Политика

Таймс и Си Ен Ен твърдят: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал!

Таймс и Си Ен Ен твърдят: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал!

 

 

1521874938-1516961067

 

 

20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати заради случая с отравянето на британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Джулия, за участие в което Западът обвинява Москва. Това съобщава британския вестник “Таймс” .

 

 

 

 

 

 

Според публикацията “ще започне безпрецедентна вълна от експулсирания” в понеделник – 26 март е насрочено оттегляне за четири седмици на посланика на ЕС Марк Едрер в Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вестникът цитира неназован източник, който каза, че в “координираната серия от експулсиране” може да участват Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия и Литва.

 

 

 

 

 

 

 

 
Лидерите на ЕС на среща на върха на 22 март излязоха с обща декларация относно инцидента в Салисбъри, като посочват, че е “много вероятно” отговорността за инцидента да е на Москва и няма “друго правдоподобно обяснение.” Освен това по време на Европейския съвет те решиха да оттеглят посланика на ЕС в Русия за консултации.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В британския Салисбъри на 4 март британският шпионин е бил отровен – бившият полковник Грю Сергей Скрилал и неговата дъщеря Джулия. Великобритания твърди, че Москва е замесена в отравянето с веществото A234, но няма доказателства за тази версия. Русия категорично отрича обвиненията от Лондон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Във връзка с инцидента в Салисбъри, британският премиер Тереза Мей обяви серия от мерки срещу Москва, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замрази всички двустранни контакти на най-високо ниво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руското Министерството на външните работи съобщи на 17 март отговор по отношение на поведението на Обединеното кралство: 23 дипломати от посолството на Великобритания стават персона нон грата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията срещу Москва са глупости, тъй като никой не би си позволил да направи нещо подобно, особено в навечерието на президентските избори и провеждането на Световната купа. Държавният глава подчерта, че Русия няма химическо оръжие – то е унищожено  през 2017 г.

 

 

 

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

тирrr

Напрежението расте! БСП извади документи, в които властта подкрепя условията в пакета “Макрон”: Борисов предаде превозвачите!

май 15, 2018
нинова-борисовzx860y484_2940539

Какво пише в съдебния иск на Борисов срещу Нинова: Неверните й твърдения ми предизвикаха нравствени страдания!

май 14, 2018
768x432

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ наложи преди 6 години!

май 12, 2018
борисов интервю

Фалшива новина е, че чакам края на председателството, за да дам оставка! Много исках с президента да теглим заедно, ама той явно си е с БСП

май 12, 2018
1517999603-img-7736jpg

Борисов за БСП: Много обичат да ни дават акъл, но такава злоба и жлъч не съм виждал – искат да провалят европредседателството!

май 12, 2018
lekari

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

май 12, 2018