Политика

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф с конвенцията на Конституционния съд!

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф с конвенцията на Конституционния съд!

КС-герб93130_660_370

 

 

ГЕРБ дадоха заден и прехвърлиха горещия картоф на конституционните съдии. Истанбулската конвенция заминава в Конституционния съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът трябва да каже дали тя противоречи на нашето законодателство.

 

 

 

 

 

 

 

ГЕРБ ще сезират КС относно най-спорните текстове, по които се раздели обществото, като гей браковете, които е присъстват в основния ни закон.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще дадат на съдиите и текстовете със спорното понятие “социален пол/джендър”, стана ясно още от изявлението на Тома Биков и Данаил Кирилов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това не е отстъпление от нашата позиция, подчерта Кирилов, като посочи, че само КС е компетентен да се произнесе по казуса законосъобразност на въпросния международен договор спрямо българското законодателство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В устава на ГЕРБ християнското семейство било записано като ценност, не сме се отказали от това, декларира и Тома Биков.

 

 

 

 

 

 

 

На въпроса на Канал 3 дали, ако КС каже, че документът противоречи на Конституцията, тя ще бъде променена, за да се приеме конвенцията, и двамата депутати заявиха, че на този етап не говорим за промяна на основния закон заради това.

 

 

 

 

 

 

Ще се търси политически консенсус, гарантира Данаил Кирилов.

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно ПГ на “БСП за България” не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

 

 

 

 

 

 

 

 
От БСП уточняват, че се предлага преформулиране на въпроса от: “Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?” на “Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?”

 

 

 

 

 

 

 

Сутринта депутатът от БСП Тодор Байчев обяви,  че ще внесат отново предложението за всенародно допитване, но едва след като формулират въпроса по друг начин. Той отказа да дава повече подробности.

 

 

 

 

 

 

 

 

Шефът на Правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи услужливо на БСП въпросът да бъде “За или против домашното насилие”, но Байчев опонира, че това ще отклони отговора от казуса с ратифицирането.

 

 

 

 

 

 

 

 

Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция” – с този конкретен въпрос. парламентарната група на БСП внесе на 25 януари т.г. в деловодството на Народното събрание искане, подписано от 74 депутати, за провеждане на Национален Референдум за Истанбулската конвенция.

Възможните отговори ще са два – ДА или НЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но Законът е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с “ДА” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но ако повечето отговарят с НЕ?

Тогава референдумът не е валиден.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблемът има и в изискването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, конкретно в чл.23, който казва: „Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.“

 

Чл. 9, ал.1 Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чл. 9, ал. 6 Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

Чл. 25, ал.1 Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в “Държавен вестник” от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му. Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.

 

Канал 3, Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018
марешf431ea219f8bb02be12ca9736ced7c97_L

Марешки не искал да излизаме от НАТО, но е убеден: Русия може да ни пази по-добре, а и никой не ни е питал за влизането в Алианса!

май 8, 2018
9560bfb11a3a30f2a564b64e0e88193b (1)

Новина, която никъде няма да прочетете, всичко обаче си има логично обяснение!!!

май 5, 2018
КАРБОВСКИ20140509.gftovjvbce

Карбовски попиля Борисов след днешния му монолог: Всеки, който днес ви се подмазва на екрана и от офисите – утре ще ви рита в лицето!

май 4, 2018
НС768x432

Парламентът удари ново дъно! Депутатите спасиха привилегиите си – запазиха ръста на заплатите и не клъцнаха ваканциите си!

май 4, 2018
1525412535-qrrr

Борисов си спомни умилителна реплика, която царят му казал по адрес на Тодор Живков и атакува фронтално президента Радев!

май 4, 2018