Политика

Алексей Петров за разстрелите в София и шесторното убийство в Нови Искър: Ето кои веднага трябва да влязат в ареста!

Алексей Петров за разстрелите в София и шесторното убийство в Нови Искър: Ето кои веднага трябва да влязат в ареста!

 

АЛЕКСЕЙ660_e1660e49c933d64c60f32b0129db8d6d

 

Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм и има дългогодишен опит в силите за сигурност, а след това и като съветник в ДАНС. Той е и единственият, заловил терорист в България до момента.

 

 

 

 

 

Като човек, прекарал половината си живот в системата и разузнаването, агенция ПИК го потърси за горещ коментар относно показните атентати в София срещу данъчния Иво Стаменов и бизнесмена Петър Христов, както и шесторното убийство в Нови Искър, завършило със самоубийството на килъра Росен Ангелов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето какво каза пред ПИК Алексей Петров, който в момента е и преподавател, доцент в УНСС.

 

 

 

 

– Г-н Петров, от дълго време не бяхме ставали свидетели на показен разстрел, какъвто се случи днес в София. Беше убит крупния бизнесмен Петър Христов. Какво според вас стои зад покушението?

 

 

 

 

 

– Аз лично винаги съм бил привърженик на това разследването да зависи единствено от специалистите. Ако можем, ние, гражданите и вие, журналистите да сме от полза, това би било добре да се случва преди инцидентите.

 

 

 

 

 

 

Тук, без да искам да укорявам журналистите, но все пак ще кажа, че е важно, ако може да давате по-малко сензационност на бомбастичните версии. Защото животът е пред нас и ако някой от нас пострада, пак ще отиде в полицията или прокуратурата. Не трябва да се пречи, а да се помага на органите на реда. Това е ключово за едно общество, за да бъде демократично, а не полицейско.

 

 

 

 

 

 

– Преди няколко месеца говорихме с вас по повод отвличането на Адриан Златков и тогава вие казахте, че МВР си върши много добре работата, разследващите са професионалисти, като вие лично имате представа за тяхната работа. Смятате ли обаче, че при тези два случая, както и с шесторното убийство от Нови Искър, са си свършили работата?

 

 

 

 

 

 

 

– Нямам никакво съмнение, че хората, които работят в МВР и разследват убийствата, ще си свършат работата и този път, както според мен много бързо разрешиха случая в Нови Искър.

 

 

 

 

 

 

Все пак обаче си мисля, че трябва да се изведе друга поука от случилото се.

 

 

 

 

 

 

Ние, гражданите, освен да изискваме от органите на реда да си вършат работата, трябва да проявяваме и нашата активна гражданска позиция. Важно е да се показва бдителност, защото случаят с така наречения Горски човек е абсурден и аз недоумявам в тези дни, особено вчера и днес, как е възможно човекът, който разказва чудеса за извършителя на това тежко престъпление, да не се намира в ареста.

 

 

 

 

 

 

Тук визирам кмета, собственика на сервиза и поне един-двама домоуправители. Говорим за човек, който е извършил блудство, по разбираеми причини не е отишъл в ареста, защото там има жестоко отношение към тези затворници. В същото време нито един от тези хора, които са знаели кой е, не са подали сигнал в полицията, за да бъде установен, задържан и приведен в ареста.

 

 

 

 

 

 

– Тук е важно да кажем, че кметът е длъжностно лице, което е длъжно да съдейства на властите. Не трябва ли да се говори направо за съучастничество?

 

 

 

 

 

 

– Към онзи момент кметът е знаел за деянието. Съседът, който е знаел, че този човек тренира стрелба в съседния двор, също е отговорен. Също и няколко домоуправители, които са си затворили очите, този човек да живее някъде…

 

 

 

 

 

 

 

Освен това е странно, че го взимат на работа и вместо неговият приятел, който разказва легенди и собственика на сервиза да са в ареста, ние сега трябва да стоим да гледаме, да слушаме и да се впечатляваме едва ли не от героизма на този човек.

 

 

 

 

 

 

Изводът тук е следният. Ако искаме полицията, специалните служби в днешните демократични условия да си свършат работата по най-добрия начин, хората трябва да знаят, че няма как стане и да се противодейства на престъпниците и тероризма, ако гражданите не са активни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма как да се получи тази разузнавателна информация, ако тези престъпници и терористите се намират сред гражданите и хората, а те си мълчат. Ако те не проявят бдителност и не съобщят, ще трябва да се върнем към едни други времена, когато имаше агентурен апарат и сега мнозина казват, че противоречи на демокрацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако трябва да се търси отговорност на хората, които трябва да разкриват престъпници и терористи, гражданите не трябва да се държат като на мач и да люпят семки.

 

 

 

 

 

 

 

 

– По какъв начин тези хора като кмета и останалите може да бъдат подведени под отговорност?

 

 

 

 

 

 

– На първо място за прикриване на престъпление, и то сериозно.

 

 

 

 

 

 

– Логично ли ви се струва самоубийството на Росен Ангелов?

 

 

 

 

 

 

 

– Аз нямах никакви съмнения, че за този човек това е единственият логичен изход. Той не може да отиде за цял живот в затвора, да го тормозят другите затворници, защото е блудствал. Този феномен е малко познат на хората и по тази причина могат в някаква степен да бъдат заблудени от конспиративните теории на някои ваши колеги.

 

 

 

 

 

 

 

 

За мен няма никакво съмнение, че този човек е сложил край на живота си. Първо заради това, че отива в затвора доживот, второ заради това, че ще го тормозят за извършените от него блудства.

 

 

 

 

 

 

 

– Смятате ли, че има някаква връзка между атентата на данъчния служител Иво Стаменов, шесторното убийство и днешното покушение?

 

 

 

 

 

 

 

– Случаят с Горския не ме притеснява, макар и да става дума за нечовешко и наистина зловещо убийство на шест човека.

 

 

 

 

 

 

 

Притеснява ме стрелбата по данъчния служител и днешния случай с Петър Христов. Защото и в двата случая става дума за нещо подредено, организирано, става дума за елиминиране на сериозни интереси, което в днешните условия създава несигурност в хората, които създават нещо успешно.

 

 

 

 

 

 

За гражданите особено в контекста на председателството на Съвета на ЕС обаче е важно да знаят, че трябва да сме активни, бдителни и да съдействаме на службите и полицията. Тогава ще имаме основание да търсим от тях резултати.

 

 

 

 

 

 

 

Има една вечна дилема – повече сигурност или повече демокрация. Но ако искаме да няма една вечна полицейщина за сметка на демокрацията, гражданите трябва да проявят активност.

 

 

 

 

 

 

 

Аз пряко се занимавам специално с тероризма и знаете, че там няма фронт и няма симетрично противодействие – трябва да се действа асиметрично. Това означава, че насреща нямаш враг, а той се намира някъде при теб, при гражданите. За това всеки един трябва да прояви бдителност, активност и да погледне в съседната къща, на горния етаж, в домовата книга и, ако усеща притеснение, той трябва да се обърне към компетентните органи.

 

 

 

 

 

 

 

– Г-н Петров, имаше една тежка диагноза за медиите от страна на прокуратурата и МВР, и аз противно на моите колеги съм на мнение, че не може при такива сериозни престъпления, журналистите да пречат на разследването и дори да пипат улики. В случая с Нови Искър – да се рови в къщата, да се взимат вещи, които може да са доказателства. Това не трябва ли също да бъде санкционирано по някакъв начин?

 

 

 

 

 

– Специално за медиите не знам как трябва да се постъпи, защото имате голяма власт. Но има много случаи и по света, когато се е случвало по радиото или телевизията ваши колеги да разказват действията на службите. Разбирате какъв е ефектът от подобно нещо и как се помага на престъпниците

 

 

 

 

 

 

 

Има добри практики по света, при които има обучение за взаимодействие при терористични актове и разследване на подобни случаи или издирване на опасен престъпник. Има правила, които всеки трябва да спазва. Редно е да важат и в България и за медиите да се отнася това, което и за гражданите – да съдействат на властите за предотвратяване на тежки престъпления или тероризъм, особено в контекста на европредседателството, което логично повишава риска от подобни действия.

 

 

 

пик

 

http://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81-news718047.html

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018
марешf431ea219f8bb02be12ca9736ced7c97_L

Марешки не искал да излизаме от НАТО, но е убеден: Русия може да ни пази по-добре, а и никой не ни е питал за влизането в Алианса!

май 8, 2018
9560bfb11a3a30f2a564b64e0e88193b (1)

Новина, която никъде няма да прочетете, всичко обаче си има логично обяснение!!!

май 5, 2018
КАРБОВСКИ20140509.gftovjvbce

Карбовски попиля Борисов след днешния му монолог: Всеки, който днес ви се подмазва на екрана и от офисите – утре ще ви рита в лицето!

май 4, 2018
НС768x432

Парламентът удари ново дъно! Депутатите спасиха привилегиите си – запазиха ръста на заплатите и не клъцнаха ваканциите си!

май 4, 2018