ОБЩЕСТВО

Огромна и много важна промяна при екотаксите, която засяга всички автомобили в България!

Огромна и много важна промяна при екотаксите, която засяга всички автомобили в България!

 

екоfsadfdasfawe543-640x381

 

 

 

Ще променим екотаксите за автомобилите, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

 

 

 

 

 

 

За електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена, обясни пред БНТ министър Нено Димов.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ще обхванем и тежките превозни средства“, каза Димов и допълни, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни.
Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда, отбеляза Димов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Предвижда се и въвеждането на цветни стикери, според степента, с която автомобилът замърсява околната среда.

 

 

 

 

 

 

 

По думите на министъра има различни причини за замърсяването на въздуха в Европа, като даде пример с Кипър, където имат проблем със завишени нива на фини прахови частици, идващи от Сахара.

 

 

 

 

 

 

Трябва да се вземат мерки на четири нива, призова министър Димов – европейско, национално, местно, лично. Забраната да влизат дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара, коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар.

 

 

 

 

 

 

И ОЩЕ:

Стикерът за годишен технически преглед на МПС-тат да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологично състояние на автомобила.

 

 

 

 

 

Това се предвижда във все още обмисляни нормативни промени. Новият стикер ще позволява дистанционен контрол дали колата отговаря на всички изисквания.
Предвижда се и въвеждането на цветни стикери, според степента, с която автомобилът замърсява околната среда. 

 

 

 

 

 

 

От Съюза на автосервизите смятат новите идеи за неефективни и напълно излишни. Според тях от една страна това е излишно оскъпяване, а от друга „чиповете могат да бъдат манипулирани“.

 

 

 

 

 

 

 

„Вече всичко е измислено, защо трябва да се слагат някакви стикери, да се оскъпява и да се насочват някакви парични средства към някого. На практика, ако ги вържат в общ сървър – годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед…

 

 

 

 

Всичко останало е излишно. Тези чипове могат да бъдат манипулирани. Това оскъпява и е просто безсмислено. Да кажем, 5 милиона автомобила по 3 лева за един чип – това са един 15 милиона, които ще отидат при някого, който ще произвежда чиповете“, каза по БНР Юли Атев – председател на Съюза на автосервизите.

 

 

 

 

 

До края на месеца новият закон за превозните средства ще бъде пуснат за публично обсъждане. Очаква се той да регламентира и дейността на автосервизите и да уреди искания от тях регистрационен режим.

 

 

 

 

 

 

„Очакваме всички тези сервизи-фантоми да бъдат извадени на бял свят. На този етап, когато стане едно ПТП, от КАТ казват или превишена скорост, или неспазване на дистанция, но никой не повдига въпроса, че този автомобил може да е направил ПТП, защото той е ремонтиран от хора, които нямат квалификация и не разбират от това“, изтъкна Атев.

 

 

 

 

 

 

Оказва се, че всекидневно хора, които нямат квалификация, ремонтират автомобилите си и тези автомобили в следващия момент са обществено опасни на пътя, категоричен е Атев, според когото сега „някой прави някакви ремонти по автомобилите и всички органи вдигат ръце и казват, че нямат правомощията да се преборят с това нещо“.

източник: bradva.bg

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

safe_image

Бай Ганьо дипломат. Или как една мутра ни изложи навсякъде…

юли 9, 2019
1498305108_dron

Катаджии си купиха дрон, той им избяга

юли 9, 2019
20150103.uzyhoncrhw

Каролев жегна българите и потресе с данни за цените на плажа в Гърция (СНИМКА)

юли 9, 2019
нек768x432

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

юли 9, 2019
тотев881-187500-1_wide

Бареков пусна СКАНДАЛНИ СНИМКИ на пловдивския кмет Тотев и новия му джип за 200 бона

юли 9, 2019
маяbig_12c6

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот – махат ги, защото не ядат кебапчета

юли 9, 2019