Политика

Павлова: България – корупционна държава? Това е клеймо, в други от ЕС има по-големи проблеми! Трябва да покажем самочувствие

Павлова: България – корупционна държава? Това е клеймо, в други от ЕС има по-големи проблеми! Трябва да покажем самочувствие

павлова4973372

liliana-pavlova4

 

 

България е заклеймена – в други държави от Европейския съюз има по-сериозни проблеми. Това каза в предаването “Събуди се” по Нова телевизия министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

 

 

 

 

Трябва да покажем самочувствие и достойнство. Трябва да презентираме по-добре работата, която вършим, добави тя.

 

 

 

 

 

На въпрос как ще коментира думите на Симеон Дянков, че по време на европредседателството България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната и в Шенген, министър Павлова заяви: “С цялото ми уважение към господин Дянков, той никога не е разбирал от европредседателство, тъй като това не е тематиката му.

 

 

 

 

В ЕП когато бе дебатирана темата за влизането на България и Румъния в Шенген, ние изразихме своята ясна и категорична позиция: изпълнили сме критериите, но не ни третирайте като останалите държави и ние искаме своето равноправно място”.

 

 

 

 

 

Така за първи път представител на правителсвото намекна, че тези две цели вероятно няма да бъдат постигнати в месеците на председателството на Съвета на ЕС.

 

 

 

 

 

“Ние трябва да се използваме от индиректните ползи на европредседателството – че сме надежден партньор – един път за Западните Балкани и втори път – за Турция. И не на последно място – Полша.

 

 

 

 

 

Защото дебатът за Полша може да доведе до ново разделение. Това е много чувствителна тема.Освен това ще имаме уникална възможност и шанс да променим имиджа на България, усещането на това какво е България.

 

 

 

 

 

Сега е моментът да покажем колко много сме направили и че нещата, които сме направили, могат да се видят и усетят”, коментира още Павлова.

 

Тя коментира и въпрос, свързан с имиджа на страната ни като корупционна държава.

 

 

 

 

“Това е много удобно клеймо. В много други държави има доста повече проблеми, отколкото в България. Сега е моментът да покажем и самочувствие, и капацитет – с аргументи и покритие.

 

 

 

 

 

Ние не умеем да се представяме. Дори едни Сърбия и Румъния може да са направили много по-малко, но се презентират добре. Ние сме свършили много и трябва да се презентираме по добър начин”, заяви Лиляна Павлова.

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос как ще коментира темата за стабилността на кабинета, тя отговори: “Независимо, че има вероятност от протести, това не е никаква изненада. Протестите са нещо естествено… Но е търсен нарочен ефект.

 

 

 

 

Много е удобно това – да се протестира по време на европредседателството.Демокрацията е нещо, което предполага всичко това. В много държави се е случвал вот на недоверие и ще се случва… Ние трябва да покажем, че можем да сме балансьори вътре в страната, че можем да намерим пресечната точка при всякакви ситуации и протести”.

 

 

 

 

 

Лиляна Павлова отбеляза, че реалността не може да бъде подменена: “България, българите и политиката са такива, каквито трябва да бъдат”.

 

 

 

 

 

 

Павлова конкретизира, че 140 милиона е целият бюджет за ремонта на НДК. “Аз вярвам, че министър Банов, който е принципал, както и новото ръководство на НДК са направили всичко, за да бъдат изрядни”, отбеляза тя.

 

 

 

 

 

Министър Павлова успокои столичани и живеещите и работещите в района на НДК, че няма да има задръствания: “Единственото ограничение ще е на 12 януари, когато е срещата на върха на президентите и ръководителите на държавите-членки. През останалото време градът ще продължи своята нормална дейност. Не казвам, че няма да има ограничение на паркирането и трафика, но то ще бъде само в определени дни”.

 

 

 

 

 

В последните дни се видя, че когато има диалог, може да се намери разбирателство. Като председател на Съвета на ЕС трябва да сме пример за обединение, а не за разделение, коментира министърът. Няма подменена реалност, България е такава каквато е, посочи Павлова.

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018
марешf431ea219f8bb02be12ca9736ced7c97_L

Марешки не искал да излизаме от НАТО, но е убеден: Русия може да ни пази по-добре, а и никой не ни е питал за влизането в Алианса!

май 8, 2018
9560bfb11a3a30f2a564b64e0e88193b (1)

Новина, която никъде няма да прочетете, всичко обаче си има логично обяснение!!!

май 5, 2018
КАРБОВСКИ20140509.gftovjvbce

Карбовски попиля Борисов след днешния му монолог: Всеки, който днес ви се подмазва на екрана и от офисите – утре ще ви рита в лицето!

май 4, 2018
НС768x432

Парламентът удари ново дъно! Депутатите спасиха привилегиите си – запазиха ръста на заплатите и не клъцнаха ваканциите си!

май 4, 2018
1525412535-qrrr

Борисов си спомни умилителна реплика, която царят му казал по адрес на Тодор Живков и атакува фронтално президента Радев!

май 4, 2018