Важно

От последния час! Задава се нова газова криза: ”Газпром” спира доставките през Украйна, обяви Алексей Милер!

От последния час! Задава се нова газова криза: ”Газпром” спира доставките през Украйна, обяви Алексей Милер!

 

24054_gallery_main

 

 

 

 

Руската компания “Газпром” обяви, че е започнала процедура по разтрогване на договорите с “Нафтогаз” Украйна.

 

 

 

 

 
Става дума и за доставки на природен газ, и за транзит през територията на Украйна. Това съобщи Алексей Милер, цитиран от “Комерсант”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се стигне до прекратяване на този транзит, България ще е най-потърпевша, защото няма никакви алтернативи извън руския газ. Конекторните връзки с Гърция и Турция са в сферата на приказките, въпреки че трябваше да са готови преди години. Нямаме връзка и с газопреносните системи на Сърбия и Македония.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Милер, причината за предприетите действия е решението на Арбитражния съд в Стокхолм, съгласно което “Газпром” трябва да плати на “Нафтогаз” 4.6 милиарда долара.

 

 

 

 

 

 

 

 
“Това съществено наруши баланса на интереси между нас и украинската компания. Ние не приемаме да финансираме украинската икономика. Затова смятаме, че продължаване на договорите между нас и украинската страна е нецелесъобразно”, каза Милер.

 

 

 

 

 

 

От вчера “Газпром” спря подаването на природен газ за Украйна.

 

 

 

 

 

 

 

По тази причина в страната са въведени редица ограничения на потреблението, в това число и затваряне на училища и детски градини. Засега няма проблем с транзита на природен газ към Европа, в това число и към България.

 

 

 

 

 

 

Но ако се стигне до прекратяване на този транзит, България ще е най-потърпевша, защото няма никакви алтернативи извън руския газ.

 

 

 

 

 

 

 

Конекторните връзки с Гърция и Турция са в сферата на приказките, въпреки че трябваше да са готови преди години. Нямаме връзка и с газопреносните системи на Сърбия и Македония.

 

Източник Дир.бг... ...
loading...
0
Важно

More in Важно

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Türkiye'nin indirdiði Suriye Havayollarý'na ait uçakta kargo içeriði ve belgeler açýsýndan uluslar arasý hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadýðýný söyledi. Bakan, Türkiye'den büyükelçilik görevlilerinin Rus vatandaþlarýna ulaþmasýna neden engel olunduðu ile ilgili açýklama beklediklerini yineledi.

Сергей Лавров: Вашингтон и Брюксел искат да превърнат Балканите във фронт срещу Русия! (ИНТЕРВЮ)

март 2, 2018
1519578140-1

Пълен обрат! Гинка Върбакова проговори за разговора с Борисов и спешно тръгна към Чехия. Очертава се…

март 1, 2018
big_1dce

Важно! Заради труповете по българските пътища и нова промяна в Закона: Голяма секира чака някои от шофьорите!

февруари 25, 2018
фицо660_2d1bfadcd19931a2ade58f497b828650

От последните минути: Словакия би шута на Истанбулската конвенция!

февруари 22, 2018
768x432

Ексклузивно! Прокуратурата започна разследване на строежа на оградата с Турция, но отказва да обяви какво точно е престъплението!

февруари 21, 2018
автопреглед1519198584-930210-1-678x381

Прочетете задължително! Изключително важно ново изискване за техническите прегледи, което засяга всеки собственик на автомобил!

февруари 21, 2018