Бедствия

Ужас край Смолян! Земята се разцепи и Адът се отвори: Потресаващи СНИМКИ от мащабното бедствие – пукнатините са по 150 метра!

Ужас край Смолян! Земята се разцепи и Адът се отвори: Потресаващи СНИМКИ от мащабното бедствие – пукнатините са по 150 метра!

 

1520694675-s

 

 

 

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж. Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство днес направиха оглед на място на свлачището край Тикале, което се намира на главния път Смолян-Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. Това съобщи пресслужбата на Областна администрация Смолян.


След направения оглед и проведеното съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на свлачището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път.

 

 

 

 

 


Реализирано е свлачище от блоков тип, като пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се осъществява от долу-нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

 

 

 

 

 

 

 

 

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV.


Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. Установено е наличие на стичащи се повърхностни води.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Над веждата на свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва. Инж. Атанасов каза, че още в понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец-Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.


В момента в сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подчерта се, че свлачището е изключително опасно за разчистване, поради наличието на множество големи по размер надвиснали скални късове. Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде направена организация за продължително наблюдение на свлачището, поради голямата му активност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем-Смолян, за да бъде частично облекчен трафика в региона.

 

 

източник: blitz.bg

 

loading...
0
Бедствия

More in Бедствия

phpy0yjxz_800x_

Бедствено положение в Смолянско, Пампорово в снежна блокада, много селища са без ток!

януари 26, 2019
qq

Бедствено положение в Смолянско, край Монтана АПИ спря 200 тира – не можело да пътуват, понеже валяло сняг?!

януари 26, 2019
4c3285a5acd043368ef4cdfd37164daf

Деса Атанасова попадна в снежния капан на Бойкова магистрала и изригна: Имена? Писна ми…

декември 16, 2018
мърдане117851_660_370

Няма мърдане! Пътища и магистрали почти не са почистени, придвижването е истински ад! СНИМКИ

декември 16, 2018
тапи1544968481-22c6b5524577e7aa83028b82eda4ff32

Снегът блокира страната! АПИ въведе важни ограничения заради обилните валежи и огромните тапи (СНИМКИ)

декември 16, 2018
big_34

Тревога заля мрежата в България след мощен трус от 5,8 по Рихтер в Румъния тази нощ

октомври 28, 2018