Важно

Конфликтът между ЕС и Русия превръща Балканите във фронтова зона!

Конфликтът между ЕС и Русия превръща Балканите във фронтова зона!

 

 

 

 

eu x russia

 

 

 

 

Конфронтацията между Европейския съюз и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи и експосланик на България във Великобритания Любомир Кючуков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Това напрежение в международните отношения, тази ескалация избива в много посоки. Това не е само Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на региона на Балканите не е застрашена толкова от Русия, колкото от конфронтацията между ЕС и Русия, която рискува да го превърне във фронтова зона“, обясни той пред БНР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него по случая с отровения с нервнопаралитично вещество бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се върви към все по-голямо напрежение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конфронтацията се използва за инструмент и от двете страни, използва се за инструмент за консолидация. В Русия се използва като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло подкрепя външната политика на Русия. От друга страна, мерките, които сега се взимат и от ЕС, и в рамките на НАТО, виждаме, че тече процес на международна консолидация, в рамките на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази конфронтация победител не може да има“, предупреди дипломатът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейските страни са направили политически жест, подчерта Кючуков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“27 от 28 на практика взеха мерки на дипломатическо ниво спрямо Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има процес на затваряне на двете страни, включително и на нас като ЕС и като членки на НАТО. Ние освен че градим стени, започваме като че ли да дълбаем и ровове между нас и останалия свят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Политиката е обща, но не е общностна, т. е. това не е политика на ЕС, която се води от ЕС. Това са позиции, които се съгласуват от страните заедно. Няма реални механизми и няма нагласа европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган”, коментира експертът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се справим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният враг консолидира вътрешно, изтъкна още дипломатът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него целта е чрез случая “Скрипал” и последвалата консолидация да бъде накарана Русия да смекчи позицията си по определени въпроси от световния дневен ред в дългосрочен план:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Това е целта на целия този натиск – Русия да бъде поставена под натиск, за да може тя да приеме тези условия, които се поставят. Санкциите, единственото до което водят са ответни санкции. Те не са решили нито един проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Струва ми се, че международните отношения са твърде сериозно нещо, за да ги разглеждаме просто като съревнование кой ще изгони пръв и повече руски дипломати, включително и с ежедневно публикуване на класации по този въпрос. Нещата дори придобиха на известен етап гротескни измерения”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Любомир Кючуков позицията на България по случая е правилна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Русия ще търси партньорства навсякъде по света, подчерта още той и изказа мнение: “Големият проблем е, че се дълбаят тези пропасти между страните. Най-страшното е, че ерозира самата система на международни отношения. Все повече играта е без правила. Това е най-опасното в момента”.

 

 

 

 

 

Нюз БГ, БНР

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Важно

1525505810-novi-pravila-tehnicheski-pregled-kolata-098

Пореден тормоз за шофьорите! От 20 май влизат нови правила за технически преглед на колата, а солени глоби валят, ако установят това…

май 5, 2018
КАТ1491381157-katadv

Парите свършиха! Взимат шофьорски книжки поголовно за неплатени глоби, КАТ излиза на лов в нова акция! (ВИДЕО)

април 30, 2018
big_a53

НАП напомня и на работещите в чужбина българи да декларират доходите си, защото…

април 24, 2018
big_1d68

Ново 20! Взимат ни книжката, ако изпаднем в истерия пред КАТ – а за да си я върнем ще се измъчим доста!

април 22, 2018
еко991-ratio-zadrystvane-koli

ВАЖНО! Главоломно скача цената на техническите прегледи – въвеждат ековинетки за всеки автомобил!

април 10, 2018
zadrastvane-54353_36-640x381

Голямото завръщане е в разгара си: АПИ излезе с много важна информация за всички, които пътуват днес!

април 9, 2018