Важно

ДС се завръща на бял кон! ДАНС ще внедрява свои служители като “агенти под прикритие” във фирмите без знанието на шефа им!

ДС се завръща на бял кон! ДАНС ще внедрява свои служители като “агенти под прикритие” във фирмите без знанието на шефа им!

 

 

 

 

 

данс768x432

 

 

 

 

 

Агенти на ДАНС под прикритие ще могат да заемат длъжности като лица, упражняващи свободни професии, т.е. и като адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Това предвиждат промени в Правилника за приложението на Закона за ДАНС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен това с тях се предлага ДАНС да внедрява служителите си под прикритие във фирмата без знанието на шефа ѝ, което в момента не може да се случи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проектът за изменения в правилника

Измененията в правилника са предложени от премиера Бойко Борисов и са публикувани за обществено обсъждане, което е предвидено да продължи до 22 юни, съобщи „Дневник“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В момента правилникът предвижда, че дейността на прикритие се осъществява в държавни органи, организациите, както и в юридически лица. Т.е. липсва нормативна възможност агент на ДАНС да е внедрен под прикритие като упражняващ свободна професия и за пред света да е адвокат, нотариус, ЧСИ, оценител, консултант, одитор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С проекта се предлага в правилника да се регламентира следното: „При изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Единственото изречение в доклада към проекта, което може да бъде прието за мотив за тази промяна, гласи, че „проблем поражда и кръгът от структури по чл. 55, ал. 1 от ППЗЗКИ, тъй като създава ограничения и следва да бъде актуализирана съгласно съвременната икономическа среда“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Именно с изменения в цитирания в мотивите чл. 55 и с отмяна на следващите разпоредби от правилника се прави и другата голяма промяна, с която на практика отпада процедурата по уведомяване на шефа на фирмата или на държавното ведомство, когато ДАНС внедрява там свой човек под прикритие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В момента правилникът (чл. 55) предвижда, че „служителите на агенцията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правоотношение от съответния ръководител на държавен орган, съответно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на председателя при спазване разпоредбите на Закона за държавния служител, Кодекса на труда или съответния специален закон“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предвидена е и специална процедура, при която шефът на ДАНС отправя искане за съдействие до ръководителите на ведомствата и фирмите. Те пък, ако са съгласни при тях да бъде внедрен служител под прикритие,  имат един месец, за да му кажат какви са специфичните изисквания, условията и реда за назначаването му на определена длъжност. Това става при строга тайна, а шефът на фирмата и държавното учреждение е длъжен да оказва съдействие на служителя на прикритие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С промените в правилника се предлага цялата тази процедура да отпадне. А като единствено изискване за служителите на прикритие остава, че се назначават по начин, който не застрашава прикритието от разкриване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната информация“, пише в доклада на Борисов, с който се мотивират промените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В него се обяснява, че институтът на прикриване на служители се прилага едва след като има доказана оперативна необходимост, а тя е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на ДАНС не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на такива служители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите на агенцията. Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.н. Трети свят“, мотивира се премиерът.

 

 

 

Лекс БГ

 

Агенти под прикритие на ДАНС ще могат да стават адвокати, нотариуси и ЧСИ

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Важно

More in Важно

конвенция151134561071635

Върховният касационен съд би шута на Истанбулската конвенция!

май 16, 2018
тирrr

Бойко потресен! 1000 тира посрещат Макрон и блокират София за срещата на ЕС идната седмица!

май 13, 2018
1525505810-novi-pravila-tehnicheski-pregled-kolata-098

Пореден тормоз за шофьорите! От 20 май влизат нови правила за технически преглед на колата, а солени глоби валят, ако установят това…

май 5, 2018
КАТ1491381157-katadv

Парите свършиха! Взимат шофьорски книжки поголовно за неплатени глоби, КАТ излиза на лов в нова акция! (ВИДЕО)

април 30, 2018
big_a53

НАП напомня и на работещите в чужбина българи да декларират доходите си, защото…

април 24, 2018
big_1d68

Ново 20! Взимат ни книжката, ако изпаднем в истерия пред КАТ – а за да си я върнем ще се измъчим доста!

април 22, 2018