Здраве

Проф. Христо Деянов: Тези 5 симптома гарантират инсулт! Запомнете ги и незабавно потърсете помощ! ВИДЕО/СНИМКИ

Проф. Христо Деянов: Тези 5 симптома гарантират инсулт! Запомнете ги и незабавно потърсете помощ! ВИДЕО/СНИМКИ

big_1978

Мозъчен инсулт – същност. Видове мозъчен инсулт – исхемичен и хемарогичен.

Причини за появата на исхемичен мозъчен инсулт – намаляване или спиране на кръвопотока към мозъка, следствие запушване с тромб, спазъм или нарушение на тонуса на големи съдове, които захранват мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан.

 

 

 

 

 

Причини за появата на хемарогичен мозъчен инсулт – стена на кръвоносен съд в мозъка се пука и кръвта започва да тече навън. Този процес е придружен с много силна болка в главата.

Лечение на мозъчен инсулт – задължително се търси медицинска помощ на тел. 112; транспортиране в специализирана болница; скенер за установяване вида на инсулта; тромболиза.

Признаци, че един пациент е получил мозъчен инсулт – при усмивка, здравата част на лицето се извива нагоре, а засегната не може да се движи; когато говори не може да произнася думите, а фъфли; при показване на езика, той започва да стърчи на едната страна; при вдигане на двете ръце нагоре, едната се вдига добре, а втората не може да се вдигне въобще ли не може да се задържи на високо.

 

 

 

 

 

В предаването „Академия ЗдравОсловно“ на ТВ СКАТ проф. д-р Христо Деянов разглежда мозъчен инсулт, защото това е много сериозно заболяване, при което времето е от особено значение.

 

 

 

мозъчен инсулт

 

 

 

Проф. Деянов напомня, че при мозъчен инсулт скоростното настаняване в болница е животоспасяващо

 

 

 

 

Статистиката е тревожна. Всяка година между 35 и 40 000 души получават мозъчен инсулт. Това са регистрираните в здравната мрежа пациенти. Около 1/3 от тези пациенти умират, след като са получили инсулт.  Исхемичните мозъчни инсулти са 2/3 от всички случаи на мозъчни инсулти. Те са по-големият процент спрямо хеморагичните инсулти.

 

 

 

 

Мозъчен инсулт е спешно състояние, при което пациентът трябва по най-бързия начин да бъде транспортиран в болница.

 

 

 

 

 

 

Исхемичен мозъчен инсулт – внезапно изтръпване на едната страна на лицето, на ръка или на крак. Внезапно замъгляване пред очите или полумрак на зрението. Умствено объркване. Загуба на памет или внезапна загуба на съзнание.

 

 

 

 

 

Неясен говор, загуба на говор или проблеми с разбирането на думи. Внезапно силно главоболие без видима причина. Необяснимо виене на свят, сънливост и липса на координация – може да се получи падане. Гадене и повръщане.

 

 

 

 

 мозъчен инсулт

 

 

 

При хеморогичен мозъчен инсулт се пука кръвоносен съд в мозъка и кръвта тече навън, при исхемичен – кръвоносен съд се запушва с тромб

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

Проф. Деянов съветва всички нас, ако видим наш близък, колега или друг човек, че има някой от изброените по-горе симптоми, незабавно да се обадим на спешна помощ, за да бъде транспортиран в специализирано лечебно заведение. Докато подавате съобщение на тел. 112 диспечерът ще ви попита по какво разбрахте, че се касае за инсулт.

 

 

 

 

Можете да прецените по следния начин:  Ако пациентът е в съзнание, накарайте го да се усмихне. Когато е получил инсулт, здравата страна на лицето ще се изкриви в усмивка, а поразената страна ще остане отпусната.

 

 

 

 

 

Помолете пациента да каже няколко думи – той ще започне да фъфли и няма да може да говори добре. Поискайте да повдигне и двете си ръце. Ако едната ръка се вдига добре, а другата пада или въобще не може да бъде вдигната, със сигурност става дума за мозъчен инсулт. Ако накарате пациента да се изплези, езикът стърчи на една страна.

 

 

 

 

 

 

Исхемичен мозъчен инсулт бива няколко типа – емболичен, тромботичен и хемодинамичен. Основната причина е намаляване или спиране на кръвопотока към мозъка, следствие запушване с тромб, спазъм или нарушение на тонуса на големи съдове, които захранват мозъка. Получава се обезкървяване на мозъчната тъкан.

 

 

 

 

 

Запушване на кръвоносен съд с ембол – тромб се получава най-често при предсърдно мъждене – кръвта се сгъстява и се получават тромбчета, които влизат в големия кръг на кръвообръщението. Така могат да достигнат до мозъчните кръвоносни съдове и да ги запушат.

 

 

 

 

 мозъчен инсулт

 

 

 

Проф. Деянов обяснява, че при мозъчен инсулт, човек не може да се усмихва добре – едната половина от лицето се движи, а втората виси

 

 

 

 

 

 

Основната разлика между исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт е острата болка в главата. Болката е толкова силна, че пациентът има чувството, че някой го е ударил по главата. Тази болка е характерна за хемарогичния инсулт. Тази болка се получава, защото стената на кръвоносния съд се е спукала и кръвта се излива навън.

 

 

 

 

 

 

Пациентите с хемарогични инсулти се възстановяват по-бързо и при тях последиците остават по-малко трайни, инвалидизацията е по-малка за разлика от исхемичните мозъчни инсулти.

 

 

 

 

 

 

Съвременното лечение на инсултите първо е свързано със задължително транспортиране до специализирана болница. Всеки пациент с мозъчен инсулт трябва да премине през скенер. Ако се установи, че човекът е получил исхемичен мозъчен инсулт, трябва да се приложи новият метод за лечение – тромболиза. Той се прилага до 2-я или до 3-я час от настъпване на инсулта.

 

 

 

 

 

Тромболизата помага да се реканализира запушеният от тромба кръвоносен съд. Лекарството разтваря тромба и кръвта отново започва да тече нормално. Колкото по-бързо се приложи тромболиза, толкова по-малка по обем мозъчна тъкан ще бъде засегната, следователно пациентите ще се възстановят скоростно.

 

 

 

 

 

 

В чужбина от известно време прилагат друг метод за лечение на исхемичен мозъчен инсул, при който чрез катетър се влиза в запушения кръвоносен съд и тромбът се изтегля навън. Кръвта отново нахлува през съдовете и пациентите се възстановяват незабавно, още  пред погледа на лекуващите ги лекари.   ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:

 

 

 

 

 

https://petel.bg/Prof–Deyanov–Tezi-5-simptoma-garantirat-insult–Zapomnete-gi-i-nezabavno-potarsete-pomoshh__248707

 

0
Здраве

More in Здраве

154903397295326

Кардиохирург разказа пред Флагман фрапиращи случаи с източване на Здравната каса

февруари 2, 2019
4f3c8d5d0b67458d8f9e6a61c822a035

Как три деца останаха без майка! После искайте да се раждат българчета и да остават в България!

февруари 1, 2019
иглъ

Спасете човешки живот: Древен китайски трик връща човека след инсулт!

януари 29, 2019
сем2111804546

Родителите на починалото 1-годишно дете в Плевен: Детето ни гореше, а лекарка опитваше да свали температурата със спирт

януари 28, 2019
секси-очи

Аня Пенчева: Родопски лечител ми препоръча тези две домашни лекарства и оттогава не съм боледувала!

януари 27, 2019
заешка-опашка

Британски учени: Миризмата на изпуснати газове може да спаси живота ви

януари 27, 2019