Политика

Истанбулската конвенция влезе и на червен пленум! Очакват се тежки дебати заради натиск на ПЕС тя да бъде ратифицирана!

Истанбулската конвенция влезе и на червен пленум! Очакват се тежки дебати заради натиск на ПЕС тя да бъде ратифицирана!

позитано

 

 

 

Истанбулската конвенция влезе на пленум на БСП. На заседанието си днес членовете на Националния съвет ще обсъждат внесената от кабинета ратификацията на документа. Очакват се разгорещени спорове на “Позитано” 20, тъй като в партията са раздвоени по темата. 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на 3 януари, веднага след заседанието на МС, което прие Конвенцията, че социалистите не подкрепят ратификацията и това е решението на Изпълнителното бюро.

 

 

 

 

 

 

 

При пълно съгласие на всички членове на Бюрото те публикуваха  декларация в която се казва:

 

 

 

 

 

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции.

 

 

 

 

 

Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете”.

 

 

 

 

Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола”.

 

 

 

 

От партията призоваха правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

 

Партията на Европейските социалисти обаче, начело на която е Сергей Станишев, подкрепя конвенцията.

 

 

 

 

 

 

Европейската левица, част от която е и БСП, настоява на сайта си: Призоваваме за ратификация на Истанбулската конвенция от ЕС и всички страни членки, за да бъдат защитени жертвите на насилие и съдени извършителите.

 

 

 

 

 

 

В парламента вчера тръгна мълва, че ПЕС е заплашила БСП с изключване, ако не подкрепи конвенцията. В това отношение много силни били гласовете на ПЕС-жени.

 

 

 

 

 

 

В подкрепа на Истанбулската конвенция вече се произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, който преди да влезе на “Дондуков” 2 бе евродепутат и водеше българската делегация на социалистите в ЕП.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пленумът на БСП ще разгледа общо 5 точки, сред които и строителството в Национален парк “Пирин”.

 

 

 

 

 

 

 

Доклад за актуалната политическа обстановка ще изнеси лидерът на партията Корнелия Нинова, ще бъдат изслушани и отчети за работата на парламентарната група и на общинските съветници в СОС.

 

 

 

 

 

 

 

Ще се обсъждат и мерки за подобряване на работата на представителите на БСП в местната власт в страната.

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Политика

768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018