Икономика

Делян Добрев: Има шанс за евентуална държавна помощ за американските централи!

Делян Добрев: Има шанс за евентуална държавна помощ за американските централи!

 

 

768x432

 

 

 

Нов Закон за енергетиката няма как да бъде изготвен в тези кратки срокове. Това заяви пред БНР депутатът Делян Добрев.

Добрев, който в парламента председателства комисията по енергетика, определи като ползотворна срещата преди две седмици между различни представители на бизнеса и енергийните дружества, водена от енергийния министър Теменужка Петкова. Припомняме, на тази среща нямаше представители на работодателите.

 

 

 

 

 

Има постигнато разбиране държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите.

 

 

 

 

 

Работодателите се отказаха и от оставката на Петкова, и от протеста

Работодателите се отказаха и от оставката на Петкова, и от протеста

Правителството ускорява прекратяването на договорите на американските тецове

 

 

 

 

Говорихме и за американските централи, казусът е от 4 години, припомни последвалата среща в Министерския съвет между представители на работодателите и енергийния министър. На тази среща бе оттеглено искането от страна на работодателите за оставка на министър Теменужка Петкова, както и планирания за 28 февруари протест срещу високата цена на тока за промишлеността.

 

 

 

 

 

 

 

Има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ, заяви Делян Добрев. Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите, каза председателят на енергийната комисия в парламента.

 

 

 

 

 

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова заяви точно обратното мнение – не се водят преговори за спиране на т.нар. “американски централи”.

Не се преговаря за спиране на догорите с американските централи

Не се преговаря за спиране на договорите с американските централи

Теменужка Петкова отрича думите на Делян Добрев

 

 

 

 

 

Добрев заяви, че ще се приемат набелязаните тогава мерки. “Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100″, каза депутатът.

 

 

 

 

 

 

 

Според него така ще има по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна.

 

 

 

 

 

 

 

Той очаква за следващите 10 дни да има конкретните текстове, които да внесат в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.

 

 

 

 

 

 

 

Малко след изявлението на Делян Добрев, неговият колега от БСП Драгомир Стойнев и член на икономическата комисия Драгомир Стойнев обеща левицата да подкрепи разумните мерки. Той определи тези стъпки в енергетиката като разумни, но и краткосрочни.

 

 

 

 

 

 

 

Все още нямаме визията за дългосрочен път за развитие на енергетиката, ако въобще ГЕРБ имат желание да развиват енергетика, смята Стойнев.

По думите му се действа по една позната схема – протест, искане на оставки, спешна среща при премиера. Набелязват се краткосрочни стъпки и като че ли проблемът е решен, но той не е.

 

 

 

 

 

 

 

Стойнев поиска тези мерки да са окомплектовани в документ, а не да се действа на парче.

Договорите с американските централи са нелогични, смята Стойнев. Според него позициите по въпроса на Делян Добрев и министър Петкова се разминават.

 

 

 

 

 

 

 

От министерството ни се казва, че от ЕК няма никаква информация. Ние си задаваме въпроса – кой разговаря с ЕК, кой води разговори с комисарите? Ако правителството не може да се справи, то тогава ние от опозицията сме готови да окажем помощ.

 

 

 

 

 

 

 

В крайна сметка ние вече 4 години нямаме никакъв отговор, което не е нормално за държава-членка на ЕС. Нас ни интересува дългосрочната визия, заяви депутатът от БСП и даде пример, че от медиите разбират, че ще има “Сръбски поток”.

 

 

 

 

 

 

Говори се, че може и през тази година да започне строителството на “Северен поток 2”. “Южен поток” знаем, че стана жертва заради Крим. Но правителството на ГЕРБ можеше да покаже повече характер въпреки огромния натиск от ЕК за спирането на проекта, призова Стойнев.

По думите му липсва стратегия за развитие на енергетиката в страната. Трябва да започнем да говорим за път за следващите може би 10 години, за собствена енергетика в следващите 20-25 години. Около нас съседите не спят, всички инвестират.

Относно спрения проект АЕЦ “Белене”, Делян Добрев каза, че ако има инвеститори, които желаят да продължат проекта, не трябва да се губи време.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев смята, че страната ни трябва да има нов ядрен проект.

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/energy/delyan-dobrev-ima-shans-za-eventualna-darzhavna-pomosht-za-amerikanskite-tsentrali.html... ...
loading...
0
Икономика

More in Икономика

лавров20160229.nshlawlxql

Лавров потвърди: ”Турски поток” ще завие към към България, но… този път не се връзваме!

януари 15, 2018
phptze9ge_800x_

Заедно борим корупцията: Домусчиев получи най-голямата до момента инвестиция по плана “Юнкер” в присъствието на Юнкер!

януари 12, 2018
БИТКОЙН1509778578-bitcoin-2007769-960-720

Business Insider: България срива криптовалутите! Най-бедната страна в ЕС конфискува биткойн – съкровище за 3.3 милиарда евро!

декември 19, 2017
ПЕТКОВА5e_er9fs3

Петкова: Газовият хъб е невъзможен без руски доставки, но пък се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК!

ноември 12, 2017
КОСТОВ51586_660_370.jpg.pagespeed.ce.lBT4w__oHg

Пада давността за сделките от приватизацията! Юристите в парламента мислят, как да осветят откраднатите над 30 милиарда!

ноември 6, 2017
47811aac5491dabe037dea59cd139167_L

ЕВРОИНТЕГРИРАНА БЪЛГАРИЯ! Над 3400 предприятия са закрити между 2008-2015 година, отчитат от БСК!

ноември 5, 2017