САЩ

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

 

САЩbig_3fa8

 

 

 

 

 

Според Държавния департамент на САЩ правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“, защото нарушават човешките права на своите граждани и други хора, и са „сили на нестабилност“, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

 

 

 

 

 

 

 
Представяйки годишния доклад на американското външнополитическо ведомство за състоянието на човешките права в страните по света през 2017 г., изпълняващият длъжността държавен секретар Джон Съливан напомни, че новата Стратегия за националната сигурност на САЩ е признала, че корумпираното и слабо управление застрашава глобалната сигурност и американските интереси.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Някои правителства са неспособни да поддържат сигурността и да задоволяват основните нужди на своите народи, а други просто не желаят“, каза Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавите, които ограничават свободата на словото и на мирно събиране, които позволяват и извършват насилие срещу членове на религиозни, етнически и други малцинствени групи, или накърняват достойнството на личността, са морално укорими и подкопават нашите интереси, каза американският и. д. държавен секретар.

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите му правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея, например, нарушават всекидневно човешките права на хората, живеещи в границите на тези страни, и в резултат са фактори за нестабилност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Съливан посочи изрично Сирия, Мианма, Турция и Венецуела като държави, където положението с човешките права е лошо. Като „светли петна“, където ситуацията се е подобрила, той похвали Узбекистан, Либерия и Мексико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЩ се стремят да водят другите държави чрез своя пример в промотирането на справедливо и ефективно управление на основата на върховенството на закона и спазването на човешките права и ще продължат да подкрепят онези по света, които се борят за човешко достойнство и свобода, заяви Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Майкъл Козак, високопоставен служител на Държавния департамент, който е помогнал за изготвянето на доклада, политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп в области като свободата на медиите, правата на сексуалните малцинства, бежанците и други, не е подкопала документа, нито може да послужи като причина за отправяне срещу Съединените щати на обвинения в лицемерие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е първият по рода си годишен доклад на Държавния департамент, изготвен изцяло от екипа на Тръмп, отбелязва АП. В него разделите за „репродуктивните права“, въведени през 2012 г., когато държавен секретар бе Хилари Клинтън, са заменени с „принуда при контрола на населението“. Тази промяна подчертава позицията на администрацията на Тръмп против абортите, която вече намери израз в орязване на финансирането на международни здравни програми и бе разкритикувана от защитници на правата на жените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът критикува Китай за произволни арести, екзекуции без надлежен процес и принудително изтръгване на самопризнания, отвличания на хора и значителни ограничения на свободата на словото, на медиите, на събиране, на сдружаване, на религия и на движение. Страната освен това е обвинявана, че води политика на насилствен контрол на раждаемостта, която в някои случаи включва стерилизация и аборти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Китай продължава да разпространява най-лошите черти на своята авторитарна система“, заяви Джон Съливан.
Докладът критикува остро Русия, че е позволила „климат на безнаказаност“ за нарушения на човешките права. Той изразява съжаление за „авторитарната политическа система, доминирана от президента Владимир Путин“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Списъкът с прегрешения на Русия е дълъг – от системни мъчения, през „липса на независимост на съдебната система“ и репресии срещу журналисти и политически дисиденти до цензура в интернет и на чуждестранни организации.

 

 

 

 

 
Съливан призова „за пореден път Русия да сложи край на бруталната окупация на украинския Кримски полуостров, да спре злоупотребите на водените от Русия сили в Донбас, Украйна, и да (вземе мерки срещу) безнаказаността за нарушения на човешките права и злоупотреби в Република Чечения“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Докладът критикува теократичните шиитски управници на Иран, че е екзекутирали голям брой затворници, които не са заслужавали смъртна присъда. Страната е обвинявана още в използване на мъчения, хвърляне на дисиденти в затвора, строги ограничения за журналистите, сексуалните и религиозните малцинства и повсеместна безнаказаност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Подкрепата на Иран за сирийския президент Башар ал Асад и иракски шиитски милиции „допринесе материално“ за нарушения на човешките права в Сирия и Ирак, отчита Държавният департамент на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди очакваната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун докладът критикува затворената комунистическа страна в „нечувани нарушения на човешките права“ в почти всички включени категории. Изброени са принудителен труд и аборти, мъчения, произволни арести, извънсъдебни убийства, строг контрол над личния живот на гражданите и наличие на лагери за политически затворници. Продължаващата безнаказаност е посочена като проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад е обвинен в широко разпространени зверства, сред които атаки с химическо оръжие срещу цивилни, подлагане на цивилни на глад, нападения срещу болници, прилагане на мъчения и изнасилване на деца „като военно оръжие“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки суровия тон по адрес на Иран, докладът е по-умерен към Саудитска Арабия – друга страна, която е управлявана в съответствие със стриктна версия на ислямското право, шериата, отбелязва АП. Държавният департамент на САЩ маркира без коментар нарушения, които са подобни на онези в Иран, включително неоправдани екзекуции, липса на свободни и честни избори и дискриминация на жените и хомосексуалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът отправя меки критики за военната намеса на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, която е обвинявана за голям брой цивилни жертви.

 

 

 

 

Епицентър

loading...
0

More in САЩ

trumpitup2

Ню Йорк таймс: Тръмп отново обмисля изтегляне на САЩ от НАТО

януари 15, 2019
896-504-sasht-trymp-dzhendyr

САЩ заплашиха Германия със санкции заради Русия

януари 13, 2019
epa05713380 CIA Director nominee Congressman Michael Pompeo testifies during his confirmation hearing before Senate Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 12 January 2017. Senate confirmation for President-elect Trump's nominees continues today with hearings for CIA Director, Secretary of Defense and HUD Secretary.

Майк Помпео потвърди: Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия

януари 10, 2019
991-ratio-beliiat-dom-sgrada

Кабинетът одобрява утре Ф-16 и излиза с официално решение, Белият дом го приветства авансово

януари 8, 2019
c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b-497-1200x6301200630

Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

януари 7, 2019
big_11c9

Тръмп заплаши да обяви извънредно положение в САЩ

януари 5, 2019