Политика

Радев потвърди: Отивам в Москва, политиците да внимават с оръжията!

Радев потвърди: Отивам в Москва, политиците да внимават с оръжията!

RADEV5e_pjogjw
Президентът Румен Радев потвърди, че му предстои посещение в Москва, което ще се състои малко преди Деня на славянската писменост – 24 май.
“Все още се уточняват точни дати, но това, което мога да кажа засега, е 21-22 май“, уточни държавният глава пред журналисти по повод информацията, която се появи в някои медии в последните дни.
Радев коментира и идеята за посещение на руския президент Владимир Путин в България, като уточни, че за момента това само се обсъжда и няма насрочени дати за такава визита.
„Българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политически конфликт. Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение.
Така че в тази връзка мисля, че диалогът и каналите за диалог трябва да бъдат запазени. Основната цел на България е постигане на диверсификация – на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути”, мотивира той намерението си да отиде в руската столица, цитиран от “Фокус”.
По думите му в това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме отколкото може повече места и маршрути енергия – “това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени”. Именно заради това, според Радев, България трябва да бъде активна в тези дейности
Политологът Евгений Дайнов обаче вчера коментира във Фейсбук:
“Ако в тази ситуация президентът Радев наистина отиде в Москва (все още не ми се вярва), то това е неговият край и като президент, и като политик. След това ще бъде канен само в Занзибар и Виетнам. Само че и България ще го отнесе, защото наистина ще е доказала, че слуховете за “троянския кон” изобщо не са преувеличени. Тия в президентството акъл имат ли?”
За Сирия
Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява, заяви междувременно Румен Радев по повод атаките срещу Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания.
„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен за страните, нанесли ударите, икономически – загуба на повече от милиард долара“, изтъкна президентът.
Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, в Косово и в Либия.
„Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна САЩ, Франция и Великобритания, а от други – Иран, Русия и т.н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още и че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства”, добави Радев.
По думите му политиците от всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции.
“Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, каза още държавният глава.
dIR.BG

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

110139_660_370

Валентин Радев: Ставаме по-добри – жертвите на пътя са 2 пъти по-малко, катастрофите намаляват

август 30, 2018
бойко-лиляна-павлова

Защо привикаха министър Нанков в следствието, вместо Нейно превъзходителство Лиляна Павлова?

август 30, 2018
0434133001535643029_692583_600x458_actualno

Радев: Трагедията край Своге осветли порочната система в поръчките, безнаказаност има навсякъде… ВИДЕО

август 30, 2018
уволнениеfired-uvolnenie-kick-put_28-640x381

В най-критичния момент: Уволнение на един от най-важните хора в България! (СНИМКА)

август 30, 2018
ms-zasedanie-bgnes

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата… съществува от 15 г., шеф му е…

август 30, 2018
Screen-Shot-2018-08-28-at-11.31.38

Потрес! На фона на целия скандал около Своге, “Трейс” получи нова обществена поръчка от кабинета

август 29, 2018