakti.bg/world/257744-armiata-na-sasht-ne-moje-da-spre-rusia-v-evropa
loading...
0
Анализи

More in Анализи

северен поток768x432

„Северен поток-2“ и битката за Стария континент: САЩ искат със сила да отстранят своя конкурент на газовия пазар!

август 29, 2017
1503203813-69-hng16o

Ройтерс: За музея или за боклука? Има ли разлика между сриването на статуите от Конфедерацията в САЩ и паметниците на комунизма в Източна Европа!

август 20, 2017
donald-trump

The Weekly Standard: „Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши“!

август 20, 2017
cigani

Берлин: Ромите са решението на проблемите в България! Тя трябва да използва труда им, иначе е обречена на бедност!

август 19, 2017
ЯДРЕНА06a3e14f98b6f105499ad71c72943b12_XL

National Interest: Ядрената война не може да се спечели, а следователно не бива и да се води!

август 19, 2017
САНКЦИИ660_6cec5c6d2c78a460d331c165417ca84f

“Форбс”: Защо санкциите срещу Русия не проработиха?

август 17, 2017