САЩ

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

 

САЩbig_3fa8

 

 

 

 

 

Според Държавния департамент на САЩ правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“, защото нарушават човешките права на своите граждани и други хора, и са „сили на нестабилност“, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

 

 

 

 

 

 

 
Представяйки годишния доклад на американското външнополитическо ведомство за състоянието на човешките права в страните по света през 2017 г., изпълняващият длъжността държавен секретар Джон Съливан напомни, че новата Стратегия за националната сигурност на САЩ е признала, че корумпираното и слабо управление застрашава глобалната сигурност и американските интереси.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Някои правителства са неспособни да поддържат сигурността и да задоволяват основните нужди на своите народи, а други просто не желаят“, каза Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавите, които ограничават свободата на словото и на мирно събиране, които позволяват и извършват насилие срещу членове на религиозни, етнически и други малцинствени групи, или накърняват достойнството на личността, са морално укорими и подкопават нашите интереси, каза американският и. д. държавен секретар.

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите му правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея, например, нарушават всекидневно човешките права на хората, живеещи в границите на тези страни, и в резултат са фактори за нестабилност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Съливан посочи изрично Сирия, Мианма, Турция и Венецуела като държави, където положението с човешките права е лошо. Като „светли петна“, където ситуацията се е подобрила, той похвали Узбекистан, Либерия и Мексико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЩ се стремят да водят другите държави чрез своя пример в промотирането на справедливо и ефективно управление на основата на върховенството на закона и спазването на човешките права и ще продължат да подкрепят онези по света, които се борят за човешко достойнство и свобода, заяви Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Майкъл Козак, високопоставен служител на Държавния департамент, който е помогнал за изготвянето на доклада, политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп в области като свободата на медиите, правата на сексуалните малцинства, бежанците и други, не е подкопала документа, нито може да послужи като причина за отправяне срещу Съединените щати на обвинения в лицемерие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е първият по рода си годишен доклад на Държавния департамент, изготвен изцяло от екипа на Тръмп, отбелязва АП. В него разделите за „репродуктивните права“, въведени през 2012 г., когато държавен секретар бе Хилари Клинтън, са заменени с „принуда при контрола на населението“. Тази промяна подчертава позицията на администрацията на Тръмп против абортите, която вече намери израз в орязване на финансирането на международни здравни програми и бе разкритикувана от защитници на правата на жените.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът критикува Китай за произволни арести, екзекуции без надлежен процес и принудително изтръгване на самопризнания, отвличания на хора и значителни ограничения на свободата на словото, на медиите, на събиране, на сдружаване, на религия и на движение. Страната освен това е обвинявана, че води политика на насилствен контрол на раждаемостта, която в някои случаи включва стерилизация и аборти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Китай продължава да разпространява най-лошите черти на своята авторитарна система“, заяви Джон Съливан.
Докладът критикува остро Русия, че е позволила „климат на безнаказаност“ за нарушения на човешките права. Той изразява съжаление за „авторитарната политическа система, доминирана от президента Владимир Путин“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Списъкът с прегрешения на Русия е дълъг – от системни мъчения, през „липса на независимост на съдебната система“ и репресии срещу журналисти и политически дисиденти до цензура в интернет и на чуждестранни организации.

 

 

 

 

 
Съливан призова „за пореден път Русия да сложи край на бруталната окупация на украинския Кримски полуостров, да спре злоупотребите на водените от Русия сили в Донбас, Украйна, и да (вземе мерки срещу) безнаказаността за нарушения на човешките права и злоупотреби в Република Чечения“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Докладът критикува теократичните шиитски управници на Иран, че е екзекутирали голям брой затворници, които не са заслужавали смъртна присъда. Страната е обвинявана още в използване на мъчения, хвърляне на дисиденти в затвора, строги ограничения за журналистите, сексуалните и религиозните малцинства и повсеместна безнаказаност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Подкрепата на Иран за сирийския президент Башар ал Асад и иракски шиитски милиции „допринесе материално“ за нарушения на човешките права в Сирия и Ирак, отчита Държавният департамент на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди очакваната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун докладът критикува затворената комунистическа страна в „нечувани нарушения на човешките права“ в почти всички включени категории. Изброени са принудителен труд и аборти, мъчения, произволни арести, извънсъдебни убийства, строг контрол над личния живот на гражданите и наличие на лагери за политически затворници. Продължаващата безнаказаност е посочена като проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад е обвинен в широко разпространени зверства, сред които атаки с химическо оръжие срещу цивилни, подлагане на цивилни на глад, нападения срещу болници, прилагане на мъчения и изнасилване на деца „като военно оръжие“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки суровия тон по адрес на Иран, докладът е по-умерен към Саудитска Арабия – друга страна, която е управлявана в съответствие със стриктна версия на ислямското право, шериата, отбелязва АП. Държавният департамент на САЩ маркира без коментар нарушения, които са подобни на онези в Иран, включително неоправдани екзекуции, липса на свободни и честни избори и дискриминация на жените и хомосексуалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът отправя меки критики за военната намеса на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, която е обвинявана за голям брой цивилни жертви.

 

 

 

 

Епицентър

loading...
0

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Тръмп към ЕС: Ще ви съсипем, ако не приемете исканията ни

февруари 26, 2019
big_133f

Майк Помпео: Вашингтон ще премине към дела, за да защити демокрацията във Венецуела

февруари 24, 2019
epa07372809 US President Donald J. Trump speaks about border security and a 328 billion US dollar (290.7 billion euro) spending bill to prevent another government shutdown in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2019. President Trump also declared a national emergency to attempt to build his long-promised border wall. Democratic lawmakers have already announced they will challenge that declaration.  EPA/JIM LO SCALZO

Тръмп обяви национално извънредно положение на границата с Мексико

февруари 15, 2019
САЩ640x480_1434736963

САЩ с ултиматум към Париж, Берлин и Лондон: Да се оттеглят от ядрената сделка с Иран!

февруари 14, 2019
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат „Северен поток 2“

февруари 13, 2019
768x432 (1)

Сенатът на САЩ не открива заговор между кампанията на Тръмп и Русия

февруари 12, 2019