Анализи

Скандалът се разгаря! „Правда.ру“: Руският патриарх устрои на България седем минути позор!

Скандалът се разгаря! „Правда.ру“: Руският патриарх устрои на България седем минути позор!

 

КИРИЛpatriarh-kiril-sveshtenata-bylgarska-zemq-e-napoena-s-kryvta-na-hilqdi-bylgarski-opylchenci-i-na-ruski-voijnici-496144

 

Седемминутната импровизирана реч на руския патриарх Кирил малко преди да отлитането на делегацията на Руската православна църква от София в Москва предизвика мълчание сред участниците на официалния обед, организиран от Светия синод на Българската църква.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А дали президентът Румен Радев е изпитал срам, пита руското издание „Правда.ру“, цитирано от Агенция „Фокус“. И отбелязва, че някои негови съотечественици никак не са се засрамили.

 

 

 

 

 

 

 
Българските медии публикуват откъси от възмутената реч на патриарха на Руската православна църква (РПЦ) срещу фалшифицирането на резултатите от Руско-турската война от 1877-1878 г. на 140-годишнината от победата, която българите честват на Трети март. На тържествата бе поканен главата на РПЦ, но не и руският президент, подчертава изданието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Патриарх Кирил бе изумен, че „в официалната реторика на представителите на държавата (да се чете президента Румен Радев) на равна нога с Русия като освободители са отбелязани Полша, Литва и Финландия, както и Румъния“.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Когато се поинтересувах откъде е тази странна, историография, то разбрах: лейбгравдейският Финландски полк на руската армия е участвал в освободителната борба. Но това е руски полк, разквартируван във Финландия, както и полковете на руската армия, намиращи се в Полша“, заяви патриархът.

 

 

 

 

 
„Ние сме за историческата истина, г-н президент, ние тази историческа истина сме я спечелили със своя кръв и не може да има никакви политически и прагматични причини днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо. Всички разговори за дружба се сверяват с реалността“, допълни той.

 

 

 

 

 

Той припомни, че руският император Александър II е взел непростото решение да помогне на българите. То „противоречи на интересите на Русия“, която „преживява трудни времена след поражението в Кримската война“, отбелязва патриархът.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Говорейки на съвременния език, на нашата страна са наложени санкции. Русия тогава действа срещу цяла Европа, която абсолютно не иска освобождението на България от ислямско иго. Русия изобщо не мисли за това, какви „задължения“ има пред Европа, когато идва и напълно безкористно освободи българския народ и това е в основата на прекрасната история на чувствата между българите и руснаците, защото това беше война срещу политическия прагматизъм,“ категоричен е Кирил.

 

 

 

 

Патриархът призна, че напуска България със смесени чувства, но се надява, че „нашите две църкви са единственият реален исторически мост, обединяващ нашите народи днес, и е важно този мост да бъде запазен“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изследователят от Института по славянски филологии към РАН Георгий Енгелхард заяви пред изданието, че президентът Радев, който е наричан „проруски“, е символична фигура. Истинската сила по Конституция принадлежи на министър-председателя Бойко Борисов от прозападната партия ГЕРБ, и, съответно, Радев е „принуден да изрече не точно своите мисли.“

 

 

 

 

 

 

 

 

„Второ, България е член на Европейския съюз, член на НАТО, и цялата българска политика се определя отвън. Има искане от Запада Русия да бъде изместена. Да, българите помнят Русия и Руско-турската война. Например, основното военно летище и база на НАТО, носи името на руски дипломат – „Граф Игнатиево“, а в София стои паметник на Цар Освободител Александър II… Но ние трябва да се борим за тази памет, което ще бъде невъзможно без последователни усилия“, смята експертът.

 

 

 

 

 

Не толкова отдавна ръководителят на полското министерство на външните работи Гжегож Схетина каза, че Аушвиц е освободен от Първи украински фронт, т.е., от украинците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„На този януарски ден украинските войници отвориха портите на лагера и го освободиха лагера“, заяви той

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В ход е, както виждаме, не само фалшифицирането на всички освободителни войни на Русия. Всичко положително за руската армия, което не може да бъде оспорено, бива пренебрегнато или пренаписано в полза на съюзниците. И това, което може да хвърли сянка върху руските войници, задължително се третира по негативен начин, заключава „Правда“.

 

 

Епицентър

loading...
0

More in Анализи

1551250892

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

февруари 28, 2019
main_1550388761

Die Welt: Путин е натикал НАТО в ъгъла

февруари 17, 2019
кьовеши-цветанов-борисов

Бъдещият главен прокурор на ЕС: Най-много се краде в България и Румъния и ще има затворници до 6 месеца

февруари 14, 2019
Foreign-Policy-Journal

Foreign Policy Journal: Човечността и самообладанието на Путин спасиха света от война

януари 4, 2019
le_monde

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

декември 27, 2018
grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

декември 27, 2018