ОБЩЕСТВО

Изключително важно за всички собственици на жилища: Може да ви одрусат с яка глоба, заради новия данък „смет“! Вижте защо…

Изключително важно за всички собственици на жилища: Може да ви одрусат с яка глоба, заради новия данък „смет“! Вижте защо…

20121108.nstojztpwx
Глоба до 1000 лева грози домоуправителите, ако от 2019 г. не подават всяка година в общината справка колко души обитават жилищата в етажната собственост. Това задължение ще бъде записано в Закона за местните данъци и такси. С него се въвежда нов метод за определяне размера на такса смет според реалното количество отпадъци. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха вчера на второ четене законовите промени.
Без никакви дебати те единодушно отложиха влизането им в сила с още една година. Така новият начин за определяне на налога според принципа „замърсителят плаща“ вместо от началото на 2019 г. ще бъде въведен от 2020 г. Дотогава ще се прилага досегашният метод – данъкът да зависи от данъчната оценка на имота. За да влезе в сила определянето на такса смет според реалното количество отпадъци, до 31 март 2019 г. всеки „ползвател“ на жилищен имот в страната трябва да декларира пред съответната община, че го обитава.
С тази формулировка задължение да подадат справка имат не само собствениците на имота, но и лицата с учредено вещно право на ползване, наемателите или просто обитателите на жилището. За жилищните кооперации и блокове с учредена етажна собственост тази задача ще се поеме от домоуправителя. „При обсъжданията решихме, че е по-добре в градовете да ангажираме етажната собственост, защото така може да се осъществи контрол. В противен случай имаме опасения, че населението рязко ще намалее, а това ще доведе до по-високи ставки за коректните граждани“, обясни Менда Стоянова.
От 50 до 1000 лева ще е санкцията за домоуправителите, които не спазят новото законово изискване или подадат справка с невярно съдържание, довела до намаляване или освобождаване от налога. За останалите ползватели на жилища глобата е от 10 до 400 лв., ако са физически лица, и от 100 до 3000 лв., ако са фирми. На базата на получената информация до 31 октомври 2019 г. кметовете трябва да определят каква база за начисляване на налога избират.
Депутатите от бюджетната комисия гласуваха три основи за мерене на боклука – с торби, които всяко домакинство ще си купува и така ще плаща предварително таксата, със съдове – отново за всяко домакинство, или според това колко души живеят в даден имот. Мнозинството в комисията отхвърли предложението на група депутати, което е и настояване на сдружението на общините, за основа на таксата за събиране и третиране на отпадъците да се използва и разгънатата застроена или незастроена площ на имота.
„Това на практика не е по-различно от сегашното положение“, посочи Менда Стоянова, цитирана от Сега. До 31 март 2019 г. Министерският съвет трябва да издаде наредба за това какви разходи трябва да се включат в план-сметката за определяне на такса смет, за да може всички общини да работят по един и същи образец. След влизане в сила на новата методика новопридобитите имоти ще се декларират в двумесечен срок. В общините, избрали да мерят боклука индивидуално с торби или съдове за всеки жилищен имот, няма да се налага подаване на годишна справка-декларация за броя на хората, които го обитават.
Отсрочката за новия начин на изчисляване на такса смет с още една година дойде след настояване на общините, които предупредиха, че е нужна сериозна подготовка за въвеждането й. Още преди първо четене на законопроекта обаче отпадна друго тяхно искане – вдигането на налога след промяна на методиката да не става наведнъж, а на стъпки в рамките на три години. Очакванията са такса смет да скочи двойно в малките населени места и в крайните квартали в градовете.

https://www.blitz.bg/ikonomika/izklyuchitelno-vazhno-za-vsichki-sobstvenitsi-na-zhilishcha-mozhe-da-vi-odrusa-yaka-globa-a-dank-smet-shche-e-chistak-brsak-nov_news550371.html
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1507872363-uchitelka

Учителката по музика на измамника Спас разкри какви психически проблеми има, след като и тя била прецакана!

октомври 13, 2017
5e_vfdzuy

Радев: Нужно е наказателно преследване при корупция! Като в родовообщинния строй сме – общините се управляват от родовете!

октомври 12, 2017
20140925.tpbazgxefm

Грозен скандал! Певци и актьори завлекли банки и фирми с над 2 милиона, ще се шокирате кои точно са големите длъжници!

октомври 12, 2017
praz

Не е за вярване! Фейсбук полудя по събитие, свързано с бой с праз лук – ето къде и кога се организира…

октомври 12, 2017
маркуч1507812767_22471505_1924756740873523_883134490_n-(1)

Нов абсурд! Пловдивчанка тръгна с маркуча, докато зареждат возилото й на бензиностанция! СНИМКИ

октомври 12, 2017
ФЕРМАТАd0ffb317282eb606d53a84ee95b586b9_XL

Иван Ласкин с вривяващ коментар: Продуцентите на „Фермата“ са страшни сополи!

октомври 12, 2017