САЩ

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са “морално укорими” и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са “морално укорими” и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

 

САЩbig_3fa8

 

 

 

 

 

Според Държавния департамент на САЩ правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея са “морално укорими”, защото нарушават човешките права на своите граждани и други хора, и са “сили на нестабилност”, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

 

 

 

 

 

 

 
Представяйки годишния доклад на американското външнополитическо ведомство за състоянието на човешките права в страните по света през 2017 г., изпълняващият длъжността държавен секретар Джон Съливан напомни, че новата Стратегия за националната сигурност на САЩ е признала, че корумпираното и слабо управление застрашава глобалната сигурност и американските интереси.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Някои правителства са неспособни да поддържат сигурността и да задоволяват основните нужди на своите народи, а други просто не желаят”, каза Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавите, които ограничават свободата на словото и на мирно събиране, които позволяват и извършват насилие срещу членове на религиозни, етнически и други малцинствени групи, или накърняват достойнството на личността, са морално укорими и подкопават нашите интереси, каза американският и. д. държавен секретар.

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите му правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея, например, нарушават всекидневно човешките права на хората, живеещи в границите на тези страни, и в резултат са фактори за нестабилност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Съливан посочи изрично Сирия, Мианма, Турция и Венецуела като държави, където положението с човешките права е лошо. Като “светли петна”, където ситуацията се е подобрила, той похвали Узбекистан, Либерия и Мексико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЩ се стремят да водят другите държави чрез своя пример в промотирането на справедливо и ефективно управление на основата на върховенството на закона и спазването на човешките права и ще продължат да подкрепят онези по света, които се борят за човешко достойнство и свобода, заяви Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Майкъл Козак, високопоставен служител на Държавния департамент, който е помогнал за изготвянето на доклада, политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп в области като свободата на медиите, правата на сексуалните малцинства, бежанците и други, не е подкопала документа, нито може да послужи като причина за отправяне срещу Съединените щати на обвинения в лицемерие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е първият по рода си годишен доклад на Държавния департамент, изготвен изцяло от екипа на Тръмп, отбелязва АП. В него разделите за “репродуктивните права”, въведени през 2012 г., когато държавен секретар бе Хилари Клинтън, са заменени с “принуда при контрола на населението”. Тази промяна подчертава позицията на администрацията на Тръмп против абортите, която вече намери израз в орязване на финансирането на международни здравни програми и бе разкритикувана от защитници на правата на жените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът критикува Китай за произволни арести, екзекуции без надлежен процес и принудително изтръгване на самопризнания, отвличания на хора и значителни ограничения на свободата на словото, на медиите, на събиране, на сдружаване, на религия и на движение. Страната освен това е обвинявана, че води политика на насилствен контрол на раждаемостта, която в някои случаи включва стерилизация и аборти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Китай продължава да разпространява най-лошите черти на своята авторитарна система”, заяви Джон Съливан.
Докладът критикува остро Русия, че е позволила “климат на безнаказаност” за нарушения на човешките права. Той изразява съжаление за “авторитарната политическа система, доминирана от президента Владимир Путин”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Списъкът с прегрешения на Русия е дълъг – от системни мъчения, през “липса на независимост на съдебната система” и репресии срещу журналисти и политически дисиденти до цензура в интернет и на чуждестранни организации.

 

 

 

 

 
Съливан призова “за пореден път Русия да сложи край на бруталната окупация на украинския Кримски полуостров, да спре злоупотребите на водените от Русия сили в Донбас, Украйна, и да (вземе мерки срещу) безнаказаността за нарушения на човешките права и злоупотреби в Република Чечения”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Докладът критикува теократичните шиитски управници на Иран, че е екзекутирали голям брой затворници, които не са заслужавали смъртна присъда. Страната е обвинявана още в използване на мъчения, хвърляне на дисиденти в затвора, строги ограничения за журналистите, сексуалните и религиозните малцинства и повсеместна безнаказаност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Подкрепата на Иран за сирийския президент Башар ал Асад и иракски шиитски милиции “допринесе материално” за нарушения на човешките права в Сирия и Ирак, отчита Държавният департамент на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди очакваната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун докладът критикува затворената комунистическа страна в “нечувани нарушения на човешките права” в почти всички включени категории. Изброени са принудителен труд и аборти, мъчения, произволни арести, извънсъдебни убийства, строг контрол над личния живот на гражданите и наличие на лагери за политически затворници. Продължаващата безнаказаност е посочена като проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад е обвинен в широко разпространени зверства, сред които атаки с химическо оръжие срещу цивилни, подлагане на цивилни на глад, нападения срещу болници, прилагане на мъчения и изнасилване на деца “като военно оръжие”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки суровия тон по адрес на Иран, докладът е по-умерен към Саудитска Арабия – друга страна, която е управлявана в съответствие със стриктна версия на ислямското право, шериата, отбелязва АП. Държавният департамент на САЩ маркира без коментар нарушения, които са подобни на онези в Иран, включително неоправдани екзекуции, липса на свободни и честни избори и дискриминация на жените и хомосексуалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът отправя меки критики за военната намеса на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, която е обвинявана за голям брой цивилни жертви.

 

 

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in САЩ

15b28f735e8c683e30602c97904b5beb_big

Правда.ру: Американските атомни бомби, предназначени за Русия, пътуват към Европа – ето къде ще бъдат разположени!

май 11, 2018
1525795556-09dc-prexy1-jumbo

САЩ излизат от ядрената сделка с Иран, светът е изправен пред ново опасно изпитание! Техеран: Готови сме за всякакъв сценарий!

май 8, 2018
сащ войни

Вижте пълния списък на войните и интервенциите на САЩ – най-агресивната страна в човешката история!

април 29, 2018
big_168d

Bloomberg: Войната между САЩ и Европа започва на 1 май! Меркел и Макрон не успяха в преговорите с Тръмп!

април 28, 2018
отломкиbig_1175

Пентагонът коментира показаните в Москва отломки от свалените в Сирия крилати ракети “Томахоук”: това не са доказателства! СНИМКИ

април 26, 2018
сащ655-343-sasht-rusiia

САЩ пак „обърнаха палачинката“, засега няма да въвеждат нови санкции срещу Русия!

април 18, 2018