САЩ

САЩ подготвят списък с руснаци, с които европейските съюзници не трябва да общуват!

САЩ подготвят списък с руснаци, с които европейските съюзници не трябва да общуват!

 

САЩbig_3fa8

 

 

САЩ подготвят таен списък с руснаци, с които европейските съюзници не трябва да общуват. Новият пакет антируски санкции, който ще бъде приет в САЩ през февруари, ще бъде допълнен със списък на руски граждани.

Не става дума за персонални ограничения, но документът ще стане сигнал за европейските партньори на Вашингтон, че с лица от този списък не трябва да се общува.

 

 

 

 

Това разказаха пред “Известия” три източника от Вашингтон, запознати с процеса на подготовка на пакета със санкции. От Съвета на Федерацията заявиха пред “Известия”, че Москва е готова да даде огледален отговор на всякакви неприятелски мерки от страна на Вашингтон, предаде БГНЕС.

 

 

 

 

 

 

В първите седмици на февруари Съединените щати ще обявят поредния пакет със санкции срещу Русия, които, както беше анонсирано, ще бъдат значително по-големи, отколкото всички останали.

 

 

 

 

 

Става дума за допълнение към федералния закон 3364 “За противопоставяне на противниците на САЩ посредством закона за санкциите” (CAATSA), приет от Конгреса и одобрен от президента Доналд Тръмп на 2 август. При това, по думите на тримата информирани източника на “Известия” във Вашингтон, освен официалната част на документа е разработен секретен списък, който ще бъде доста голям.

 

 

 

 

 

 

 

“Този списък ще включва нeколкостотин фамилии на руски граждани. Санкции срещу тях няма да се въвеждат. Но този документ ще бъде сигнал за европейците, че с тези хора не е желателно да си имат работа”, уточни един от събеседниците.

 

 

 

 

 

 

В тайния списък могат да попаднат руски бизнесмени, обществени дейци и граждани на РФ, носители на държавни награди. Списъкът ще се разпространява само сред съюзниците и партньорите на САЩ в Европа.

 

 

 

 

 

 

 

В момента върви разработката му и съответните институции – Конгресът, Държавният департамент и министерството на финансите – изпращат препоръки и свои варианти. Събеседникът отбеляза, че най-дългият списък е съставен от американските законодатели.

 

 

 

 

 

 

Аналитичните центрове са привлечени от Вашингтон в работата над откритата част от новия пакет с ограничения. Това заяви пред “Известия” старши научният сътрудник в Атлантическия съвет Андерс Ослунд. Той подчерта, че именно на този център е поръчана аналитичната работа по подготовката на санкциите. От 2014 г. председател на съвета е посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман.

 

 

 

 

 

 

“В откритата част на документа ще бъдат посочени мерките срещу руските бизнесмени, в списъка са включени държавни банки и енергийни компании.

 

 

 

 

Главният орган, определящ санкциите, е министерството на финансите, но в този процес участват и други ведомства”, разказа Ослунд, който в началото на 90-те години съветваше руските правителства как да извършват пазарните реформи.

 

 

 

 

 

 

 

Русия вече е започнала подготовката на възможните ответни мерки на действията на САЩ, съобщи председателят на временната комисия към Съвета на Федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намесата във вътрешните работи Андрей Климов.

 

 

 

 

 

 

Той заяви, че на Москва са й известни плановете на Вашингтон.

 

 

 

 

 

“Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички неприятелски действия на САЩ ще бъдат посрещнати със същите мерки от Русия”, категоричен е сенаторът.

 

 

 

 

 

 

За пръв път антируските санкции бяха въведени от САЩ и ЕС през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. По-късно те бяха разширявани на няколко пъти.

 

 

 

 

През август 2017 г. Доналд Тръмп подписа закон за въвеждането на нови рестрикции спрямо Русия. Москва по традиция отговаря огледално на всякакви ограничения от страна на Запада.

 

БГНЕС

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
САЩ

More in САЩ

15b28f735e8c683e30602c97904b5beb_big

Правда.ру: Американските атомни бомби, предназначени за Русия, пътуват към Европа – ето къде ще бъдат разположени!

май 11, 2018
1525795556-09dc-prexy1-jumbo

САЩ излизат от ядрената сделка с Иран, светът е изправен пред ново опасно изпитание! Техеран: Готови сме за всякакъв сценарий!

май 8, 2018
сащ войни

Вижте пълния списък на войните и интервенциите на САЩ – най-агресивната страна в човешката история!

април 29, 2018
big_168d

Bloomberg: Войната между САЩ и Европа започва на 1 май! Меркел и Макрон не успяха в преговорите с Тръмп!

април 28, 2018
отломкиbig_1175

Пентагонът коментира показаните в Москва отломки от свалените в Сирия крилати ракети “Томахоук”: това не са доказателства! СНИМКИ

април 26, 2018
САЩbig_3fa8

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са “морално укорими” и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

април 21, 2018