Бедствия

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

 

гръм1525956734-sag

 

 

 

 

 

Градушка удари югозападните части на България. Граждани съобщиха за гръмотевици, град и дъжд в Пловдив и села в региона, съобщава Нова телевизия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте какво бедствие сполетя жителите на с. Боголин. Градушка се изсипа в югозападното село между две общини – Сатовча и Хаджидимово. Много от земеделците загубиха подготвената реколта. Това се е случило само в малкото селце Боголин. Другите съседни села – Абланица и Вълкосел, не са пострадали. Жителите на Боголин направо са изумени от случилото се, защото цялата реколта, която са засадили, е загинала от огромната градушка“, пише Елхан Максимов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Силен гръм падна в пловдивския район Източен до Преспите преди минути, сигнализираха местни жители, пише TrafficNews.bg. Един от тях дори е направил клипче, което е „хванало“ звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив започна да се излива проливен дъжд, сега гръмотевици раздират небето над тепетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

 

 

 

 

За ужас на животните, и най-вече домашните кучета, гръмотевиците са толкова често – като истинска канонада от фойерверки – само че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за пострадали от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все пак не е лошо да вземете мерки, за да се предпазите ефективно по време на гръмотевична буря

 

 

 

 

 

 

Как да стане това?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не се препоръчва отварянето на чадър заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

източник: Блиц

 

 

loading...
0
Бедствия

More in Бедствия

phpy0yjxz_800x_

Бедствено положение в Смолянско, Пампорово в снежна блокада, много селища са без ток!

януари 26, 2019
qq

Бедствено положение в Смолянско, край Монтана АПИ спря 200 тира – не можело да пътуват, понеже валяло сняг?!

януари 26, 2019
4c3285a5acd043368ef4cdfd37164daf

Деса Атанасова попадна в снежния капан на Бойкова магистрала и изригна: Имена? Писна ми…

декември 16, 2018
мърдане117851_660_370

Няма мърдане! Пътища и магистрали почти не са почистени, придвижването е истински ад! СНИМКИ

декември 16, 2018
тапи1544968481-22c6b5524577e7aa83028b82eda4ff32

Снегът блокира страната! АПИ въведе важни ограничения заради обилните валежи и огромните тапи (СНИМКИ)

декември 16, 2018
big_34

Тревога заля мрежата в България след мощен трус от 5,8 по Рихтер в Румъния тази нощ

октомври 28, 2018