Бедствия

Чудовищно! Десетки коне изоставени да умрат в Осоговската планина, собственикът им ползвал евросубсидии, за да ги отглежда! СНИМКИ

Чудовищно! Десетки коне изоставени да умрат в Осоговската планина, собственикът им ползвал евросубсидии, за да ги отглежда! СНИМКИ

конеphpvwkvsg_800x

 

 

 

Десетки коне са били оставени да умрат в студа и преспите в Осоговската планина без грижа, без храна от собственика си. Откриха ги доброволци и публикуваха зловещи кадри в социалните мрежи.

 

 

 

 

 

 

От 100-тината животни са останали 30 измършавели и вече отказващи храна животни.

 

 

 

 

 

След първата оказана помощ от доброволците се организира нова акция по спасяването им.

 

 

 

 

 

Ето какво пише Любомир Венков във Фейсбук:

 

 

 

“Притури се планината и затрупа около 100-тина коне на поляните под връх Руен. Коне, пасящи свободно по планината, но уязвими без човешка грижа.

 

 

 

Месец и половина по-късно, под връх Руен е тихо. Снегът е станал три педи. Студът е сковал всичко. Гъста мъгла е забулила този връх, сякаш природата иска да скрие грозотията, случваща се там.

 

 

 

 

На върха са оцелели само 30-ина коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от глад измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани дори и от освирепелите вълци. Сред живите коне е и една кобила. Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости.

 

 

 

 

Но продължава да носи плода. Докато силите не я напускат и тя пада на земята. Започва преждевременно да ражда. Но не може да го изроди. Подава се само половината плод. Кобилата няма повече сили. От отчаяние започва да цвили, маха с крака във въздуха и прави опити да стане. Но не може. Другите коне гледат тази сцена на отчаяние с равнодушие. Същата съдба ги очаква и тях. Кобилата се отказва. Плодът наполовина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа примирено този жесток свят.

 

 

 

 

А гарваните само това чакат. Видели лесната плячка, налазват бавно на талази. Кобилата ги усеща. Но не може нищо да направи. Вижда ги, но е безсилна. Гарваните се приближават, усещайки немощта на тази твар. И ѝ изкълвават окото.

 

 

Благовещение е. Но не Божи ангели се спущат над връх Руен, а демоните на смъртта вършеят там.”

 

 

 

 

 

 

Собственикът на конете – Петър Пищалов, ползва евросубсидии, за да отглежда конете. Той заяви пред bTV днес, че знаел не от вчера, а от месец и половина за проблема, че конете не били играчки, а подготвени да живеят в планината, че днес някой щял да го качи до горе, за да им занесе храна и лекарства.

 

 

 

 

 

Извън това доброволци помогнаха на оцелелите около 30 коне да бъдат нахранени.

 

 

 

 

 

 

 

 

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил, по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете – бали със слама и овес.

 

 

 

 

 

 

Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

 

 

 

 

 

“Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината днес – Елица Димитрова пред Дарик.

 

 

 

 

 

Спасителите не могат да свалят конете в ниската част на планината, защото животните не могат да ходят, сподели планинският спасител Христо Абаджиев.

 

 

 

 

 

Планира се нова акция, за да се закара храна с моторни шейни до конете. Надеждата е снегът да се стопи по-бързо, за да могат животните да пасат трева и когато добият сили, да бъдат свалени.

 

 

 

 

Снимките са на Венцислав Венков, публикувани са във Фейсбук.

 

Офнюз

 

https://offnews.bg/obshtestvo/desetki-kone-izostaveni-da-umrat-v-osogovskata-planina-677444.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Бедствия

More in Бедствия

гръм1525956734-sag

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

май 10, 2018
1525580640-ankara5-678x381

Потопът, помел Анкара, е невиждан от 500 години насам! Смразяващи кръвта СНИМКИ и ВИДЕО

май 6, 2018
1522339712-international-space-station

Остават броени часове до сгромолясването на чудовището от Космоса, заплашващо и България! Очаква ни огнен дъжд!

март 30, 2018
айтос152171882327856

Щъркелова истерия в мрежата! И около Средец се напълни с птици, еколози зоват: Не ги пипайте, освен ако няма ранени! Ето какво се случва…

март 22, 2018
щркели1521717485-clipboard01-678x381

Кошмар край Айтос! Десетки щъркели бедстват, сковани в студа и снега, природозащитниците мълчат! (СНИМКИ)

март 22, 2018
1520694675-s

Ужас край Смолян! Земята се разцепи и Адът се отвори: Потресаващи СНИМКИ от мащабното бедствие – пукнатините са по 150 метра!

март 10, 2018