ОБЩЕСТВО

Гергьовден е! Народът поставя началото на новата стопанска година! Празнуват едни от най-популярните български имена!

Гергьовден е! Народът поставя началото на новата стопанска година! Празнуват едни от най-популярните български имена!

 

 

 

768x432 (2)

 

 

 

 

Гергьовден е! Днешният 6 май е един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кой е Свети Георги?

Името му означава „обработващ земята“. Затова като християнски светец най-напред станал пазител на нивите и стадата. Но в действителност бил римски офицер – така по-късно го приели за небесен закрилник и на християнските армии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роден в края на III в. в областта Кападокия (Мала Азия), Георги се отличавал с красота, ум и сила. Бързо се издигнал в римската армия и станал един от любимците на император Диоклетиан, но тайно изповядвал християнството.  При започналите гонения на християните Георги отстоявал вярата си и отказал да почете божествената личност на императора. Това било равносилно на държавна измяна, защото култът към императора стоял над всичко, особено в армията. Подложен на едноседмични изтезания, накрая Георги е обезглавен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според православната традиция това станало през 303 г. Църквата го обявила за „великомъченик“ и „страстотерпец“ (претърпял страдания за Христос), но първоначално той е само един от многото мъченици за вярата.

 

Областите, където се заражда култът му – Палестина и Мала Азия – са арена на перманентен сблъсък между Византия и арабите. И воинът светец става небесен предводител на християните срещу исляма. Дават му епитета „носещият трофеи“. Той е и единственият светец, наречен Победоносеца. В него почитали идеалния воин, олицетворяващ качествата на мъжкото съвършенство според тогавашните представи – храброст, сила, стоицизъм, отстояване на истината и упование в Бога.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не знаем как е изглеждал, но върху иконите го рисуват според видението на една старица – Георги се явил като красив къдрокос младеж. Още през VIII в. въпреки антиислямския произход на воинския култ арабите мюсюлмани възприемат от арабите християни св. Георги като закрилник на земеделието с името Джурджис.

Традицията се развива през столетията и мюсюлманите на Балканите също честват Гергьовден, но го наричат Хадърлез.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Традиции и обичаи на Гергьовден

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша, като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец и я издояват. Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или различни зелени растения и пресукани бял и червен конец. По същия начин са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара. Млякото на първата овца се издоява през сребърен пръстен. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце, което после се заравя в земята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство.

 

Изборът на жертвеното животно е различен – някъде това е първото родено агне през годината, другаде – агнето на първата излязла от кошарата овца. Може да се взема предвид и пола или цвета на животното. Преди да се заколи, то също се окичва с венец или цветя, захранва се със свежа зеленина, трици и сол и се запойва с вода. От солта и хляба, с които е захранено, дават и на другите домашни животни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обикновено агнето се пече цяло, като след изпичането се носи в църква, за да се освети, или ако се пече на общоселската трапеза, свещеникът или стопанинът го прекадяват на място.

 

След празника костите на жертвеното агне се хвърлят в течаща вода или се заравят в нивата. От тях някъде запазват кокалчето от предния десен крак, което използват на следващата година при украсата на обредните гергьовденски хлябове, както и предната плешка – с нея лекуват децата от уруки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съществено място в обредността на Гергьовден заемат зеленината, цветята и цъфналите клонки, които символично пренасят силата на природата върху хората и домашните животни. Затова къщите, стопанските помещения и градините посрещат празничното утро окичени с букови клонки, клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дръвче.

 

На този ден в земята се заравя първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата. Най-ранобудния от къщата притичва до поляната, за да набере коприва, с която след това шибва по ходилата всички у дома, за да не ги застига злото през цялата година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Играят се хора на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги – обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наред с обичаите за здраве и плодородие на Гергьовден се извършват и обреди за прогонване на злите сили, които могат да отнемат плодовитостта и млечността на животните.

 

Имен ден празнуват Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и производните им.

 

 

 

 

Епицентър

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

552795

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа

февруари 28, 2019
Kevork_Kevorkian-678x381

В десетката от Кеворк Кеворкян: СЛАГАЧЕСТВОТО ДНЕС

февруари 28, 2019
100597_660_370

Идват празници – ето как се падат почивните дни през март, април и май

февруари 28, 2019
алцекbgrimpobeda

Всеки трябва да знае за деня, в който българите превземат Рим – сърцето на могъщата империя! СНИМКИ

февруари 28, 2019
токtok

Задава се поредната ценова тесла: И трите ЕРП-та ще искат поскъпване на тока от 1 юли!

февруари 28, 2019
кьовеши-цветанов-борисов-768x532

Това искаме да чуем от нея: Почвам от България и Румъния, там най-много се краде и ще има затворници до 6 месеца

февруари 28, 2019