Политика

И Каракачанов иска референдум срещу гей бракове и джендър понятия в правната система у нас

И Каракачанов иска референдум срещу гей бракове и джендър понятия в правната система у нас

 

КАРАКАЧАНОВ860795

 

 

 

 

 

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, това обяви Красимир Каракачанов:

 

 

 

 

 

 

 

Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България“, заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

 

 

Ето пълният текст на обръщението на Каракачанов:

 

 

 

 

 

 

 

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно – Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

 

 

 

 

 

 

 

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н.

 

 

 

 

 

 

Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

 

 

 

 

 

 

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

code Copy and paste this code on your site.

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

 

 

 

 

 

 

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа“.

 

 

 

 

 

 

 

БЕЛЕЖКА на Епицентър.бг:

На така зададените въпроси отговорите ще са два: ДА или НЕ.

 

 

 

 

 

Законът обаче е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с „ДА“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Но ако повечето отговарят с НЕ? Тогава референдумът не е валиден.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“. В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това беше причината БСП да редактира първоначалния си въпрос за референдума така, че да се очаква отговор „ДА“ и той в момента гласи така: „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето какво пише точно в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление:

Приемане или отхвърляне на предложението – предмет на референдума
Чл. 23. (1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са
гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.
(2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.
(3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

 

Епицентър

0
Политика

More in Политика

52281307_371371366928207_7120120466034917376_n

ГЕРБ се страхуват, че Радев ще назначава членовете на ЦИК

февруари 7, 2019
big_IMG_9146

Кметът Портних: 113 милиона за 3 км булевард във Варна са изхарчени, трябват още

февруари 7, 2019
румен-радев-1

Генералите купували транспортни самолети, за да бягат при война?! Това е оскърбление!

февруари 7, 2019
соколова05-27-678x381

Слънцето ще ни топли, дори да е от банани, разкриха от ГЕРБ… (ВИДЕО)

февруари 7, 2019
шегаbig_29_1

Радев нарече думи на Борисов „несполучлива шега“ и припомни как неведнъж политиците са проваляли България

февруари 7, 2019
epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев отвърна на удара: Правителството няма позиция за Венецуела, крие се зад колективната безотговорност

февруари 7, 2019