Русия

Сензация! Разсекретиха отчета за съветската мисия до Луната и истината лъсна! ДОКУМЕНТИ

Сензация! Разсекретиха отчета за съветската мисия до Луната и истината лъсна! ДОКУМЕНТИ

big_bbf

 

 

Преди четиридесет и пет години автоматизираната станция “Луна-21” с “Луноход-2″  направи меко кацане на спътника на Земята.

 

 

 

 

 

 

Холдингът „Российские космические системи” за първи път публикува разсекретения доклад за работата на станцията и проблемите на борда до последния контакт с апарата, предаде Блиц.

В документа подробно се разглеждат проблемите, възникнали по време на мисията, и вариантите за тяхното решаване. Системата за дистанционно управление на лунохода е действала от 16 януари до 10 май 1973 година, при което повечето прибори за връзка са били изпрани дори след изтичането на работния им ресурс.

 

 

 

 

 

Полученият от конструкторите уникален опит впоследствие е бил използван при създаването на други апарати за изследване на планети от Слънчевата система.

 

 

 

 

 

 
Разсекретеният документ се състои от две части: в първата се описва работата на комплекс на бордовата апаратура със системата за телевизия с нисък обхват, във втората – наземният комплекс за връзка „Сатурн-МС“.

 

 

 

 

 

Тези прибори са отговаряли за управлението на „Луноход-2“, позволявайки да се получава изображение от повърхността на спътника.Наземните изпитания на бордовото оборудване се е провело през есента на 1972 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тогава специалистите от “Лавочкин” са намерили недостатъци в работата на някои прибори на системата за далечна радиовръзка, но те са били отстранени впоследствие. Изпитанията са били толкова подробни, че едно от устройствата изцяло е изчерпало своя ресурс.

 

 

 

 

 

 

Първата сериозна забележка към апарата за дистанционно управление се е появила едва на 250-ия сеанс на връзка – командата “стоп” за лунохода, движел се към кратер, е трябвало да бъде зададена три пъти.

„„

В доклада се цитират и сравнителни данни на системите за телевизия с нисък обхват, която е била “очите” на шофьорите на “Луноход-1” и “Луноход-2”. Модернизирането на системата е позволило на втория апарат да се придвижва доста по-бързо. Въз основа на този опит се е планирало да бъдат внесен корекции в следващия луноход.

 

 

 

 

 

 

 

В документа има и данни и за работата на оптично-лазерния канал за връзка и определянето на координатите, който е бил изпитан в хода на мисията “Луноход-2”.

 

 

 

 

 

 

 

 
На 306-ия сеанс на връзка за първи път в историята информация е била предадена чрез оптично-лазерен канал по посока на Луната и обратно – по радиоканал. Тази система, получила името “Сейм”, се е състояла от бордови фотоприемник ФА010 и наземни телескопи, оборудвани с лазер.

 

 

 

 

 

 

 

Фотоприемникът е регистрирал излъчването на лазера на наземния пеленгатор, а бордовата апаратура на “Луноход-2” е предавала на Земята радиосигнал. Това е позволявало точно да се следят координатите на “Луноход-2” на разстояние от над 380 000 километра.

 

 

 

 

 

В доклада също се говори и за приключването на работата на “Луноход-2”. На 503-ия сеанс на връзката температурата вътре в апарата се е повишила до 43-47 градуса. След това луноходът не е установявал връзка.

 

 

 

 

 

 

“Луна-21” е достигнал повърхността на спътника на 15 януари 1973 година, приземявайки се в източната покрайнина на Морето на Яснотата, вътре в кратера Лемоние.

 

 

 

 

 

 

Доставеният от станцията апарат “Луноход-2” на практика не се е различавал от своя предшественик. Масата му е била 836 килограма. За четири месеца луноходът е изминал 42 километра, предал е на Земята 86 панорамни снимки и около 80 000 телевизионни кадъра. Той е излязъл от строя заради прегряването отвътре на корпуса. Смята се, че това се е случило заради случайно попадане на грунд.

 

 

 

 

 

https://petel.bg/Razsekretiha-otcheta-za-savetskata-misiya-do-Lunata-i-istinata-lasna-__246743

 
loading...
0
Русия

More in Русия

Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015.  REUTERS/Maxim Shemetov

Москва: Директорът на ЦРУ откровено лъже, говорейки за наша намеса в американските избори!

януари 8, 2018
ПУТИН-РОЖДЕСТВО660_8763c08f2251995b7fb5293b0a899af6

Путин поздрави православните християни за Рождество Христово!

януари 7, 2018
газпромitem_53acac8069b210

“Файненшъл таймс”: Износът на руски газ за Европа постави рекорд през 2017 г.!

януари 4, 2018
LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS,LATAKIA, SYRIA. OCTOBER 4, 2015. Russia's Sukhoi Su-24 attack aircraft at the Hmeymim airbase. TASS

. . 4  2015.    -24   "".  (Photo by TASSTASS via Getty Images)

Русия: Атаката срещу наша база в Сирия е фейк новина! Авиогрупата ни е в бойна готовност и изпълнява задачите си!

януари 4, 2018
most-620x350

Руски генерал отговори на новото предизвикателство: Ако Украйна атакува моста в Крим, до 10-12 часа нашата армия ще е пред Киев!

декември 30, 2017
putin_250

Путин заповяда на спецслужбите да ликвидират безмилостно на място терористите след смъртоносния взрив в Санкт Петербург!

декември 28, 2017