ОБЩЕСТВО

КНСБ: Заплатите у нас са като пиле със зеле, за видинско – даже и без пиле!

КНСБ: Заплатите у нас са като пиле със зеле, за видинско – даже и без пиле!

КНСБ768x432
В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи – близо 600 хил. души получават заплата под средната за страната.
1037 лева е средната заплата за третото тримесечие през тази година, като четирицифрено е възнаграждението в столицата. Това не може да се каже за видинско – тези данни напомнят на: “пиле със зеле, но за едни няма пиле“.
Това обяви днес на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.
От тези 600 000, 403 000 са работещите на минимална работна заплата, като концентрацията на хора, наети на минимално възнаграждение е най-висока в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – близо 38 процента от всички заети, както и в сектора на строителството – около 24-25 процента.
Устойчиво се задържа тенденцията на по-бързото нарастване на възнагражденията в частния сектор. През трето тримесечие на 2017 г. отчетеният ръст на средната заплата в частния сектор е 11%, докато в обществения сектор е 7.9%.
Средният размер на брутните възнаграждения в обществения сектор (1050 лв.) продължава да е по-висок от този в частния (1033 лв.), което показва потенциал за още изсветляване в бизнеса. Все пак темпът на нарастване на заплатите в частния сектор е по-висок от този в публичните институции и разликата между двата сектора ускорено се свива.
По думите на Димитров увеличението на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година спрямо миналата, когато те са били 17 на сто.
Той посочи, че това може да e знак за “посивяване” на сектора. Два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин, каза Пламен Димитров, като сравни заплащането с поговорката за зелето с пиле, като във Видинско било даже без пилето…
От КНСБ оцениха постигнатото по бюджет 2018 година. Лидерът на конфедерацията заяви, че исканията на синдиката към бюджета са удовлетворени от изпълнителната власт наполовина.
Той припомни, че общите искания на КНСБ за допълнителни средства в бюджета спрямо предходната година бяха малко над милиард лева, а постигнатото в бюджета е малко над 600 млн. допълнително спрямо 2017 г., като повече от половината от парите са за средното образование, 160 млн. лева – за сектор “Сигурност”, а останалите за държавното управление.
В този сектор влизат всички агенции като Агенцията по заетостта, бюрата по труда, ГИТ и НАП, където е заложено средно увеличение на заплатите от 2 до 12,5 процента, както и средно увеличение от 5 до 7 на сто на единните разходни стандарти.
Увеличението на заплатите в различните социални заведения като домове за социални грижи, за хора с увреждания, ще е между 7 и 13 процента, което е наполовина от исканото от КНСБ. За Министерството на отбраната са предвидени по 100 млн. лева годишно за увеличение на заплатите, а в системата на МВР отново годишно – 55 млн. лева.
Това, по думите на Пламен Димитров, ще позволи 15-процентно увеличение на заплатите на полицаи и военни, които работят на терен, за сметка на почти нулево увеличение на възнагражденията на онези, които са “на бюро”.
По отношение на сектор “Здравеопазване” Димитров посочи, че стартовата заплата за медицинска сестра трябва да е навсякъде поне 700 лева, а за главна сестра – 840 лева. Бюджетът на министерството е увеличен с малко над 36 млн. лева, като от тях много малко са за заплати.
Парите за заплати в регионалните здравни инспекции са 8 млн. лева. Десет процента ще е увеличението на парите на тези, които са на директно подчинение на министерството.
В центровете за спешна медицинска помощ от КНСБ се надяват да се случи 20-процентно увеличение на заплатите с предвидените близо 20 млн. лева повече за тях. Училищното и детското здравеопазване получават 26 млн. лева допълнително, като заплатите там ще бъдат увеличени с около 20 процента. В момента те средно са 600-650 лева.
Сериозно увеличение е получил сектор “Култура”, като бюджетът там е увеличен с 30 млн. лева.
Най-ощетеният сектор според КНСБ, е земеделието, като в разходите за министерството има известно увеличение, но то компенсира увеличението на минималната работна заплата. С 2 млн. лева са се увеличили парите за “Напоителни системи”.
Според Пламен Димитров най-лошата новина е, че средствата за Изпълнителната агенция по горите са намалени с 1,7 млн. лева, което според синдиката, може да доведе до съкращения и дори до намаление на заплатите, които и без това са “мизерни”.
През третото тримесечие на настоящата 2017 г. отчетеният ръст на средната работна заплата в частния сектор е от 11 процента, докато в обществения е 7,9 на сто. В някои браншове повишението на заплатите на месечна база е с над 200 лева.
Според Пламен Димитров, това нарастващо ускорение на заплатите се дължи най-вече на липсата на кадри, като тя в някои сектори може да бъде оценена процентно в двуцифрени числа.
Средно с около 12 до 15 процента са по-високи заплатите и там, където има колективни трудови договори – или за около 33 процента от всички наемни работници. КНСБ продължава да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50 процента от средната работна заплата.
Dir.bg
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

СПЕЦ88877_660_370.jpg.pagespeed.ce.N2uVf6Vm7G

Пълна каша! Правителството прехвърли на парламента казуса с царските имоти – трябвало спецзакон за тях, но делата продължавали!

декември 4, 2017
ВИНЕТКИ1512376725-vinmmm

Важна промяна, свързана с винетките за 2018 г., обяви регионалното министерство! Ето какво се въвежда и колко ще струва…

декември 4, 2017
ПРАСЕ1512374480-1

Кървав ритуал насред столичните панелки разбуни фейсбук: Клане на гърба на бл.167 в жк “Дружба”!

декември 4, 2017
hospital

ГЕРБ санираха болница, а лекарите там са без заплати от 1 г. – масово напускат!

декември 4, 2017
kars

Хиляди пускат SMS-и на възмущение на Каракачанов, заради гаврата с майката на командоса Шарков!

декември 3, 2017
1494873729-640-3f858cd5b421e75bbaf18db249bc71e3

Страшна далавера набира сила в България! Туристи лапат 40 бона от фалшиви обири, вижте по каква схема стават несметно богати!

декември 3, 2017