map of Germany through magnifying glass

 

Германците възприемат американския президент Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за външната политика на страната им в сравнение с “авторитарните лидери на КНДР, Русия или Турция” – както ги представят във въпросите.

 

Това показва ново социологическо проучване на фондация “Кьорбер”, цитирано от Ройтерс.

 

 

Като основно предизвикателство за външната политика на Германия анкетираните са посочили бежанците. 26% от респондентите се тревожат дали Берлин има способността да се справи с мигрантския поток.

 

 

Отношенията с Тръмп и САЩ са на второ място. 19 на сто от анкетираните ги описват като голямо предизвикателство. 17% пък от германците посочват Турция, 10% – КНДР и 8% – Русия.

 

 

Откакто пое управлението на САЩ през януари, Тръмп разочарова германците с редица решения, включително с изтеглянето на страната си от Парижкото споразумение за климата, с отказа си да потвърди иранската ядрена сделка, критиката си към германския търговски излишък и финансовия принос на страните членки на НАТО.

 

 

Действията на Тръмп подтикнаха традиционно предпазливия канцлер на Германия Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин вероятно няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Тя призова Европа да поеме съдбата си в свои ръце.

 

 

В проведеното през октомври проучване, в което са участвали 1 005 германци, 56% от анкетираните описват отношенията със САЩ като лоши или много лоши.

 

 

52 на сто от германците са убедени, че страната им трябва да продължи следвоенната си политика на въздържане.