ОБЩЕСТВО

Доклад за интеграция на ромите предвижда премахване на таксите за детски градини, Брюксел го одобри!

Доклад за интеграция на ромите предвижда премахване на таксите за детски градини, Брюксел го одобри!

роми60950217

 

 

В Европейската комисия одобриха Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. В него има някои препоръки и очаквания, сред които са премахване на таксите за задължителната предучилищна възраст и ред други. Препоръки са отправени и към ромските организации и активисти, които следва да изградят консенсус по някои ключови теми.

Организациите препоръчват конкретни мерки на институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана, местните власти.

Те включват създаването на нова политико-консултативна рамка, която да замести нефункциониращия НССЕИВ (Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В него има някои препоръки и очаквания, сред които са премахване на таксите за задължителната предучилищна възраст и ред други. Препоръки са отправени и към ромските организации и активисти, които следва да изградят консенсус по някои ключови теми.

Според “Амалипе”: “Дискриминацията остава сериозна пречка, особено по отношение на жилищните условия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Позитивно развитие има само в сферата на образованието, като то е свързано основно с мерките за подсигуряване на пълен обхват, но не и с изпълнение на политиките за десегрегация на кварталните “ромски” училища.”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В самата Национална стратегия за интеграция на ромите за 2016 г. пише: “до този момент в България няма устойчива жилищна политика, бяха активизирани усилията за изпълнение на нова национална жилищна стратегия и изработването на модел на жилищна система, отговаряща на днешните реалности и потребности”.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът за 2016 – 17 г. включва тематични глави за управление (вкл. използване на европейски фондове за ромска интеграция), анти-дискриминация, анти-циганизъм, ефект на основните образователни политики, както и местно изследване в Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчват да се създадат програми за обучение и наемане на ромски професионалисти (учители, лекари, социални работници, специалисти по заетост, полицаи и др.); законодателни промени за легализирането на конструктивни постройки, които са единствени жилища за обитателите си, създаването на ефективна Национална комуникационна стратегия за промяна на негативните нагласи спрямо ромите; реален старт на десегрегацията на т.нар. “ромски” училища. Докладът за България е изработен от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, СНЦ “Свят без граници” – Стара Загора, СФ “ИндиРома” – Куклен, Ромска академия за култура и образование – Сливен и “Джендър алтернативи” – Пловдив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одобрението от Европейската комисия е станало в началото на месец май. Документът е част от пилотна инициатива, управлявана от Европейската комисия и координирана от Централно-европейския университет. Тя се реализира във всички държави от ЕС с активното участие на националните неправителствени организации. В България инициативата се осъществява от консорциум от девет организации, координирани от ЦМЕДТ “Амалипе”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът за България, както и аналогични доклади за останалите страни от ЕС, може да бъде намерен на страницата на Централно-европейския университет https://cps.ceu.edu/roma-civil-monitor-reports.

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

borisov-bgnes-1-800

Викат Бойко Борисов на разпит в съдебната зала днес

февруари 11, 2019
otchaqnie

ООН: Населението на България е под 7 милиона души

февруари 10, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
XkFwH5r

Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“: Победих рака! – Вижте семейството му!

февруари 10, 2019
Летището във Варна 70те

Невероятната история на 6-годишния Митко, който избяга от къщи и хвана самолета за мечтаната Москва

февруари 10, 2019
1549821556-52020718-398757190681389-5545114061185744896-n

Огромен пожар във Войводиново! Гори най-големият цех за месо на Балканите – на метри от газстанция! СНИМКИ

февруари 10, 2019