Политика

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

АНТИКОРУ84587_660_370.jpg.pagespeed.ce.tnCQ4OnxVJ

Тотално фиаско на КСНС лъсна след повече от три часа заседание и липса на кворум. Това се случва за първи път откакто се провеждат консултативни съвети при български президенти.

Президентът го разпусна предсрочно заради отсъствието и напускането на основни участници, които се извинили, че пътуват за чужбина.

Темата на заседанието бе за корупцията и антикорупционното законодателство.

Дебатите не са продължили заради напускането им, обясни Румен Радев пред медиите.

“Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих заседанието на същата тема на 17 октомври”, обяви президентът.

Отново безпрецедентно, като  излезе пред медиите сам, а не заобиколен от участниците в КСНС, както друг път.

По-рано стана ясно, че вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров отсъстваха от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

 Така на практика ръководството на управляващата коалиция „Обединени патриоти“ излиза, че бойкотира срещата, на която трябва да бъдат набелязани мерки за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта. Тя бе представена от депутата Явор Нотев.

 Премиерът Бойко Борисов закъсня с час и половина за КСНС. От Министерски съвет обясниха, че причината за това е днешният протест на работниците от оръжейното предприятие „Емко“, чийто лиценз бе върнат миналата седмица. Той се е срещнал с протестиращите, заедно с икономическия министър Емил Караниколов, когото ръководството на „Емко“ обвинява за проблемите си.

 КСНС се провали, няма напредък в борбата с корупцията. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на излизане от “Дондуков” 2, където бе на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нинова застана пред медиите и припомни, че и двата антикорупционни законопроекта – на БСП и на ГЕРБ, са внесени в деловодството на парламента. Не е в правомощията на президента да определя кога ще бъдат разглеждани, припомни тя.

 

ГЕРБ си играят на “доброто” и “лошото” ченге. Тази игра доведе до провал. Премиерът не даде аргументи, защитавайки законопроекта на ГЕРБ, посочи лидерът на БСП.

 

Борисов не е говорил по темата.

 

КСНС не излезе със заключение. Това показва неспособност на политическата класа, подчерта Нинова.

 

Като бойкот на президента тя оцени отсъствието на вицепремиерите.

“Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение”, посочи Нинова.
Аз така го оценявам, не може толкова хора да не присъстват по различни причини. Поредното лицемерие е това – днес им разпорежда (б.р. – Борисов на ГЕРБ) да не говорят за президента, а от парламентарната трибуна го атакуват, посочи Нинова.

 

Лидерът на БСП каза какви са двете основни различия между двата законопроекта. От БСП държат новия антикорупционен орган да има разследващи функции. “Без разследване, обвинителен акт и присъда, няма борба с корупцията”, убедена е Нинова. Според ГЕРБ новото звено не трябвало да може да разследва, а само да преглежда декларациите на хората от властта. БСП и ГЕРБ останали на позициите си и по това кой да назначава шефът на звеното антикорупция. Левицата държи това да бъде президентът, като политикът с най-голям авторитет в държавата, управляващите са против.

 

 

Канал 3, Епицентър

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/62269-Bezprecedentno%2521-Proval-na-KSNS%252C-Radev-go-prekrati-bez-rezultat
loading...
0
Политика

More in Политика

boiko19

Тези 100 милиона за заплати в МВР от джоба си ли ги извади Борисов?

януари 13, 2018
каракачанов(2)

ВМРО отново излезе с декларация срещу Истанбулската конвенция: Криворазбраната толерантност започна да ражда чудовища!

януари 13, 2018
1515844367-nin3

Екшън на “Позитано” 20! Нинова и Станишев се хванаха за гушите заради третия пол!

януари 13, 2018
позитано

Истанбулската конвенция влезе и на червен пленум! Очакват се тежки дебати заради натиск на ПЕС тя да бъде ратифицирана!

януари 13, 2018
1515766682-991-ratio-bylgarsko-predsedatelstvo

Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство, няма да повярвате защо!

януари 12, 2018
ЮНКЕРсвали-2

Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък!

януари 12, 2018