ОБЩЕСТВО

Президентът Радев: На този див, чутовен връх се прекланяме пред героите на българската свобода! СНИМКИ

Президентът Радев: На този див, чутовен връх се прекланяме пред героите на българската свобода! СНИМКИ

 

1520073958

 

 

 

 

“Събрали сме се на този див, чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите.

 

 

 

1520071230

 

 

 

 

 

 

 

След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но с тези кости е съградено скелето на българската свобода, на българската и руската бойна слава.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, посветени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско иго.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците и който ние не бива да подменяме”, заяви Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Скъпи сънародници, през годините в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната”, каза президентът.

 

 

 

 

 

1520071921

 

 

 

 

 

 

 

“Благодаря на Негово Светейшество Неофит – патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата”, каза държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България!”, завърши словото си президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Преди това президентът и върховен главнокомандващ прие строя на церемониалната армейска част, която участва в тържествената церемония по повод честванията на българската свобода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На официалната трибуна до държавния глава бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на московски синодален хор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес ние произнесохме молитви за заупокой на руските воини и българските опълченски, загинали на Шипка. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Техните образи не изчезват от народната памет, подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

tantsyorkata-koiato-potroshi-10-koli-702

Танцьорката, която потроши 10 коли в Пловдив, отново в атака! Разби носа на студентка… СНИМКИ

май 12, 2018
BEN1

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! „VIP“ ПЕРСОНАТА БЕНОВСКА ПРЕРЕЖДА В „ИСУЛ“, ДУШИ И РИТА, ЗАЩОТО Я СНИМАХ КАК ПРЕРЕДИ 10 ЧАКАЩИ С ДЕЦА…

май 12, 2018
79673304857275151d01a8c0738ed29d

Никога не оставяйте чаша вода до леглото си!

май 12, 2018
1526142326gettyimages-957336022

От последните минути! Първи следи от изчезналия Боян Петров – шерпите достигнаха Лагер 3, откриха…

май 12, 2018
768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
1526102674-rosi

Роси – групово изнасилената жена от Гаргата и аверите му в София, проговори! Направи скандални разкрития за случилото се (ВИДЕО)

май 12, 2018