Важно

Бивш шеф на Пентагона: Ядрената война между САЩ и Русия предстои! Възможно е системата ни за предупреждение да даде фалшив сигнал…

Бивш шеф на Пентагона: Ядрената война между САЩ и Русия предстои! Възможно е системата ни за предупреждение да даде фалшив сигнал…

ПЕРИ1507621349-aaaa-uilyam-peri
Бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери заяви, че вероятността от ядрен конфликт между САЩ и Русия сега е по-голяма, отколкото в годините на Студената война. Изказването му, направено на юбилейния Международен Люксембургски форум по предотвратяване на ядрена катастрофа, е цитирано от интернет-изданието nsn.fm.
Според Пери, в света съществуват два основни фактора, способни да станат причина за ядрена война: Първо, във връзка със засилващата се враждебност в отношенията между САЩ и Русия се създават условия, които са способни да подтикнат сегашните лидери към ядрена война – на тази граница светът беше изправен по време на Кубинската криза през 1962 г.
Съществува обаче и втори път към ядрената катастрофа и това е ако американската система за предупреждаване за ракетно нападение подаде лъжлив сигнал. Според Пери, по време на Студената война в САЩ са станали поне три подобни инцидента, а в Съветския съюз се случили два. Такива инциденти стават примерно веднъж на 8 години.
Когато в Пентагона осъзнали равнището на заплаха заради лъжливи предупреждения, по думите на Пери, там просто се отказали да изстрелват ракети само по сигнала за предупреждаване, защото се оказало твърде опасно. РФ и САЩ по принцип продължават да се придържат към политиката на изстрелване на ракети по сигнала за предупреждаване.
И двете страни разработват и произвеждат нови МБР за смяна на предишните. Това означава, че бъдещето на човешката цивилизация ще зависи от разсъдителността на дежурните офицери в ракетните центрове и от темперамента на държавните лидери. По този начин светът продължава да се намира в условията на възможна случайна война, която ще погуби цивилизацията, предупредил бившият шеф на Пентагона.
Сега обаче се намираме на прага на нова Студена война, когато настъпи охлаждане на отношенията, отговорността за което лежи преди всичко върху САЩ. Според Пери, причина за това са разширяването на НАТО до руските граници и разполагането в Източна Европа на система за ПРО, които в Русия се възприемат като заплаха за баланса на взаимното сдържане.
Владимир Путин например бил искрено уверен, че САЩ поддържат сценария за „цветна революция” и в Русия. Бившият министър обаче счита, че част отговорността за влошените отношения лежи и върху Русия: стремежът на Путин да възстанови военната мощ на СССР и преди всичко с обновяване на ядрените сили за сдържане Путин започнал надпревара във въоръжаването, в която САЩ с удоволствие приели да участват.
Пери изразил увереност, че Путин не иска военен конфликт с НАТО или със САЩ, но той създал опасни ситуации в Украйна с присъединяването на Крим и поддържайки Донбас, а в Балтика разположил ракетни комплекси „Искандер” в Калининградска област.
В Балтика никой не иска конфликт, обаче и двете страни могат с лекота да бъдат въвлечени, а конфликтът може да прерасне с използване на тактическо ядрено оръжие. „Аз считам, че сега се намираме в зона на ненужни рискове от плъзгане към ядрен война” – обобщил Уилям Пери.

https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/bivsh-shef-na-pentagona-yadrenata-voyna-mezhdu-sashch-i-rusiya-predstoi_news549577.html
loading...
0
Важно

More in Важно

big_5105-678x381

Нова отрова плъзна на българския пазар: риба с олово уврежда черния ни дроб, бъбреците и костите! Вижте кои са опасните видове!

септември 25, 2017
1506090016-fv

Важно за шофьорите: Яка тесла готвят от КАТ! Ще ти спрат колата, ако не са спазени тези норми…

септември 22, 2017
ПАРТИДИ82794_660_370.jpg.pagespeed.ce.A43NBxzcO_

ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ! Ето партидите на заразените яйца, доставени са в магазини в София и около столицата!

септември 14, 2017
ЛЕНТАvijte-kakvi-shte-sa-globite-ako-karate-v-avariijnata-lenta-na-avtomagistralite-467947

Официално! Вижте окончателно какви жестоки глоби ще има, ако карате в аварийната лента на автомагистралите!

септември 14, 2017
КАТКААТ20121105.rqvnqhjubk

Важно! Задава се голяма секира за шофьорите: При нарушение вдигат глобата с 50 лева за всеки пътник в колата!

септември 14, 2017
capitalizm

ИНИЦИАТИВА на в. „ДУМА“: Да издигнем паметник на децата – жертви на фашизма, срещу този на техните палачи до НДК!

септември 7, 2017