Политика

Д-р Калоян Методиев: Цели региони в България живеят по-лошо, отколкото преди 100 години!

Д-р Калоян Методиев: Цели региони в България живеят по-лошо, отколкото преди 100 години!

kaloqnmetodiev

 

През 2017 година България е затвърдила своето последно място на развитие в рамките на Европейския съюз.

 

 

 

 

Това е година, която е нещо като „време между другото“ – в очакване да се случи нещо ново за нашата държава.

 

 

 

 

 

 

Това заяви за предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ на БНР политологът д-р Калоян Методиев, според когото твърденията, че страната е увеличила външнополитическата си тежест през изминалите 12 месеца, са неоснователни.

 

 

 

 

 

„Не може да си последен по развитие в рамките на Европейския съюз и да тръгнеш да оправяш съседните държави, и да говориш за външнополитически успехи, при положение че цели региони в България живеят по-лошо, отколкото преди 100 години, защото ти не можеш да гарантираш на тези хора елементарни неща до право на живот, сигурност и така нататък.

 

 

 

 

 

Освен това през тази година се наду един балон, какъвто е европредседателството.

 

 

 

 

 

За съжаление той не можа да излезе от рамката на едно ремонтно мероприятие и показване на една сграда, което е нон сенс с оглед на предизвикателствата пред България и на развитието, което имат другите страни, и на приоритетите на самото общество и в Европа, и в България.

 

 

 

 

 

Този балон, който беше надут, се опасявам, че на 1-ви юли ще се спука и ще последва разочарование.

 

 

 

 

Ако трябва да го вържем с външната политика, когато Западните Балкани, на които ние вменихме прекалено много надежди и очаквания, че нещо може да се случи, разберат, че скорошно разширяване просто няма как да има, ще последва едно разочарование, а дори може да последва озлобление към София, защото винаги се озлобяваш по отношение на най-слабия“, заяви в интервюто за БНР Калоян Методиев.

 

 

 

 

 

 

Според Методиев „отрезвяване“ ще настъпи в средата на годината, когато европредседателството поеме Австрия, тъй като новото правителство там е изключително дясно-консервативно и е срещу разширяването по какъвто и да е начин.

 

 

 

 

 

 

„И това ще е оценка за нашето приятелство, което мен ме притеснява. Наистина, не трябваше да се надува толкова много този балон, толкова много да се насадят очаквания.

 

 

 

 

 

Струва ми се, че се употреби във вътрешен план нещо външнополитическо, което ще има негативен резултат в крайна сметка“, твърди Методиев. Политологът изтъкна, че с темата за европредседателството се преекспонира, а то е „една бюрократично процедура“.

 

 

 

 

 

 

„На „Борисов 3“ му трябваше нещо голямо, да покаже нещо, което да затвърди идеята за собственото му съществуване, цел пред това управление. Знаете, че другите неща вече в общи линии не вървят. Има едно изхабяване на неговия образ като политик, като пример. Той дори на социология не е първи в собствената си партия. Вече дори отива на трето място.

 

 

 

 

 

Томислав Дончев го изпреварва. Дори е след Фандъкова. Трябваше му нещо голямо, някакъв нов образ. Външнополитическите дрехи на това председателство очевидно му се сториха подходящи. Но това е една бюрократична процедура. Европейският съюз, първо, има водещи държави, които взимат решенията: Германия, Франция, Холандия.

 

 

 

 

 

 

След това си има председател на Европейската комисия, който е нещо като министър-председател, който управлява парите на ЕС и взема решенията. След това имате президент, в лицето на Туск. Имате и Европейски парламент.

 

 

 

 

 

Председателството е една протоколна, бюрократичната процедура, на която ти да демонстрираш гостоприемство. От тебе не зависят големи решения или по-сериозни политики. Ти, ако си богата държава, ако имаш вътре собствена позиция, ако имаш тежест, ще имаш много по-голямо влияние, отколкото, ако си чакаш реда да ти се падне нещо за някакви си 6 месеца“, твърди д-р Методиев.

 

 

 

 

 

 

В една държава, която е на последно място по Европейския съюз, стабилност е мръсна дума, но БСП все още не е готова за управлението, коментира политологът и изтъкна две основни причини.

 

 

 

 

 

 

„Нинова е добър лидер, безспорно, защото успя да ги вдигне на крака, да се изправи фронтално срещу Борисов, което никой не е правил през последните 10 години, но и липсват едни 15-20 човека, с които да излезе като екип и да каже: „Това ще предложа на България“.

 

 

 

 

 

Освен това вътре я подкопа самата партия. Знаете, че теми, които ГЕРБ вдигна в обществото, вътрешната опозиция в БСП много услужливо ги пое и дори и в момента ГЕРБ не се разправя толкова с позицията, колкото вътрешнопартийните опоненти.

 

 

 

 

 

Докато не решиш кадровия проблем и проблема с тези „стари кучета“, които може да не донесат нещо добро, да ти помогнат, но могат да направят много бели и подкопаване на доверието в теб, ти не можеш да имаш претенции да си алтернатива в държавата. Ето това е една от драмите на България в момента“, смята Калоян Методиев.

Източник: Епицентър.бг

loading...
0
Политика

More in Политика

orig 2

Дойде ли времето за кебапчета? Как 1000 роми се заканиха да свалят кабинета днес… СНИМКИ

януари 14, 2019
ioncheva_svilenski_12

Елена Йончева: ”Автомагистрали” няма капацитет за строителството на АМ ”Хемус”

януари 14, 2019
karakachanov_bgnes

Роми с ултиматум към Каракачанов: Или оставка, или протест! Обещават 100 000 души пред МС

януари 14, 2019
цецко1547446839-tsetskoo

Цветанов призна за провал на политиката по интеграция на ромите и даде „рецепта“ какво да се прави…

януари 14, 2019
big_74017w470

Костадин Костадинов: Събираме 10 000 души пред парламента. Ще въведем извънредно положение

януари 13, 2019
119480_660_370

Румен Гечев обяви: САЩ изнудват Борисов – или да приеме офертата за F-16, или пада от власт!

януари 13, 2019