Политика

Радев потвърди: Отивам в Москва, политиците да внимават с оръжията!

Радев потвърди: Отивам в Москва, политиците да внимават с оръжията!

RADEV5e_pjogjw
Президентът Румен Радев потвърди, че му предстои посещение в Москва, което ще се състои малко преди Деня на славянската писменост – 24 май.
“Все още се уточняват точни дати, но това, което мога да кажа засега, е 21-22 май“, уточни държавният глава пред журналисти по повод информацията, която се появи в някои медии в последните дни.
Радев коментира и идеята за посещение на руския президент Владимир Путин в България, като уточни, че за момента това само се обсъжда и няма насрочени дати за такава визита.
„Българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политически конфликт. Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение.
Така че в тази връзка мисля, че диалогът и каналите за диалог трябва да бъдат запазени. Основната цел на България е постигане на диверсификация – на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути”, мотивира той намерението си да отиде в руската столица, цитиран от “Фокус”.
По думите му в това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме отколкото може повече места и маршрути енергия – “това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени”. Именно заради това, според Радев, България трябва да бъде активна в тези дейности
Политологът Евгений Дайнов обаче вчера коментира във Фейсбук:
“Ако в тази ситуация президентът Радев наистина отиде в Москва (все още не ми се вярва), то това е неговият край и като президент, и като политик. След това ще бъде канен само в Занзибар и Виетнам. Само че и България ще го отнесе, защото наистина ще е доказала, че слуховете за “троянския кон” изобщо не са преувеличени. Тия в президентството акъл имат ли?”
За Сирия
Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява, заяви междувременно Румен Радев по повод атаките срещу Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания.
„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен за страните, нанесли ударите, икономически – загуба на повече от милиард долара“, изтъкна президентът.
Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, в Косово и в Либия.
„Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна САЩ, Франция и Великобритания, а от други – Иран, Русия и т.н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още и че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства”, добави Радев.
По думите му политиците от всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции.
“Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, каза още държавният глава.
dIR.BG

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
loading...
0
Политика

More in Политика

площадка99639_660_370

Радев: България прилича на строителна площадка – строим, но не знаем какво, защото е тъмно!

април 16, 2018
1523795442-399a070da0dd9adf42b4e01938df981e

Полк. проф. Димитър Недялков с ново 20 за ударите в Сирия: Кръгът от цели е много по-широк, не са ударени само…

април 15, 2018
Image_6594733_500_0

Поптодорова: Ударът в Сирия беше предназначен за Русия! Ще има още удари… Сириец: Това е сценарий на САЩ, когато съюзниците им губят!

април 15, 2018
сащ-русия1732966_1004

Ексклузивно! Русия осветли списък с 34 държави и обвини САЩ в намеса в техните избори, включително в България!

април 13, 2018
радев768x432

Първо Радев в Москва, после Путин в София!

април 12, 2018
цаца99271_660_370

ИЗВЪНРЕДНО! От Интерпол във Вашингтон са поискали задържането на още четирима българи! НА ЖИВО

април 12, 2018