epa06026356 US Secretary of State Rex Tillerson appears before the Senate Foreign Relations Committee hearing, 'Review of the FY2018 State Department Budget Request', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 13 June 2017.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова Конгреса на САЩ да разреши на администрацията на президента Доналд Тръмп да използва сила срещу терористи, без да определя границите на прилагане, т. е. по целия свят, съобщават американските медии.

От форума:

САЩ си правят сметките без кръчмаря. Русия вече не ги оставя да си разиграват топката където си поискат.

Според него новото разрешение за използване на военна сила не трябва да бъде ограничено от географска гледна точка.

„Както и в ситуацията с това разрешение, администрацията ще трябва да има задължително разрешение за използване на военна сила срещу врага, който не зачита границите и не се ограничава със съблюдаването им“, изтъкна Тилърсън при изслушване в Сената на САЩ.

Същевременно, по думите му, администрацията е против отмяната на съществуващите разрешителни, които са издадени след атентатите от 11 септември 2001 г. и през 2002 г. в навечерието на войната в Ирак.

Подобна позиция изрази и министърът на отбраната Джеймс Матис.

Президентите на САЩ периодично се обръщат към Конгреса за разрешение за използването на военна сила, но често я използват без неговото разрешение. Освен това се наложи практиката за широко тълкуване на подобни разрешения, като например борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ се основава на разрешението, издадено за военни операции срещу „Ал Кайда“ и иракското правителство начело с тогавашния президент Саддам Хюсеин.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/tilarsan-prizova-kongresa-na-sasht-da-razreshi-izpolzvaneto-na-voenna-sila-po-tsyal-svyat.html