Русия

Сензация! Разсекретиха отчета за съветската мисия до Луната и истината лъсна! ДОКУМЕНТИ

Сензация! Разсекретиха отчета за съветската мисия до Луната и истината лъсна! ДОКУМЕНТИ

big_bbf

 

 

Преди четиридесет и пет години автоматизираната станция “Луна-21” с “Луноход-2″  направи меко кацане на спътника на Земята.

 

 

 

 

 

 

Холдингът „Российские космические системи” за първи път публикува разсекретения доклад за работата на станцията и проблемите на борда до последния контакт с апарата, предаде Блиц.

В документа подробно се разглеждат проблемите, възникнали по време на мисията, и вариантите за тяхното решаване. Системата за дистанционно управление на лунохода е действала от 16 януари до 10 май 1973 година, при което повечето прибори за връзка са били изпрани дори след изтичането на работния им ресурс.

 

 

 

 

 

Полученият от конструкторите уникален опит впоследствие е бил използван при създаването на други апарати за изследване на планети от Слънчевата система.

 

 

 

 

 

 
Разсекретеният документ се състои от две части: в първата се описва работата на комплекс на бордовата апаратура със системата за телевизия с нисък обхват, във втората – наземният комплекс за връзка „Сатурн-МС“.

 

 

 

 

 

Тези прибори са отговаряли за управлението на „Луноход-2“, позволявайки да се получава изображение от повърхността на спътника.Наземните изпитания на бордовото оборудване се е провело през есента на 1972 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тогава специалистите от “Лавочкин” са намерили недостатъци в работата на някои прибори на системата за далечна радиовръзка, но те са били отстранени впоследствие. Изпитанията са били толкова подробни, че едно от устройствата изцяло е изчерпало своя ресурс.

 

 

 

 

 

 

Първата сериозна забележка към апарата за дистанционно управление се е появила едва на 250-ия сеанс на връзка – командата “стоп” за лунохода, движел се към кратер, е трябвало да бъде зададена три пъти.

„„

В доклада се цитират и сравнителни данни на системите за телевизия с нисък обхват, която е била “очите” на шофьорите на “Луноход-1” и “Луноход-2”. Модернизирането на системата е позволило на втория апарат да се придвижва доста по-бързо. Въз основа на този опит се е планирало да бъдат внесен корекции в следващия луноход.

 

 

 

 

 

 

 

В документа има и данни и за работата на оптично-лазерния канал за връзка и определянето на координатите, който е бил изпитан в хода на мисията “Луноход-2”.

 

 

 

 

 

 

 

 
На 306-ия сеанс на връзка за първи път в историята информация е била предадена чрез оптично-лазерен канал по посока на Луната и обратно – по радиоканал. Тази система, получила името “Сейм”, се е състояла от бордови фотоприемник ФА010 и наземни телескопи, оборудвани с лазер.

 

 

 

 

 

 

 

Фотоприемникът е регистрирал излъчването на лазера на наземния пеленгатор, а бордовата апаратура на “Луноход-2” е предавала на Земята радиосигнал. Това е позволявало точно да се следят координатите на “Луноход-2” на разстояние от над 380 000 километра.

 

 

 

 

 

В доклада също се говори и за приключването на работата на “Луноход-2”. На 503-ия сеанс на връзката температурата вътре в апарата се е повишила до 43-47 градуса. След това луноходът не е установявал връзка.

 

 

 

 

 

 

“Луна-21” е достигнал повърхността на спътника на 15 януари 1973 година, приземявайки се в източната покрайнина на Морето на Яснотата, вътре в кратера Лемоние.

 

 

 

 

 

 

Доставеният от станцията апарат “Луноход-2” на практика не се е различавал от своя предшественик. Масата му е била 836 килограма. За четири месеца луноходът е изминал 42 километра, предал е на Земята 86 панорамни снимки и около 80 000 телевизионни кадъра. Той е излязъл от строя заради прегряването отвътре на корпуса. Смята се, че това се е случило заради случайно попадане на грунд.

 

 

 

 

 

https://petel.bg/Razsekretiha-otcheta-za-savetskata-misiya-do-Lunata-i-istinata-lasna-__246743

 ... ...
0
Русия

More in Русия

shoigu2

Шойгу: Руски бойни самолети прелетяха без кацане през Северния полюс до Северна Америка!

март 28, 2018
кремъл63079-560x315-trim(60,0,540,360)

Москва с ултиматум: Лондон да докаже, че Скрипал не е бил отровен от британски шпиони!

март 28, 2018
1522174464-1

Нова следа за ада в Кемерово: Неадекватни гаменчета с мургава външност и черни брадички подпалили мола!

март 27, 2018
кемеровоImage_6783329_302

Путин от мястото на трагедията в Кемерово: Престъпна небрежност и немарливост! СНИМКИ

март 27, 2018
русия768x432

Само 14 от ЕС, САЩ, Канада и Украйна гонят руски дипломати, Москва обеща да отговори с реципрочна мярка!

март 26, 2018
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Русия: Обвиненията на Великобритания по случая “Скрипал” граничат с бандитизъм в международните отношения!

март 25, 2018