Икономика

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

„Лидове новини“: Две български банки са обещали кредити на Гинка да купи ЧЕЗ!

1519578204-3

 

 

Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството “Инерком – България”, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание “Лидове новини”, цитирани от БНР.

 

 

 

 

 

 

 

Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата – с 80 милиона евро.

 

 

 

 

 

 

 

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

 

 

 

 

 

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, “Лидове Новини” съобщи, че “Инерком – България” е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании.

 

 

 

 

 

 

 

Тогава в предаването ни “Преди всички” Веселин Вачков от “Лидове новини” уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс”.

 

 

 

 

 

 

 

По-късно от “Инерком – България” отхвърлиха тази информация.

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма институция в България, която може да спре сделката на ЧЕЗ с фирма „Инерком“ Гинка Върбакова.

 

 

 

 

 

 

Това стана ясно от думите на бившия оперативен директор на ЧЕЗ у нас Петър Баран пред БиТиВи. От ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане за увеличаването на цената на тока и затова напускат България.„Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, подчерта Баран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Повече от 10 години сме в сектор “Енергетика” и се развиваме в него. Сделката за ЧЕЗ беше предизвикателство за нас. Имаме капацитет да управляваме това дружество. Това е един работещ бизнес, който ние поехме”. Това каза пред БТВ собственикът на фирма „Инерком“ Гинка Върбакова, която придоби собствеността на ЧЕЗ. Тя разкри, че ще се разчита на оперативния мениджмънт при управлението на компанията. „Активите на компаниите ми се оценяват на 100 милиона лева. Като залог за сделката се дават акциите на компанията, но не и активите, както и разпределителната мрежа. Смята на собствеността няма да бъде усетена от потребителите“, увери г-жа Върбакова.

 

 

 

 

 

 

 

 
„Нямам политическа подкрепа. Не познавам Бойко Борисов“, категорична бе новата собственичка на ЧЕЗ. „Теменужка Петкова не е моя близка, тя е моя позната от 20 години. Не е имала нищо общо с тази сделка и не беше информирана. Всичко, свързано със сделката е направено в Прага. Тя продължи повече от една година. Всички играчи бяхме поставени наравно по време на търга“, каза още тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бившият оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран също коментира сделката. По думите му разпределителната мрежа на ЧЕЗ е около 40 000 км. Не виждам некоректни сведения около новия собственик. „Изключвам, че някой от мениджмънтът на ЧЕЗ не е поискал достатъчна прозрачност за купувача. Те са си свършили професионално работата. ЧЕЗ не е виновен, че това е спечелилият купувач“, подчерта той. Баран обясни, че енергийният сектор в България в е в трудна ситуация и големите играчи на пазара нямат интерес да купят компанията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По думите му след като правителството пада заради сметките за ток, ЧЕЗ е решила да се оттегли от България и да инвестира в други страни. „Компанията не е държавна, а частна, държавата има участие с акции. Това е политически чувствителна тема. Сметките за ток пряко рефлектират върху потребителите, а недоволството се насочва към управляващите. Опозицията се възползва от това политически“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

Баран разясни, че от ЧЕЗ са недоволни, че не могат да печелят повече, заради намесата на регулатора при искане на увеличаването на цената на тока. „Случват се и такива неща. Това е по-скоро изключение. Няма институция в България, която може да спре тази сделка“, завърши той.

 

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Икономика

More in Икономика

делян-добрев

Най-после Добрев призна очевидното, за което всички предупреждаваха: „Инерком” няма да може да осигури финансиране на сделката с ЧЕЗ!

май 11, 2018
чез768x432

Скандалът продължава! Държавата се „отказа” от сделката с ЧЕЗ, без да е била в нея, Борисов бойкотира парламента!

април 3, 2018
1520237874-img-9912jpg

Ново 20! Фирмата на Гинка обяви, че е против държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ!

март 12, 2018
big_10508

ЧЕЗ напускат България, защото мрежата започва да се руши поради амортизация и изчерпване на нейната годност!

март 10, 2018
ГИНА0000369398-article2

Официално: Гинка Върбакова си тръгна от Чехия! Има ли българската държава полезен ход и може ли да купи енергото на ЧЕЗ?

март 9, 2018
1520237874-img-9912jpg

Ето кой е следващият, у когото може да попадне енергото на ЧЕЗ, ако Гинка не успее да плати до 9 месеца по сделката…

март 8, 2018