Политика

Пълна каша! Правителството прехвърли на парламента казуса с царските имоти – трябвало спецзакон за тях, но делата продължавали!

Пълна каша! Правителството прехвърли на парламента казуса с царските имоти – трябвало спецзакон за тях, но делата продължавали!

СПЕЦ88877_660_370.jpg.pagespeed.ce.N2uVf6Vm7G

 

Изпълнителната власт няма право да се меси в казуса с т.нар. “царски имоти”. Това е решението на работната група към министерството на правосъдието, огласено днес на нарочна пресконференция от правосъдния министър Цецка Цачева. В брифинга участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
 

Становището на работната група относно собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници е, че въпоръст трябва да бъде решен по законодателен път, обяви Цачева, която изчете дословно решението.

 

 

 

“Не може по друг начин изпълнителната власт да се ангажира, тъй като въпросът може да бъде уреден с нарочен закон. Другият начин е с приключване на делата. С оглед на висящите съдебни спорове до момента е приемано, че след като спор за право е отнесен до съда, той е този, който следва да даде отговор чия е собствеността“, обясни тя.
 

„В отговор на писмото на Симеон Саксскобургготски министър-председателят е възложил проучването на въпроса, което е направено от работната група с представители на държавата и адвокатите на наследниците на царските фамилии“, уточни Цецка Цачева. „Единственото ново обстоятелство са заведените жалби в съда в Страсбург“, коментира министърът.
 

 

„Това, което е в компетенцията на изпълнителната власт, е приключило с работната група. Немислимо е и няма основание за намеса, където и да било“, каза още Цачева.
 

 

“висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт. Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт“, обясни тя.
 

 

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът.
 

 

 

„Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела“, уточни Цецка Цачева. „Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници.

 

 

Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред“, каза още тя.

 

 
“Делата за „царските имоти“ продължават, по делото за двореца „Врана“ имаме насрочена дата за 8 май поради факта, че има починал наследник на фамилията на Фердинанд I и Борис III”, каза регионалният министър Николай Нанков.
 

„По другото дело за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури“, посочи той. „Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група“, коментира Николай Нанков.
 

 

 

Министър Цачева уточни, че искането на регионалния министър за отлагане на делата с 6 месеца е без последици, защото така или иначе смъртта на един от наследниците е наложила отлагане на делото за двореца „Врана“.
 

 

„След като работната група има становище, че няма място за намеса на изпълнителната власт, искането му за отлагане на делата ще бъде оттеглено“, посочи тя. На въпрос кой ще пише закона за „царските имоти“ Цецка Цачева коментира:
 

„Не съм казала, че ще има закон, пресъздадох становището на работната група, че тези въпроси, с оглед на фактологията за тези 20 години, могат да бъдат решени със специален закон“.
 

 

Попитана дали можем да тълкуваме становището на работната група като препоръка за създаването на закон тя посочи: „Никога не съм си позволявала да отправям препоръки към независими власти, законодателна или съдебна“.

 

 

 

Припомняме, че в средата на ноември адвокатите на МРРБ представиха молба от името на Нанков за спиране на производствата за “Врана”. Бе изразено желание за споразумение.
 

 

Припомняме, че “Врана” беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски. Държавата заведе делото за собствеността на “Врана” през 2011 г., като си поиска и именията “Ситняково”, “Саръгьол”, “Бистрица” и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението “Кричим”, което приключи в полза на държавата през 2012 г.
 

 

По делото за “Саръгьол” държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори.
 

 

 

Подобна е и ситуацията със “Ситняково”. Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски.
 

 

 

За “Царска Бистрица” още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции.

 

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Tsacheva–Izpalnitelnata-vlast-nyama-pravo-da-se-mesi-za-tsarskite-imoti-/142148/2/0

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018