СВЯТ

Българско име може да прати вътрешния министър на ЮАР зад решетките, има още 2 седмици време!

Българско име може да прати вътрешния министър на ЮАР зад решетките, има още 2 седмици време!

 

 

big_1410

 

 

 

 

Правописна грешка в български акт за раждане създава сериозни проблеми в ЮАР и дори може да вкара министър в затвора, пише местният IOL. В него второто име на местен жител с майка българка – Калев е написано погрешно с К (Кей), вместо със С (Си) и тази грешка се превърнала в кошмар за него. Ади-Ричард Хазан опитвал напразно в продължение на повече от две години да накара администрацията да поправи грешката, пише Блиц.

 

 

 

 

 

 

Наложило се да се обърне до съд последна инстанция в Претория, а делата, които води се плащат от данъкоплатците и струват скъпо, пише южноафриканският сайт. Именно затова, ако проблемът не бъде решен, е напълно възможно съдът да изпрати зад решетките за 30 дни министъра на вътрешните работи Малуси Гигаба и неговия генерален директор Мкусели Аплени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Тази седмица съдът отреди, че Гигаба и Аплени трябва да обяснят причините защо подобен случай трябва да се разглежда от съд и да се плащат високи такси. Това ще стане само в случай, че в 14-дневен срок те не успеят да поправят грешката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Името Калев е бащино на майката на Хазан, която е българска гражданка, а грешката е необходимо да се отстрани, тъй като той иска да кандидатства за българско гражданство.

 

 

 

 

 

 

 

 

За да го получи обаче, той трябва да изпрати на българските власти определени документи, сред които въпросния акт за раждане.

 

 

 

 

 

 

 

 

Той се надява роднинството му по майчина линия да е достатъчно да се сдобие с паспорт на Европейския съюз, и затова въпросният документ му е много необходим. Друг проблем е, че актът навремето е бил подпечатан от южноафриканското МВР, но не и подписан.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хазан отишъл в полицията през април 2016 г. да помоли за нов акт. През юни същата година му дали такъв, но с въпросните грешки.

Българското посолство отказало да приеме документа, оттам казали, че той трябва да съдържа правилните лични данни на майка му.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оттогава нещата зациклили, тъй като от МВР отказвали да променят изписването на името и той се впуснал в съдебни дела.

Той все още не го е получил, уточнява IOL, но добавя, че министърът има вече по-малко от две седмици да оправи нещата, или влиза зад решетките.

 

 

 

 

 

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

1535651998-sistemen-bufer-6

Заподозрян за убийството в Кемниц търсил убежище у нас, в Германия отново ври и кипи

август 30, 2018
paul-craig-roberts666

Пол Крейг Робъртс: Америка все още съществува благодарение на Русия

август 30, 2018
кобзон20120305.gwtsurmsev

Скръбна вест! Почина легендарният певец Йосиф Кобзон

август 30, 2018
orig

Отново жега край бреговете на Сирия! Русия изпрати мощна военна армада в Средиземно море

август 28, 2018
греъм635862989631654230-EPA-FILE-USA-ELECTIONS-LINDSEY-GRAHAM-78426446

Американският сенатор Линзди Греъм: Възможно е Маккейн да е отровен от Русия

август 28, 2018
epa06976090 French President Emmanuel Macron delivers a speech during the annual French ambassadors' conference at the Elysee Palace in Paris, France, 27 August 2018.  EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL

Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон

август 27, 2018