Европа

Испания се цепи по шевовете: След Каталуния референдум готви и Страната на баските!

Испания се цепи по шевовете: След Каталуния референдум готви и Страната на баските!

1506933993-bgb
Международната общност внимателно следи новините от Каталуния, където се проведе референдум за независимост. Въпреки забраната на федералните власти, жителите на региона упражниха правото си на глас: 90% от гражданите са се обявили за напускането на Испания. Референдумът протече на фона на масови сблъсъци. Полицията блокира около 300 избирателни секции, а при опит за пробив на кордона отвръщаше с гумени куршуми и сълзотворен газ. В резултат пострадаха над 1000 души, пише НТВ.
Случващото се в Каталония бе внимателно следено от делегация на Страната на баските. Изглежда те са следващите. „Това е исторически ден. Надявам се, че този ден ще настъпи и за нашата страна – Страната на баските. В момента е важно да се помогне за защитата на резултатите на референдума в Каталуния, така ние ще се сдобием с опит, който ще ни помогне да защитим и нашия бъдещ референдум. Пристигнахме, за да се учим от каталонците“, каза Чучи Аризнабаретта, активист на движението независимост на Страната на баските.
Страната се цепи по шевовете, определени сепаратистки настроения има и в Галиция, дори и на Канарите. Разбираемо е, че Мадрид не признава резултатите от референдума. И за това има всичките юридически основания. Освен това, референдумът противоречи на конституцията на Испания, защото е бил проведен некоректно: самоделни бюлетини, блуждаещ от един IP-адрес на друг сървъри за преброяване на гласовете – има за какво да се хванат властите в Мадрид.
В Барселона обаче твърдят: всичко бе организирано на най-високо ниво, ако не бяха „прашките“ на Мадрид и постоянните атаки по интернет ресурсите на референдума.
https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/ispaniya-se-tsepi-po-shevovete-sled-kataloniya-referendum-gotvi-i-stranata-na-baskite_news547771.html
loading...
0
Европа

More in Европа

третополов180100332

Това ли искаме и в България с Третополовата конвенция? Уволниха учител по математика, защото нарекъл „момичета“ момичета!

януари 18, 2018
мигранти ББС1464938953-0000212508-article3

И Швейцария скочи срещу Брюксел! Готви референдум, с който искат да затворят вратите за ЕС заради имигрантите!

януари 16, 2018
768x432 (1)

Ройтерс: Меркел обмисля да подкрепи Макрон в Давос за “епичен сблъсък” с Тръмп!

януари 14, 2018
cecka1

Цецка Цачева: Аз съм “за” Истанбулската конвенция, това е основен въпрос за членството ни в ЕС!

януари 13, 2018
epa06425213 Polish President Andrzej Duda speaks during a meeting with representatives of civic institutions and organisers of social campaigns in the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 08 January 2018. The meeting was organized on the occasion of the 100th anniversary of the Polish Independence, which will take place on 11th November 2018. Participants of the ceremony listened to the concert of the Orchestra of the Great Drums, which beat the 'Independence Pulse' music work.  EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Полша: ЕС е отговорен за социалното обезверяване! Институциите са глухи пред нуждите и интересите на страните-членки!

януари 12, 2018
ПЕДОФИЛИ655-402-pedofiliia-skandal-germaniia

Скандален експеримент с педофили шокира Германия – при тях били настанявани изоставени деца!

януари 8, 2018