Личности

„Дойче веле“: Тръмп хвърля Меркел в прегръдките на Путин?

„Дойче веле“: Тръмп хвърля Меркел в прегръдките на Путин?

 

 

42799956_303

 

 

 

 

 

 

Със своята твърда политика президентът на САЩ Доналд Тръмп внася раздвижване в отношенията между Берлин и Москва.

На 11-ти май канцлерката Ангела Меркел и президентът Владимир Путин разговаряха по телефона.

На 15-ти  външните министри на Германия, Франция и Великобритания ще се срещнат в Брюксел с иранския си колега.

А на 18-ти  май в Сочи е насрочена среща между Меркел и Путин.

Според официалното съобщение на Кремъл, в телефонния разговор между Меркел и Путин е било подчертано значението на ядреното споразумение с Иран за международната и регионална стабилност.

А говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза, че Путин и Меркел възнамеряват с общи усилия да настояват за запазване на споразумението пред останалите държави, които са го подписали – Великобритания, Франция и Китай.

На конгреса на Католическата църква в Мюнстер Ангела Меркел в пряк текст разкритикува решението на Тръмп да се откаже от споразумението: „Не е правилно просто така да се отмени едно споразумение, което беше договаряно в продължение на 12 години и получи единодушното одобрение на Съвета за сигурност на ООН. Това накърнява доверието в международния ред.“

Каква политика ще водят Китай и Русия? 

За оцеляването на споразумението решаващо ще бъде не само поведението на Европа, но и политиката на Китай и Русия.

Китай е най-големият купувач на ирански петрол.

Техеран и Пекин искат през следващите десет години търговският им обмен да достигне стойности над 500 милиарда евро. 

През 2014 година Русия подписа петгодишен енергиен договор с Иран на стойност 20 милиарда долара, заобикаляйки западните санкции срещу Техеран. А наскоро руският посланик в Техеран заявил, че двете страни търсят алтернатива на долара като разплащателно средство в двустранната търговия, съобщи руската агенция ТАСС.

В резултат от решението на Доналд Тръмп, всички санкции срещу Иран, които бяха в сила преди споразумението, сега отново ще бъдат задействани. Засега обаче не е ясно доколко САЩ ще наказват със санкции и онези германски или европейски фирми, които не спазват санкциите на Вашингтон срещу Иран и търгуват с тази страна – това са така наречените „вторични санкции“. Теоретически всички фирми, които търгуват както със САЩ, така и с Иран, могат да пострадат от вторичните санкции. В този списък влизат например самолетостроителят „Еърбъс“, френският петролен концерн „Тотал“, автомобилните концерни „Фолксваген“, „Пежо“ и „Рено“, германският технологичен гигант „Сименс“.

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че държавата едва ли ще може да опази такива фирми от вторични американски санкции. Ето защо министърът разчита най-вече на държавите, които искат да запазят подписаното от тях споразумение с Иран. А министърът на икономиката Петер Алтмайер, който ще придружава Меркел в Москва, обещава на потенциално засегнатите фирми юридическа и практическа консултантска помощ.

Не е трудно да се разбере защо Германия е толкова сдържана по този въпрос. Само през миналата година германският износ за САЩ възлиза на 118 милиарда долара – в сравнение с това търговията с Иран е направо пренебрежима.

САЩ са голяма горила на международната сцена“, каза Джудит Лий, специалистка по американско търговско право. И добави: „Ние се опитваме да контролираме не само нашите собствени фирми, но и фирмите на други страни.“

Руши ли се единството на Запада?

В Германия и в Европа решението на Тръмп да се откаже от това многостранно международно споразумение се оценява именно като опит американското право и американската политика да бъдат наложени и извън границите на САЩ. Председателката на ГСДП Андреа Налес дори го нарече „тежък удар срещу трансатлантическия съюз“.

 

„Файненшъл Таймс“ смята, че 8 май ще влезе в историята като „деня, в който САЩ се отказаха от вярата си в своите съюзници“. А доайенът на Европарламента Елмар Брок каза: „Западното единство се руши, няма партньорство.“ Според него, европейците заедно с Русия и с Китай сега трябва сами да полагат усилия за това Средният изток да остане зона без ядрени оръжия.

От решението на Тръмп вече има последици. Една от тях: Китай и Иран се сближават. Само два дни, след като Вашингтон се отказа от ядреното споразумение, Китай пусна нова железопътна линия между двете страни. А ако френският концерн „Тотал“ замрази бизнеса си в Иран, китайски фирми навярно ще са готови да запълнят отворилата се празнина.

 

Джеферсън Чейз, „Дойче веле“

 

loading...
0
Личности

More in Личности

ПУТИН-РОЖДЕСТВО660_8763c08f2251995b7fb5293b0a899af6

Путин пропусна България и нейните лидери в новогодишните си поздравления

януари 9, 2019
10-678x381 (1)

Тръмп: Не ми пука за Европа, да си плащат

януари 3, 2019
tom-cruise-wallpaper-23-1440x900

Хората със зла душа винаги искат да имат контрол над другите и техният авторитет е собственото им его

декември 29, 2018
1545847544

Среща на Путин с незрящо момиче стопли сърцата на мнозина по Коледа (СНИМКИ/ВИДЕО)

декември 26, 2018
чаплин338dbd5110df45d98580223be1598294

Писмото на Чарли Чаплин от коледната нощ, в която умира

декември 26, 2018
1545321364-1

Журналист пита Путин: Няма ли да се ожените? Всички се питат коя е тайнствената дама с червена чанта

декември 20, 2018