Здраве

Ужасяващата истина за минералната вода в пластмасови бутилки! Вижте какво откриха!

Ужасяващата истина за минералната вода в пластмасови бутилки! Вижте какво откриха!

Има частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Количеството им е средно по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е около 0,1 милиметра.

 

 

 

 

 

 

бутилки16466809032_022a37a72c_o-640x381

 

 

 

Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Тестовете са проведени в държавния университет в Ню Йорк, съобщава Нова телевизия.
Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм тепърва ще се установява. Данните обаче показват, че потреблението на бутилирана минерална вода расте с всяка изминала година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 2017 г. са консумирани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, отколкото преди пет години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Замърсяването на водата идва именно от бутилката, в която е поставена, твърди ръководителят на проучването – професорът по химия Шери Мейсън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ако пиете само бутилирана вода и го правите всеки ден в продължение на години, говорим за десетки хиляди приети частици пластмаса”, казва проф. Шери Мейсън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки, че сред изследваните марки вода от 9 държави не присъстват български, от Асоциацията на активните потребители настояват такива проучвания да се направят е на нашия пазар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма разлика между вида пластмаса, който се използва в България, в Германия или в САЩ. Навсякъде по света минералната вода се бутилира горе долу по един и същи начин, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От бранша обаче са категорични – процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултатите от изследването доведоха и до реакцията на Световната здравна организация, откъдето заявиха, че предстои установяване на влиянието на микропластмасата върху здравето на човека.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такова неминуемо ще има, твърдят токсиколозите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно проучване у нас показа, че  почти 70% от потребителите в България биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017 г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема.

 

 

 

 

 

 

Изследването още показва, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели.

 

 

 

 

 

 

 

 

Често потребителите не се замислят каква вода купуват – дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и произхода на водата. Ето защо, когато избираме бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути, за да  се информираме какво точно купуваме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Характеристики на бутилираните води

 

 

 

 

 

 

bottle-2032980_1920

 

 

 

 

 

На пазара има 3 основни вида бутилирана вода: натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода.
Натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество. Тя има специфична минерализация и уникален баланс на минерални соли, което я прави изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За разлика от натуралните минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа. Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене. Най-често това става чрез „обратна осмоза“. При този процес от водата се отстраняват вредните примеси, в това число бактерии, тежки метали, пестициди и други.

 

 

 

 

 

 

 
Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Това показват и данните от изследването, според които близо половината от българските потребители асоциират розовия цвят на етикета на бутилираната вода с изворна вода. За 36.4% от хората розовият цвят е символ на това, че водата е подходяща за деца, а 32.2% смятат, че водата с розов етикет е за ежедневна употреба.
Важно е да знаем обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.

 

 

 

 

 

 

ph-na-vodite-v-bulgaria

 

 

 

 

Какво отличава изворната от трапезната вода

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основната разлика е, че всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.

 

 

 

 

 

 

 
За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен източник на добив, а нейният лек и нежен вкус, ниска минерализация и чистота на произход я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба, включително от бременни жени, бебета и малки деца.

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на бутилирана вода е въпрос на личен избор, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт купуваме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

 

 

 

 

ИЗТОЧНИЦИ:

https://kakata.info

 

https://www.tbmagazine.net/statia/kakvo-e-dobre-da-znaem-za-butiliranite-vodi.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

Screen-Shot-2018-08-23-at-21.08.35

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

август 23, 2018
ХИРУРГ1534841752-2

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

август 21, 2018
0000360117-article2

Жестока цедка! 200 000 души с увреждания губят инвалидните си пенсии заради промените в ТЕЛК

август 18, 2018
91027_660_370

Прокуратурата поема случая с починалата здрава родилка в Сливен, роднините съдят болницата

август 18, 2018
1-2-620x330

Всяка кръвна група е предразположена към определени болести – вижте коя е най-слабата!

август 15, 2018
shtonova

Д-р Неделя Щонова: Само след 2 седмици няма да познаете тялото си, но правете това 10 минути на ден!

август 14, 2018