Бедствия

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

 

гръм1525956734-sag

 

 

 

 

 

Градушка удари югозападните части на България. Граждани съобщиха за гръмотевици, град и дъжд в Пловдив и села в региона, съобщава Нова телевизия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте какво бедствие сполетя жителите на с. Боголин. Градушка се изсипа в югозападното село между две общини – Сатовча и Хаджидимово. Много от земеделците загубиха подготвената реколта. Това се е случило само в малкото селце Боголин. Другите съседни села – Абланица и Вълкосел, не са пострадали. Жителите на Боголин направо са изумени от случилото се, защото цялата реколта, която са засадили, е загинала от огромната градушка“, пише Елхан Максимов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Силен гръм падна в пловдивския район Източен до Преспите преди минути, сигнализираха местни жители, пише TrafficNews.bg. Един от тях дори е направил клипче, което е „хванало“ звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив започна да се излива проливен дъжд, сега гръмотевици раздират небето над тепетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

 

 

 

 

За ужас на животните, и най-вече домашните кучета, гръмотевиците са толкова често – като истинска канонада от фойерверки – само че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за пострадали от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все пак не е лошо да вземете мерки, за да се предпазите ефективно по време на гръмотевична буря

 

 

 

 

 

 

Как да стане това?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не се препоръчва отварянето на чадър заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

източник: Блиц

 

 

loading...
0
Бедствия

More in Бедствия

KOTEL1

Кметът на потопения Котел е дясна ръка на Цв. Цв. и съпруг на министър Десислава Танева

юни 27, 2019
548c114c99a440a6af7ca90c7e417725

Задава се истински ад: Безпрецедентна гореща вълна ще удари Европа, ще се усеща като 47 градуса

юни 25, 2019
торнадоbig_0df4697bae5557e4ef9d79273261777e

Торнадо удари Варна, по пътя към морската столица е истински ад

юни 9, 2019
news__70900458bd74bb6835e0550813d31ec3

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца…

юни 3, 2019
zakasali-avtomobili-poroia-plovdiv-028

Апокалипсис: Пловдив под половин метър вода, закъсали коли, места без ток! СНИМКИ/ВИДЕО

юни 2, 2019
хасково768x432

Порой и градушка удариха Хасково! Превърнаха града в море… ВИДЕО

юни 2, 2019