Икономика

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

1519578204-3

 

 

Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството „Инерком – България“, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание „Лидове новини“, цитирани от БНР.

 

 

 

 

 

 

 

Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата – с 80 милиона евро.

 

 

 

 

 

 

 

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

 

 

 

 

 

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, „Лидове Новини“ съобщи, че „Инерком – България“ е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании.

 

 

 

 

 

 

 

Тогава в предаването ни „Преди всички“ Веселин Вачков от „Лидове новини“ уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

 

 

 

 

 

 

 

По-късно от „Инерком – България“ отхвърлиха тази информация.

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма институция в България, която може да спре сделката на ЧЕЗ с фирма „Инерком“ Гинка Върбакова.

 

 

 

 

 

 

Това стана ясно от думите на бившия оперативен директор на ЧЕЗ у нас Петър Баран пред БиТиВи. От ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане за увеличаването на цената на тока и затова напускат България.„Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, подчерта Баран.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Повече от 10 години сме в сектор „Енергетика“ и се развиваме в него. Сделката за ЧЕЗ беше предизвикателство за нас. Имаме капацитет да управляваме това дружество. Това е един работещ бизнес, който ние поехме“. Това каза пред БТВ собственикът на фирма „Инерком“ Гинка Върбакова, която придоби собствеността на ЧЕЗ. Тя разкри, че ще се разчита на оперативния мениджмънт при управлението на компанията. „Активите на компаниите ми се оценяват на 100 милиона лева. Като залог за сделката се дават акциите на компанията, но не и активите, както и разпределителната мрежа. Смята на собствеността няма да бъде усетена от потребителите“, увери г-жа Върбакова.

 

 

 

 

 

 

 

 
„Нямам политическа подкрепа. Не познавам Бойко Борисов“, категорична бе новата собственичка на ЧЕЗ. „Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната от 20 години. Не е имала нищо общо с тази сделка и не беше информирана. Всичко, свързано със сделката е направено в Прага. Тя продължи повече от една година. Всички играчи бяхме поставени наравно по време на търга“, каза още тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран също коментира сделката. По думите му разпределителната мрежа на ЧЕЗ е около 40 000 км. Не виждам некоректни сведения около новия собственик. „Изключвам, че някой от мениджмънтът на ЧЕЗ не е поискал достатъчна прозрачност за купувача. Те са си свършили професионално работата. ЧЕЗ не е виновен, че това е спечелилият купувач“, подчерта той. Баран обясни, че енергийният сектор в България в е в трудна ситуация и големите играчи на пазара нямат интерес да купят компанията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По думите му след като правителството пада заради сметките за ток, ЧЕЗ е решила да се оттегли от България и да инвестира в други страни. „Компанията не е държавна, а частна, държавата има участие с акции. Това е политически чувствителна тема. Сметките за ток пряко рефлектират върху потребителите, а недоволството се насочва към управляващите. Опозицията се възползва от това политически“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

Баран разясни, че от ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане на увеличаването на цената на тока. „Случват се и такива неща. Това е по-скоро изключение. Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, завърши той.

 

 

 

Епицентър

0
Икономика

More in Икономика

ds2

Брюксел казва „НЕ“ на България и за „Турски поток“

февруари 3, 2019
транс84191-560x315-trim(0,0,615,461)

„Булгартрансгаз“ реши да строи продължението на „Турски поток“ за 2.7 млрд. лв.

януари 31, 2019
big_1154

Фалстарт с „Турски поток“ през България

януари 21, 2019
варнаbig_m_c1fe16ed316b9f8bd82bbec9730cd901

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

януари 20, 2019
нестлеd287c7f1daa64e3d9418c6a34723c97c

Още един инвеститор си тръгва от България! Най-голямата фабрика за сладолед в България затваря

януари 16, 2019
цигара15327261_1301823173215383_7023985742492986020_n

Когато във всяка цигара по света имаше български тютюн… СНИМКИ

януари 13, 2019