Политика

Възпитаници на АМТИИ в писмо до ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Възпитаници на АМТИИ в писмо до ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

МЕНДАImage_6605737_126

 

Възпитаници на АМТИИ излязоха с остро отворено писмо срещу ръководството на Академията заради присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

 

 

 

Бившите студенти пуснаха и онлайн петиция, в която изразяват недоволството си от действията на ректора проф. Милчо Василев, определил вчерашната церемония като „велик момент”.

 

 

 

„С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!”, се казва в отвореното писмо до проф. Василев и Академичния съвет.

 

 

„С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?”, питат в позицията си възпитаниците на Академията.

 

 

 

Петицията се казва „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” и събира подписите на свързани с ВУЗ-а хора, които се разграничават от решението на настоящето й ръководство да връчи почетната титла на Менда Стоянова. Почти всички, коментирали казуса онлайн, определят случилото се като срам и позор.

 

 

 

Един от авторите на отвореното писмо и създател на петицията е Татяна Симеонова от випуск 1990г. По настоящем  тя е директор на Университетското радио Алма Матер в София.

 

 

 

Срам ме е от деянията на Милчо Василев. За кратко той съсипа нещо градено с десетилетия, пише Александър Цветков.

 

 

 

Считам, че присъждането на това звание на хора като г-жа Менда Стоянова и други политически фигури напълно опорочава идеята и е обида, както за името и паметта на достойните българи, носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“, така и за почитателите на музикалното изкуство, коментира Любов Шойлева.

 

 

 

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

  Господин Ректор,

Госпожи и господа членове на Академичния съвет,

                От медийни съобщения разбрахме, че сте присъдили почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“  на български политик. С недоумение  приемаме мотивите, с които присъждате званието –  „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

 

 

 

Съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ имат проф. Асен Диамандиев, проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Неински; проф. Неделчо Тодоров, проф. Георги Кънев, проф. Иван Спасов, проф. Анастас Славчев, проф. Трифон Силяновски. И всички хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, които повече от 50 години развиваха и развиват теоретичния и изпълнителския творчески потенциал на студентите в АМТИИ.

 

 

 

Теодоси Спасов и Кристиян Бояджиев, Митко Щерев и Юри Ступел, Стефка Оникян и Найден Андреев и много други възпитаници  на АМТИИ  са част от музикалната култура не само на България, но са признати музиканти и зад нейните предели. Те и много други от нас, възпитаниците на АМТИИ имаме „заслуги за устойчивото развитие на АМТИИ“.

 

 

 

Носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ са акад. Виктор Ванслов и проф. Владимир Аврамов; проф. Димитър Тъпков и Камен Кенов; Красимира Стоянова и проф. Кшиштоф Пендерецки; проф.Лазар Николов и акад.Марин Големинов; Милчо Левиев и член – кореспондент проф. Николай Кауфман; Теодосий Спасов и Юри Буков.

 

 

 

 

С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!

 

 

 

 

С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?

 

 

 

Ние, завършилите АМТИИ от различни випуски, се разграничаваме от вашето решение, защото изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

 

 

http://podtepeto.com/glasove/vzpitanici-na-amtii-km-rektora-izkustvoto-ne-trpi-politicheski-i-finansov-sluginazh/

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

goranov-iwatch-2

Данъкът за основно жилище скача двойно догодина, финансов удар и за собствениците на стари коли

септември 3, 2018
zx860y484_3304797

921 гербаджии ще бъдат назначени на работа заради въвеждането на тол системата

септември 2, 2018
бойко-валери-симеонов

В 18 ч. Борисов и патриотите решават бъдещите министри. НФСБ запява в 12 ч. “Оставаме, оставаме…”

септември 2, 2018
декларацияc607fc19f0cacc126133315571d12ead

Остава ли НФСБ в управлението на Борисов? Вижте декларацията на Симеонов и хората му

септември 2, 2018
asfalt

Не фалшивите новини са проблемът на ГЕРБ, а фалшивите пътища, които се превърнаха в емблема на едно катастрофално и фалшиво управление!

септември 2, 2018
цветанов хоро

Седмица след трагедията край Своге Цветанов и Теменужка празнуват на фолклорен събор

септември 2, 2018