СВЯТ

Българско име може да прати вътрешния министър на ЮАР зад решетките, има още 2 седмици време!

Българско име може да прати вътрешния министър на ЮАР зад решетките, има още 2 седмици време!

 

 

big_1410

 

 

 

 

Правописна грешка в български акт за раждане създава сериозни проблеми в ЮАР и дори може да вкара министър в затвора, пише местният IOL. В него второто име на местен жител с майка българка – Калев е написано погрешно с К (Кей), вместо със С (Си) и тази грешка се превърнала в кошмар за него. Ади-Ричард Хазан опитвал напразно в продължение на повече от две години да накара администрацията да поправи грешката, пише Блиц.

 

 

 

 

 

 

Наложило се да се обърне до съд последна инстанция в Претория, а делата, които води се плащат от данъкоплатците и струват скъпо, пише южноафриканският сайт. Именно затова, ако проблемът не бъде решен, е напълно възможно съдът да изпрати зад решетките за 30 дни министъра на вътрешните работи Малуси Гигаба и неговия генерален директор Мкусели Аплени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Тази седмица съдът отреди, че Гигаба и Аплени трябва да обяснят причините защо подобен случай трябва да се разглежда от съд и да се плащат високи такси. Това ще стане само в случай, че в 14-дневен срок те не успеят да поправят грешката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Името Калев е бащино на майката на Хазан, която е българска гражданка, а грешката е необходимо да се отстрани, тъй като той иска да кандидатства за българско гражданство.

 

 

 

 

 

 

 

 

За да го получи обаче, той трябва да изпрати на българските власти определени документи, сред които въпросния акт за раждане.

 

 

 

 

 

 

 

 

Той се надява роднинството му по майчина линия да е достатъчно да се сдобие с паспорт на Европейския съюз, и затова въпросният документ му е много необходим. Друг проблем е, че актът навремето е бил подпечатан от южноафриканското МВР, но не и подписан.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хазан отишъл в полицията през април 2016 г. да помоли за нов акт. През юни същата година му дали такъв, но с въпросните грешки.

Българското посолство отказало да приеме документа, оттам казали, че той трябва да съдържа правилните лични данни на майка му.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оттогава нещата зациклили, тъй като от МВР отказвали да променят изписването на името и той се впуснал в съдебни дела.

Той все още не го е получил, уточнява IOL, но добавя, че министърът има вече по-малко от две седмици да оправи нещата, или влиза зад решетките.

 

 

 

 

 

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

девица[1526529056-90-678x381

Изповедта на една девица: Мечтаех първият ми купон да е як, а ме надрусаха и изнасилиха петима (СНИМКИ)

май 17, 2018
78884-560x315-trim1400704423

Решено! Новото италианско правителство ще поиска незабавна отмяна на санкциите срещу Русия!

май 16, 2018
кимbig_009a9

Срещата Ким-Тръмп пред провал: Едностранен отказ от ядреното оръжие за нас е неприемлив, обяви Пхенян!

май 16, 2018
орбан боко

Унгария обвинява България, че е “роб на Германия” заради бежанците!

май 16, 2018
epa06738684 Russian President Vladimir Putin walks to take part in the opening ceremony of the road-and-rail Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait, Crimea, 15 May 2018. Vladimir Putin inaugurated the 19-kilometers-long road-and-rail bridge that connects the Crimean peninsula, annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV/POOL

Путин нареди руски военни кораби с ракети “Калибър” да патрулират в Средиземно море!

май 16, 2018
НОЩНИbbea90384a9e0da080dcfb7912ccb87e

САЩ и ЕС: Кримският мост е незаконен, построен е без разрешение от Украйна! (ВИДЕО с Нощните вълци)

май 16, 2018