Здраве

Знаехте ли това: Как бананите достигат до лавиците на магазините? СНИМКИ

Знаехте ли това: Как бананите достигат до лавиците на магазините? СНИМКИ

бананиbig_18c5

 

 

Бананът е един от най-често употребяваните плодове. Консумира се в суров вид, в салати, в десерти, а в някои страни се пържи.

 

 

 

 

 

 

Тук ще покажем как бананите се берат, сушат, сортират, преработват и изпращат към магазините по целия свят. Не знам, откъде е тръгнало, но в детството ми по някаква причина свято вярвахме, че бананите растат на палмови дървета.

 

 

 

 

Всъщност, бананите се отглеждат като храсти в плантации. Истинският рай за тези плодове е Коста Рика, уникална страна с потресаващи климатични условия. Бананите са основният износ на Коста Рика.

Отнема 12-13 седмици, за да придобият форма и да узреят. През това време бананите се измерват и се проверява тяхното състояние и степен на зрелост.

 

 

 

 

Трябва да се отбележи, че плодовете не се берат съвсем узрели, за да не се развалят при транспортирането им в далечни страни. Още една особеност: между храстите на бананите се поставят специални дъски с мека повърхност.

 

 

 

 

 

 

 

Така храстите попадат във фабриката, където дъските се махат, а на самите плодове, ако те отговарят на всички стандарти, се слагат стикери.

 

 

 

После бананите попадат в ръцете на работници, които ги разрязват на клонки с по 5–7 плода. Работниците в такива производства се трудят по 10–12 часа ежедневно.

 

 

 

 

 

 

След това, бананите се претеглят и третират със специално вещество (вероятно сте виждали бели петна върху жълтите плодове) и се поставят в картонени кутии с дупки, проектирани в съответствие с международните стандарти.

 

 

Ако са правилно опаковани, във всяка кутия има по около 40 клонки с по 5-7 плода.

 

И още:

Проверявате ли произхода на бананите, които се предлагат в магазинната мрежа? Обикновено са от Еквадор или други страни от Южна Америка.

 

 

 

 

Оказва се, че правителствата на страните от Централна и Южна Америка позволяват, без да им мигне окото, продукцията да бъде третирана с опасен пестицид – дибромохлоропропан (ДБХП).

 

 

 

 

 

Той е забранен със закон в САЩ. Но това не спира основните износители на банани от Юга да заливат света с отровената си продукция.

 

 

 

 

 

 

Известно е, че причинява вродени дефекти, рак, кожни проблеми, уврежда дихателните пътища, кожата, причинява замаяност, световъртеж, объркване и смърт.

 

 

 

 

 

 

Хората, след като биват отровени с пестицида, губят своята работоспособност и спират да могат да се грижат за семействата си. Работниците изказали острото си недоволство чрез протести и зов за помощ от правителството.

 

 

 

 

 

До момента няма информация смъртоносната практика да е прекратена и забранена. Единственият начин да се спре тази порочна практика е да спре изкупуването на тези банани.

 

 

 

 

 

 

А изходът е в избора на органични банани.

 

http://kulinar.bg

zarata.info
loading...
0
Здраве

More in Здраве

5e_3tghlp

Мрачната статистика на днешния геноцид в България: Два пъти повече раково болни у нас за последните 20 години!

февруари 4, 2018
лекари-рак1517644233-clipboard01

Лекарите казаха на този мъж, че е болен от рак и му остават 6 месеца, но той отказа химиотерапията и доживя до 102 г.! Ето тайната му (ВИДЕО)

февруари 4, 2018
big_1978

Проф. Христо Деянов: Тези 5 симптома гарантират инсулт! Запомнете ги и незабавно потърсете помощ! ВИДЕО/СНИМКИ

януари 30, 2018
334_660_370

Обявиха дълга грипна епидемия в София – ето кога учениците трябва отново да са по класните стаи!

януари 26, 2018
инфарктиbig_9023

Инфарктите в студеното време зачестяват, вижте колко са важни първите 10 секунди и как да си помогнем сами!

януари 25, 2018
кръвно1489672609-krrrr

Какво трябва да е нормалното кръвно налягане според възрастта ни – подробна ТАБЛИЦА със стойностите!

януари 23, 2018