Наука и технологии

Защо най–голямата експлозия в човешката история остава загадка вече 108 години?

Защо най–голямата експлозия в човешката история остава загадка вече 108 години?

1468369396-tungusskiy-meteorit-1-520x330
30 юни 1908 г. в 7,14 часа местно време в Сибир: в региона на Тунгуска се случва най-голямата експлозия в човешката история. В рамките само на един час експлозията, заедно с последвалия пожар унищожават горски масиви с размерите на Лондон.
Хората решават, че е настъпил Денят на страшния съд. Твърди се, че експлозията в Тунгуска има мощността на поне 1000 атомни бомбикато тази, пусната над Хирошима. Милиони дървета са унищожени от ударната вълна и пожарите.
Шоковата вълна обикаля света, видима за сеизмографите във всяка точка на земното кълбо… Но никой не може да разбере какво се е случило.
Минават 20 години, докато съветските учени разкриват истинските измерения на катастрофата.

 

 

 

Случаят в Тунгуска е не по-малко мистериозен от Бермудския триъгълник или легендата за Атлантис. Малко исторически феномени са предизвикали толкова спекулации като този ден в изолираните сибирски гори на Тунгуска: микс от най-откачените теории и най-сериозната наука.

 

 

 

 

Така се ражда модерната легенда, по която и до днес работят много учени от различни държави, представляващи различни научни дисциплини с единствената цел да намерят решението на загадката: Какво точно се е случило.

 

 

 

 

Все още няма категорично доказателство в подкрепа на някоя от теориите, за сметка на това има огромен брой интерпретации. Дали е паднал метеорит, който е причинил цялото това унищожение? Много от учените вярват на това. Но в такъв случай трябваше да има кратер. А няма и никога не е откриван. Или е било нещо съвсем различно?

 

 

 

 

„Аз лично вярвам в теорията, че е бил извънземен космически кораб“, казва Валентина Бикова, геофизик. „Просто са се отбили за пикник при нас, но нещо се е случило и корабът се е взривил“, развива теорията си тя. Версията за НЛО също е една от най-разпространените.

 

 

 

 

„Няма солидно доказателство“, казва д-р Бени Пайзер, културен антрополог от Университета в Ливърпул. „Липсата на доказателства прави тези теории популярни“, обяснава той. Пайзър е специализирал в природните бедствия и начините за справяне с тях.

 

 

 

 

„Катастрофата в Тунгуска променя възприятията ни за света и нашето място в космоса,“ казва Пайзър, „защото до този момент сме живели с представата, че сме защитени, че Вселената работи като часовник и нищо драматично не може да се случи.

 

 

 

 

След Тунгуска знаем че потенциално може да се окажем в центъра на космически сблъсък. Случвало се е преди, може да се случи отново.“

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

Ако подобен космически обект като този в Тунгуска (ако приемем теорията за метеорита) удари голям град, пораженията ще са неописуеми. Цялата околност ще бъде заличена от лицето на Земята.

 

 

 

 

Геологът Кристоф Бренхайзен също смята, че е бил метеорит. „Ако Земята се беше завъртяла само още малко, можеше да унищожи напълно Санкт Петербург например“, казва той. „Час по-късно щеше да бъде ударен Хелзинки, още час по-късно Стокхолм или Осло.“

 

 

 

 

„Това е причината да се налага да мислим, какво би могло да се случи“, допълва Бренхайзен. През 2000 г. той отива в Сибир като част от съвместна германско – руска експедиция. Германецът работи по основните теории от години. Вярва, че ако е било метеорит, могат да се намерят космически материали в проби от почвата в близост до епицентъра на експлозията. До момента обаче такъв материал не е намерен.

 

 

 

 

През 1928 г. руският геолог Леонид Кулик е първият учен повел експедиция към района на катастрофата. Неговата работа все още е в основата на всички последвали проучвания на данните.

 

 

 

 

В онези години тази територия в Сибир е била още по-дива и никой не е стъпвал там, освен ако не се е налагало. Температурите в района варират от минус 40 по Целзий през зимата до плюс 35 градуса през лятото. Мястото на експлозията е изключително изолирано.

 

 

 

 

Най – близкият град Ванавара е на 700 километра от мястото на експлозията.

 

 

 

В продължение на две десетилетия Кулик и екипът му се опитвали да намерят доказателства за удар от метеорит. Кулик е обиколил целия район със самолет и е съставил подробни карти на местността. Записвал е дори положението на повалените от експлозията дървета. С такива данни би трябвало да е лесно да се установи, къде точно е паднал метеоритът.

 

 

 

Кулик е използвал най-модерните за времето технологии в търсенето на кратер. Дори стигнал дотам, да обезводни няколко езера в най-вероятния район на сблъсъка. Смятал, че именно там може да има кратер. Намерил обаче само стволове и клони на дървета, които доскоро са били живи. Как може да са попаднали там? Ако са ударени от метеорит щяха да са унищожени.

 

 

 

 

В крайна сметка Кулик установил, че това не е кратер от метеорит и бил разочарован. Той нямал шанса да довърши работата, защото през 1941 г. станал доброволец в Червената армия. Починал година по-късно като пленник в германски затвор.

 

 

 

След Втората Световна Война фокусът се променил. Светът станал свидетел на възможностите на атомната бомба. Случаят в Тунгуска придобил друг смисъл и ново място – вече в книгите с научна фантастика. Близо 40 романа са вдъхновени от катастрофата в Тунгуска.

 

 

 

Един от тях се превърна в киношедьовър – Сталкер наАндрей Тарковски. На въоръжение в руската армия пък има ракетни установки „Тунгуска“. В САЩ се продава енергийна напитка под марката Тунгуска.

 

 

 

 

Загадката остава нерешена. Все пак най-вероятното обяснение на случилото се е именно метеорит или комета, която изгаряйки в атмосферата на Земята се взривила малко преди удара в повърхността, причинявайки огромни щети, но без кратер …

 

 

Източник:БЛИЦ

loading...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

българи Алцхаймер

Млади българи измислиха метод за лекуване на Алцхаймeр

януари 20, 2019
orig

Русия праща роботи да строят на Луната

ноември 6, 2018
orig

Русия показа „изтребител на дронове“ – Деривация-ПВО ще може да сваля и ракети

август 20, 2018
mig_41_(1)

Русия създава прехващач от ново поколение – МиГ 41 за бойни задачи в Космоса! Ще има и безпилотен вариант

август 18, 2018
1531825313_980x

Това са топ 15 на смартфоните с най-висока радиация… ГРАФИКА

юли 18, 2018
паяци1528486544_7_559x-

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

юни 11, 2018