Политика

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

Безпрецедентно! Провал на КСНС на тема КОРУПЦИЯ поради липса на кворум! Радев го прекрати без резултат!

АНТИКОРУ84587_660_370.jpg.pagespeed.ce.tnCQ4OnxVJ

Тотално фиаско на КСНС лъсна след повече от три часа заседание и липса на кворум. Това се случва за първи път откакто се провеждат консултативни съвети при български президенти.

Президентът го разпусна предсрочно заради отсъствието и напускането на основни участници, които се извинили, че пътуват за чужбина.

Темата на заседанието бе за корупцията и антикорупционното законодателство.

Дебатите не са продължили заради напускането им, обясни Румен Радев пред медиите.

“Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих заседанието на същата тема на 17 октомври”, обяви президентът.

Отново безпрецедентно, като  излезе пред медиите сам, а не заобиколен от участниците в КСНС, както друг път.

По-рано стана ясно, че вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров отсъстваха от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

 Така на практика ръководството на управляващата коалиция „Обединени патриоти“ излиза, че бойкотира срещата, на която трябва да бъдат набелязани мерки за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта. Тя бе представена от депутата Явор Нотев.

 Премиерът Бойко Борисов закъсня с час и половина за КСНС. От Министерски съвет обясниха, че причината за това е днешният протест на работниците от оръжейното предприятие „Емко“, чийто лиценз бе върнат миналата седмица. Той се е срещнал с протестиращите, заедно с икономическия министър Емил Караниколов, когото ръководството на „Емко“ обвинява за проблемите си.

 КСНС се провали, няма напредък в борбата с корупцията. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на излизане от “Дондуков” 2, където бе на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нинова застана пред медиите и припомни, че и двата антикорупционни законопроекта – на БСП и на ГЕРБ, са внесени в деловодството на парламента. Не е в правомощията на президента да определя кога ще бъдат разглеждани, припомни тя.

 

ГЕРБ си играят на “доброто” и “лошото” ченге. Тази игра доведе до провал. Премиерът не даде аргументи, защитавайки законопроекта на ГЕРБ, посочи лидерът на БСП.

 

Борисов не е говорил по темата.

 

КСНС не излезе със заключение. Това показва неспособност на политическата класа, подчерта Нинова.

 

Като бойкот на президента тя оцени отсъствието на вицепремиерите.

“Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение”, посочи Нинова.
Аз така го оценявам, не може толкова хора да не присъстват по различни причини. Поредното лицемерие е това – днес им разпорежда (б.р. – Борисов на ГЕРБ) да не говорят за президента, а от парламентарната трибуна го атакуват, посочи Нинова.

 

Лидерът на БСП каза какви са двете основни различия между двата законопроекта. От БСП държат новия антикорупционен орган да има разследващи функции. “Без разследване, обвинителен акт и присъда, няма борба с корупцията”, убедена е Нинова. Според ГЕРБ новото звено не трябвало да може да разследва, а само да преглежда декларациите на хората от властта. БСП и ГЕРБ останали на позициите си и по това кой да назначава шефът на звеното антикорупция. Левицата държи това да бъде президентът, като политикът с най-голям авторитет в държавата, управляващите са против.

 

 

Канал 3, Епицентър

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/62269-Bezprecedentno%2521-Proval-na-KSNS%252C-Radev-go-prekrati-bez-rezultat

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

нинова-борисовzx860y484_2940539

Какво пише в съдебния иск на Борисов срещу Нинова: Неверните й твърдения ми предизвикаха нравствени страдания!

май 14, 2018
768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018