Криминално

Десетилетна мистерия, свързана с българската мафия в САЩ, е на път да бъде разкрита…

Десетилетна мистерия, свързана с българската мафия в САЩ, е на път да бъде разкрита…

 

 

 

1523586179-qxxx-678x381

 

 

Екип от изключителни крадци на предмети на изкуството, свързани с българската организирана престъпност обезвреди аларма и проникна в силно охраняван апартамент на 16-тия етаж в Манхатан, пише The New York Times.

 

 

 

 

 

 

 

 

Те прекарали времето си в празния апартамент на 57-ма улица да селектират с ръкавици на ръцете повече от дузина картини от Шагал, Реноар, Пикасо, Леже и Хопър, а също така и подбрали множество безценни антики от Перу и Коста Рика, бижута и дори килими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разследващите тогава заключиха, че крадците най-вероятно са били в апартамента няколко дни и напуснали, както и влезли – без следа. Възрастното семейство, което колекционирало безценните шедьоври през целия си живот, било съкрушено, когато се върнало от годишната си двумесечна почивка в Аспен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Престъплението остана неразкрито от 1988 г. – не са били направени никакви арести и никоя от творбите не се е появявала на бял свят – и така до тази седмица.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В четвъртък сутринта федерални прокурори от Вашингтон написаха нареждане да бъде върната една от творбите – „Отело и Дездемона“, нарисувана от Марк Шагал през 1911 г. Картината трябва да се върне на наследниците на собствениците й, които междувременно вече са покойници. Тя изобразява Отело с меч в ръката, който се взира в спящата Дездемона. Засега се знае само, че шедьовърът е стоял през целите тези години на таван в Мериланд.

 

 

 

 

 

 

 

 

Собствениците Ърнест и Роуз Хелър са отдавна покойници. Техният адвокат казва, че обраният апартамент навремето е бил нещо като салон, където художници и музиканти, включително и самият Шагал се срещали през миналия век.

Откраднатите творби са били оценени на 750 000 долара, но днес струват неимоверно повече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картината е била открита главно защото престарял престъпник, неизлечимо болен мъж на 72 години, който е бил част от българската организирана престъпност, искал да изкупи част от греховете си, преди да се представи пред Създателя, обясни Марк Хес, от отдела за кражби на предмети на изкуството към ФБР. Картината всъщност била скрита през цялото време в тавана на съучастника на крадеца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Това, което той ми каза е, че основно е мотивиран от предстоящата му смърт,“ казва Хес. „Той говореше за срещата със Създателя си и се опитва да изчисти съвестта си, преди да почине.“

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цялата история е достойна да бъде филмирана, пише американският вестник. Мистерията около уникалния обир далеч не е разкрита, тъй като самоличността на другите двама крадци още не се знае, както и няма никаква идея къде е другата част от откраднотото, това и разкаялият се престъпник не може да каже.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според малкото налична информация, единият от престъпниците, който имал университетска диплома по изящни изкуства и е наричан от разследващите Person 1 – е работил в сградата, където семейство Хелър живеело. Няколко души са потвърдили, че той е бил надзирател на групата по поддръжка. Няколко години след обира, той е бил арестуван и обвинен в няколко федерални престъпления, които са били също свързани с предмети на изкуството – кражби на картини и други творби от сгради, където е работел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проследен е и неуспешен опит да продаде въпросния Шагал. Оттогова обаче се е изпарил и засега опитите да бъде открит удрят на камък. Person 1 се фрустрирал от неуспешните си опити да пласира картината и през 1990 г. се свързал с човека, който днес е на 72 години, който имал връзка с организираната престъпност в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посредникът намерил потенциален купувач. Но тогава идентифицираният като Person 1 се опитал да го изключи от сделката. Тогава и посредникът откраднал картината от крадеца и я държал десетилетия на тавана си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 2011 г. той опитал да я продаде на галерия във Вашингтон. Собственикът й обаче казал, че не може да я изложи, без да има документ, доказващ собствеността, или сертификат от асоциацията Шагал, която следи за наследството на художника.

Малко по-късно собственикът на галерията се сетил, че същата картина му е била предлагана през 1989 г. от наизвестен човек, който също нямал документи за собственост и когото също отпратил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тогава през януари миналата година 72-годишният се върнал в същата галерия и пробвал отново да я продаде, собственикът отново отказал. Той обаче предложил на човека с картината да се опита да я легализира. Онзи се обадил на ФБР и едва преди няколко дни предал картината на агенти на федералната служба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адвокатът, грижещ се за наследството на семейство Хелър – Алън Скот, казва, че наследниците възнамеряват да продадат картината на търг, ако им бъде върната. Те са съгласни в такъв случай да върнат на застрахователната компания сумата, която им е изплатила след кражбата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-н Хелър, който цял живот се занимавал с бижута, и изнасял перли, наследил навремето картината на Шагал, която баща му Самюъл пък купил от самия художник за 50 долара през 1913 г.

 

 

източник: Блиц

loading...
0
Криминално

More in Криминално

артин1920x1080

Мартин Петров: Банката ми предложи 10% от изчезналите пари, аз отказах

февруари 25, 2019
121965_660_370

Ново масово убийство в Нови Искър разтресе страната – 25-годишен изби роднините си

февруари 18, 2019
Young man in handcuffs

Хванаха 19-годишния предполагаем убиец на младия Валери при масовия бой в Кюстендил

февруари 18, 2019
цццццццц1550069715-ett

Ето кой е българинът Ц.Ц. , получил 140 млн. евро от Венецуела с адвокатска сметка, а банката е…

февруари 13, 2019
бабаит1550039483-sklzydfkhdfg

Страшен рекет с коли в столицата, паркираш, идват гологлави бабаити и ти искат 300 лева заради…

февруари 13, 2019
дансbig_3556

ДАНС и САЩ хванаха българин с милиони от Венецуела! Инициалите му са Ц.Ц.

февруари 13, 2019