Политика

Възпитаници на АМТИИ в писмо до ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Възпитаници на АМТИИ в писмо до ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

МЕНДАImage_6605737_126

 

Възпитаници на АМТИИ излязоха с остро отворено писмо срещу ръководството на Академията заради присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

 

 

 

Бившите студенти пуснаха и онлайн петиция, в която изразяват недоволството си от действията на ректора проф. Милчо Василев, определил вчерашната церемония като „велик момент”.

 

 

 

„С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!”, се казва в отвореното писмо до проф. Василев и Академичния съвет.

 

 

„С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?”, питат в позицията си възпитаниците на Академията.

 

 

 

Петицията се казва „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” и събира подписите на свързани с ВУЗ-а хора, които се разграничават от решението на настоящето й ръководство да връчи почетната титла на Менда Стоянова. Почти всички, коментирали казуса онлайн, определят случилото се като срам и позор.

 

 

 

Един от авторите на отвореното писмо и създател на петицията е Татяна Симеонова от випуск 1990г. По настоящем  тя е директор на Университетското радио Алма Матер в София.

 

 

 

Срам ме е от деянията на Милчо Василев. За кратко той съсипа нещо градено с десетилетия, пише Александър Цветков.

 

 

 

Считам, че присъждането на това звание на хора като г-жа Менда Стоянова и други политически фигури напълно опорочава идеята и е обида, както за името и паметта на достойните българи, носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“, така и за почитателите на музикалното изкуство, коментира Любов Шойлева.

 

 

 

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

  Господин Ректор,

Госпожи и господа членове на Академичния съвет,

                От медийни съобщения разбрахме, че сте присъдили почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“  на български политик. С недоумение  приемаме мотивите, с които присъждате званието –  „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

 

 

 

Съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ имат проф. Асен Диамандиев, проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Неински; проф. Неделчо Тодоров, проф. Георги Кънев, проф. Иван Спасов, проф. Анастас Славчев, проф. Трифон Силяновски. И всички хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, които повече от 50 години развиваха и развиват теоретичния и изпълнителския творчески потенциал на студентите в АМТИИ.

 

 

 

Теодоси Спасов и Кристиян Бояджиев, Митко Щерев и Юри Ступел, Стефка Оникян и Найден Андреев и много други възпитаници  на АМТИИ  са част от музикалната култура не само на България, но са признати музиканти и зад нейните предели. Те и много други от нас, възпитаниците на АМТИИ имаме „заслуги за устойчивото развитие на АМТИИ“.

 

 

 

Носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ са акад. Виктор Ванслов и проф. Владимир Аврамов; проф. Димитър Тъпков и Камен Кенов; Красимира Стоянова и проф. Кшиштоф Пендерецки; проф.Лазар Николов и акад.Марин Големинов; Милчо Левиев и член – кореспондент проф. Николай Кауфман; Теодосий Спасов и Юри Буков.

 

 

 

 

С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!

 

 

 

 

С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?

 

 

 

Ние, завършилите АМТИИ от различни випуски, се разграничаваме от вашето решение, защото изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

 

 

http://podtepeto.com/glasove/vzpitanici-na-amtii-km-rektora-izkustvoto-ne-trpi-politicheski-i-finansov-sluginazh/

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018