Европа

Очаквано! ЕС застана зад Тереза Мей, изтегли посланика си в Русия в “знак на солидарност” и обмисля нови санкции!

Очаквано! ЕС застана зад Тереза Мей, изтегли посланика си в Русия в “знак на солидарност” и обмисля нови санкции!

 

epaselect epa06389546 A general view at the start of the European Council meeting in Brussels in Brussels, Belgium, 14 December 2017. EU leaders gather to discuss the most compelling matters in terms of migration, defense foreign affairs, education, culture, social issues and 'Brexit' negotiations.  EPA/JULIEN WARNAND / POOL

 

 

 

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обединеното кралство обвинява Русия за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.
“Той е отзован за консултации”, каза един от цитираните източници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции и БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 
“Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение”, написа Туск в Туитър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
“Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване”, казаха лидерите в ЕС в съвместно изявление.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Те направиха съвместно изявление, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки”, каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На срещата премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че според страната й нападението срещу Скрипал е “част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Руската заплаха не зачита граници”, заяви британският премиер.

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейският съвет възприе доста твърд тон по адрес на Анкара, като изрично обяви, че осъжда незаконните действия на Турция в Егейско море, с които Анкара пречи на разработването на газови находища от Кипър, в акваторията на Острова на Афродита.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съветът иска от Турция незабавно да спре със заплахите и агресивните действия, извършвани от турски военни кораби. Освен това, Съветът повтаря, че е ЕС е дълбоко загрижен от продължаващите репресии в Турция и арести на хора с гражданство от страни от Европейския съюз. Изрично е посочен арестът на двамата гръцки граничари, задържани в средата на март.

Източник Дир.бг

 ... ...
0
Европа

More in Европа

кланета1522219936-okok

The Local: Кланета в Германия, бежанците вилнеят, ножовете стават все по-дълги!

март 28, 2018
юнкер

Скандал на върха в ЕС! Жан-Клод Юнкер бесен, плаши с оставка заради свое протеже!

март 27, 2018
1522092604-29547455-10214110674353016-1229359880-n

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум! За ръководството на ЕС Ердоган е като муха в супата!

март 27, 2018
e

Европейската солидарност се пропука: едва 14 държави решиха да гонят руски дипломати барабар с Украйна!

март 26, 2018
меркел-макрон1521912746-1

Corriere della sera разкри кои страни от ЕС, освен България, са поискали от Лондон доказателства за Скрипал преди да гонят руски дипломати!

март 25, 2018
mayt

Тереза Мей ще настоява страните от ЕС да изгонят руските си дипломати “в името на солидарността”!

март 22, 2018