Политика

Жаблянов с огнена реч към ГЕРБ преди да гласуват оставката му: Вие сте носители на най-реакционните идеи на европейския континент!

Жаблянов с огнена реч към ГЕРБ преди да гласуват оставката му: Вие сте носители на най-реакционните идеи на европейския континент!

 

 

жаблянов618x345

 

 

Огнена реч в своя защита по повод исканата му от ГЕРБ оставка произнесе пред парламента зам.председателят Валери Жаблянов, преди тя да бъде одобрена и Валери Жаблянов да бъде освободен от поста на зам. председател. 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност, започна словото си Жаблянов, предаде epicenter.bg

„За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на НС, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение”, подчерта Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност.

 

 

 

 

 

 

 

 

28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира”, подчерта Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

И се обърна към ГЕРБ и ОП: 

„Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това. Водим се от разбирането, че да си опозиция не е недостатък, защото опозицията коригира управлението”.

Вие не разбирате демокрацията. Това отзад не е политбюро. Това е демократичен орган. Ние сме представители на нашите партии. Аз съм представител на БСП и с нейната политическа платформа и програма съм седнал там отзад”, каза в изключително силната си реч Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мотивите ви за искане на оставката ми не са били използвани дори от Народния съд. Какви са тези мотиви? Какво е това свързване? Може би ще се свържа по жицата? Ръководството на Народното събрание не е единен политически орган. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал като зам.-председател на Народното събрание, а не с вашата. Не можете да ми търсите сметка за това. На 1 февруари призовах да се почетат всички жертви на политическото насилие в България, които са факт, който не може да бъде отречен”, посочи Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С подобни мотиви, с които днес ми искате оставката, дори и Народният съд не е работил”, категоричен бе той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Народният съд е създаден във връзка с чл.37 от Търновската Конституция и с наредба-закон от 1944 г.”, припомни Жаблянов. Той цитира и публикация на в. “Таймс” от 3 март 1944 г., в която се казва, че виновните за въвличането на България в Хитлеристката коалиция трябва да бъдат наказани. 

 

 

 

 

 

 

 

„Не можете да намерите сили да кажете, че „Луковмарш” е фашистка проява, защото до вчера го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте. Не сте дясноцентристка партия, а се колебаете между демокрацията и авторитаризма. Вие трябва да спрете този позор за България”, обърна се той към управляващите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти. Вие сте носители на едни от най-реакционните идеи в Европа”, продължи Валери Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„В случая не става въпрос за зам.-председателското място. Тук е големият въпрос за българската демокрация, защото Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията”, подчерта още Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашата представа за демокрация е изкривена. Всичко се пише на вашата сметка, уважаеми колеги от ГЕРБ. Да знаете, че фактурата ще ви бъде изпратена. Вие нарушавате всички правила. Не посмяхте да осъдите “Луковмарш” и да го наречете фашистки, както направи американският посланик в София. Вие се колебаете между демокрацията и личностния режим.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще си платите за това! Бъдете сигурни. Вашето искане за моята оставка е бутафорно! Вие сте носители на едни от най-реакционните идеи на европейския континент!”, категоричен беше той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той изрази дълбокото си съжаление, че десетки посещения в храма на демокрацията – САЩ, не помогнаха да разберете какво представялва това конституционното управление на народа, защото САЩ, освен страна на капитализма, са страна на индивидуалните права, припомни на ГЕРБ зам.-председателят на парламента, на когото се иска оставката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жаблянов се противопостави на юридическите аргументи за оставката му и припомни, чеКонституцията му дава правото да изказва личното си мнение и да защитава платформата на партията и избирателите, които представлява.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията. Няма друг консенсус, другото е маршировка с факли. Маршировката с факли не е просто проява на опит да осветят софийските улици, ако не знаете”, обърна се той към управляващите по повод Луковмарш.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е външна изява на идеите на фашизма и нацизма, за които София се превръща в притегателен център. И отговорността ви е да спрете този позор за България. И ако вие смятате, че този позор няма връзка с онзи позор, не познавате диалектическите връзки. Защото това е същият марш като оня в Нюрнберг. Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти. Защото подправяте историята?“, възмути се още Жаблянов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Аз не знам друга партия, освен БСП, да се е извинала на българския народ за грешките, които е допуснала. 30 години демократичен преход и няма едно извинение. Безгрешни ли сте, колеги? Конституцията ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор.

 

 

 

 

 

 

 

 

Конституцията ми дава правото да изкажа личното си мнение, а и мнението на милионите наши привърженици. Това мнение е различно от вашето и вие трябва да го допуснете.

 

 

 

 

 

 

 

 

Призовавам колегите от другите групи да защитят своята свобода, защото утре, като се появи фелдфебела, ще цитирате думите на фюрера. Не съм виждал по-голяма парламентарна излагация от вашата”, категоричен беше Жаблянов.

 

 

Eпицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

orig

Бъчварова: Да сваляш правителство, за да дойдеш на власт, е подривна дейност

септември 9, 2018
640_d1114002b90c3cf94beecfefd49e3213

Разнобой във властта! Депутатите на ГЕРБ зад “синята каска” Цветанов, не са съгласни с оставките на министри

септември 8, 2018
cvetan-cvetanov3

Цветанов се върти за оставките като танцьорка на пилон – хем ще ги гласуват, хем ще ги решат на коалиционен съвет

септември 7, 2018
rumana-colarova-bgnes

И придворната социоложка на ГЕРБ Румяна Коларова захапа президента! Страх тресе управляващите!

септември 7, 2018
нос

Вежди Рашидов: Как така ще искат оставки? В Италия като падна мостът, искат ли се оставки?

септември 7, 2018
524435

Радев на площада в Пловдив: Достойното ни минало е утеха за безпътното ни настояще! (ВИДЕО)

септември 6, 2018