Коментари

Политически мотиви провалиха днешния КСНС!

Политически мотиви провалиха днешния КСНС!

цековnews__b4d79fb9d1dd195d9ab7653f8c06a211

Дори и в най-конфликтни и кризисни ситуации, Консултативният съвет по национална сигурност при президента е заседавал без да се налага разпускане поради липса на кворум. Днес кворумът се разпадна.

Съгласно чл. 5, ал. 4 от ЗКСНС изискуемият кворум е 2/3 от състава на органа. Не мога да приема за основателни твърденията на представители на управляващите, че имали предварително фиксирани ангажименти. И ако посочените в закона членове на правителството не могат да бъдат замествани, то това не се отнася до депутатите.

Законът не изисква непременно участие на председателите на ПГ, а на „по един представител на всяка ПГ“ (чл. 2, ал. 2, т. 11 ЗКСНС). Щом е имало предварителни ангажименти за задгранични командировки, то съответните ПГ е следвало да излъчат друг представител.

Най-вероятно става дума за политически мотиви.

Всяка партия, разбира се, има право на своето политическо отношение, вкл. като отхвърли предложенията за становище на КСНС изцяло или отчасти. Важното е да участва и да се стреми към постигане на обща позиция и съгласие. Това е предназначението на този съвет.

Той не може да замени нито парламента, нито правителството, а е място за съгласуване на позиции по ключови теми в името на укрепването на държавността.

Борислав Цеков, д-р по конституционно право
loading...
0
Коментари

More in Коментари

kevorkian

В десетката! Защо не циврихте, когато постепенно превърнаха журналистиката в Уличница на повикване?!

октомври 9, 2017
fe8ba0aa11f410b9144440ea53b1e63e_big

Карбовски: Борисов пусна кучетата си да плашат всеки и всичко!… Викторе, тръгни си!

октомври 7, 2017
Petko-Simeonov

Петко Симеонов: Антон Тодоров е изключително способен човек! Може с един замах да провали кабинета!

октомври 6, 2017
me-1

Без полезен ход!

октомври 4, 2017
гарднър - ЕС768x432

За Европа хората са краставици! Натрапваха глобализъм, получиха раздробяване. Искаха „общо европейско съзнание“, получиха осъзнаване на националната идентичност!

октомври 3, 2017
soros

Познайте кой стои зад кампанията за борба с ”фалшивите новини” във Фейсбук? И какво е общото между тези блокирани имена…

октомври 3, 2017