Политика

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

АНТИКОРУ84587_660_370.jpg.pagespeed.ce.tnCQ4OnxVJ

Тотално фиаско на КСНС лъсна след повече от три часа заседание и липса на кворум. Това се случва за първи път откакто се провеждат консултативни съвети при български президенти.

Президентът го разпусна предсрочно заради отсъствието и напускането на основни участници, които се извинили, че пътуват за чужбина.

Темата на заседанието бе за корупцията и антикорупционното законодателство.

Дебатите не са продължили заради напускането им, обясни Румен Радев пред медиите.

“Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих заседанието на същата тема на 17 октомври”, обяви президентът.

Отново безпрецедентно, като  излезе пред медиите сам, а не заобиколен от участниците в КСНС, както друг път.

По-рано стана ясно, че вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров отсъстваха от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

 Така на практика ръководството на управляващата коалиция „Обединени патриоти“ излиза, че бойкотира срещата, на която трябва да бъдат набелязани мерки за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта. Тя бе представена от депутата Явор Нотев.

 Премиерът Бойко Борисов закъсня с час и половина за КСНС. От Министерски съвет обясниха, че причината за това е днешният протест на работниците от оръжейното предприятие „Емко“, чийто лиценз бе върнат миналата седмица. Той се е срещнал с протестиращите, заедно с икономическия министър Емил Караниколов, когото ръководството на „Емко“ обвинява за проблемите си.

 КСНС се провали, няма напредък в борбата с корупцията. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на излизане от “Дондуков” 2, където бе на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нинова застана пред медиите и припомни, че и двата антикорупционни законопроекта – на БСП и на ГЕРБ, са внесени в деловодството на парламента. Не е в правомощията на президента да определя кога ще бъдат разглеждани, припомни тя.

 

ГЕРБ си играят на “доброто” и “лошото” ченге. Тази игра доведе до провал. Премиерът не даде аргументи, защитавайки законопроекта на ГЕРБ, посочи лидерът на БСП.

 

Борисов не е говорил по темата.

 

КСНС не излезе със заключение. Това показва неспособност на политическата класа, подчерта Нинова.

 

Като бойкот на президента тя оцени отсъствието на вицепремиерите.

“Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение”, посочи Нинова.
Аз така го оценявам, не може толкова хора да не присъстват по различни причини. Поредното лицемерие е това – днес им разпорежда (б.р. – Борисов на ГЕРБ) да не говорят за президента, а от парламентарната трибуна го атакуват, посочи Нинова.

 

Лидерът на БСП каза какви са двете основни различия между двата законопроекта. От БСП държат новия антикорупционен орган да има разследващи функции. “Без разследване, обвинителен акт и присъда, няма борба с корупцията”, убедена е Нинова. Според ГЕРБ новото звено не трябвало да може да разследва, а само да преглежда декларациите на хората от властта. БСП и ГЕРБ останали на позициите си и по това кой да назначава шефът на звеното антикорупция. Левицата държи това да бъде президентът, като политикът с най-голям авторитет в държавата, управляващите са против.

 

 

Канал 3, Епицентър

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/62269-Bezprecedentno%2521-Proval-na-KSNS%252C-Radev-go-prekrati-bez-rezultat

loading...
0
Политика

More in Политика

порожанов1485862846-rp

Връщаме ½ млрд. на ЕС заради Порожанов, а той – „в комуникации” със саудитски крави!

ноември 30, 2017
НСkorny2

Нинова към ГЕРБ: Как ще стимулирате потреблението, като има ръст с 80% при някои храни, ток – 1.5% нагоре, вода 19%!

ноември 30, 2017
СОЛОМОНmaxresdefault

Паси: Иран няма да спре самолета на Путин или Тръмп!

ноември 30, 2017
1510673132-bhh

Излагация в Рим! Чуйте с какъв химн посрещнаха Борисов, той пък нахока европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте? (ВИДЕО)

ноември 14, 2017
5e_qwl7pq

Привикан извънредно в Рим, Борисов взе да строява европейските политици: Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия, вие къде сте?

ноември 14, 2017
съмненияphpspeqf0_800x

“Галъп”: Половин България е съгласна министри да се уволняват дори и при съмнение за корупция!

ноември 14, 2017