Политика

Ирена Анастасова: В учебниците по история липсва фашизмът, депортирането на евреи, шестте ястребинчета!

Ирена Анастасова: В учебниците по история липсва фашизмът, депортирането на евреи, шестте ястребинчета!

„Нашата парламентарна група и БСП никога не сме били против развитието на България през периода на социализма да се изучава, но равнопоставено с останалите периоди.
В тази програма цели единадесет века от развитието на България се изучават в 15 теми, Възраждането, което също е един доста сериозен времеви период – в 12. 45-те години от социалистическото развитие на България – в девет теми, а последните 30 г. от прехода – в осем”.
Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на БНТ. „Притеснени сме от начина, по който беше създадена тази учебна програма“, посочи тя.

Снимка: БСП, архив

 

Ирена Анастасова обясни, че в часовете за периода до Втората световна война липсват сериозни факти от историята на страната ни.

 

 

„Липсват фашизма, профашистките организации в България, антиеврейското законодателство и други. Липсва депортирането на българските евреи, а съществува изселването на хора по времето на социализма”, обясни тя.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

Народният представител попита от какво Българската православна църква, народни представители, Народното събрание спасяват българските евреи, след като не е имало антиеврейско законодателство.

 

 

 

 

 

 

„По това време голяма част от българската интелигенция става жертва на фашисткия режим, в учебната програма ги няма и шестте деца ястребинчета”, каза Ирена Анастасова.

 

 

 

 

 

Тя добави, че подборът на фактите в програмите е част от идеологизацията на образованието.

 

 

 

 

„В периода след Втората световна война до 1989 г. понятията са: демагогия, съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариата, Народен съд, репресивен апарат, възродителен процес, горяни, експроприация, насилствено коопериране, изселване.

 

 

 

 

 

В периода до войната учениците изучават: регентство, легитимност, автономия, протекционизъм, терор, безпартиен режим. А това е идеологизация”, категорична бе Ирена Анастасова. Тя добави, че въпреки всичките негативи в този период държавата се е развивала.

 

Гласове

http://www.glasove.com/categories/novini/news/v-uchebnicite-lipsva-fashizmyt-antievrejskoto-zakonodatelstvo-deportiraneto-na-evrei

 

loading...
0
Политика

More in Политика

яга121409_660_370

Захариева: Когато си член на Европейския съюз, не може да мишкуваш и да се криеш

февруари 10, 2019
цикphpp18qkw_800x

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ, иска подновяване на състава на ЦИК

февруари 10, 2019
далавериbig_29_1

НФСБ обяви номинацията на Валери Симеонов за евродепутат

февруари 10, 2019
Ц111788_660_370

Цветанов: Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България, Радев създава допълнително напрежение

февруари 10, 2019
ецкуbig_12c5

Цветанов: С позицията си за Венецуела Радев създава допълнително напрежение

февруари 10, 2019
121367_660_370

Цветанов: България, САЩ и ЕС са подложени на хибридна атака от Русия, намесата й води до дестабилизиция

февруари 9, 2019